LEDER: Ed Miliband er ikke kjent som noen stor taler, og blir ofte omtalt som klønete. Likevel kan han ta over statsministerboligen i Downing Street 10 etter dagens valg i Storbritannia. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
LEDER: Ed Miliband er ikke kjent som noen stor taler, og blir ofte omtalt som klønete. Likevel kan han ta over statsministerboligen i Downing Street 10 etter dagens valg i Storbritannia. Foto: REUTERS/Stefan WermuthVis mer

Familien ble nesten utryddet av nazistene, faren var marxist og lillebror dolket storebror i ryggen for makt

Nå kan «Red Ed» bli Storbritannias neste statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over hele Storbritannia meldes det om køer utenfor valglokalene. Kampen om hvem som blir Storbritannias neste statsminister står mellom Labour-leder Ed Miliband og sittende statsminister David Cameron.

Ingen av meningsmålingene gir noe tydelig svar på hvem som stikker av med seieren når stemmene er talt opp i morgen tidlig. Årets valg beskrives som det mest spennnende i moderne britisk historie.

David Cameron har adelige forfedre og en svært privilgert bakgrunn og barndom. For Ed Miliband er familiebakgrunnen en historie om en nesten utryddet slekt, flukt fra holocaust, et personlig løfte om å kjempe for sosialismen ved graven til Karl Marx og en bitter brødrekamp om å bli en av Storbritannias mektigste menn.

43 drept av nazistene Ed Milibands far, Ralph Miliband, var bare én generasjon unna å vokse opp i den jødiske ghettoen i Warsawa. Raplhs far Samuel emigrerte nemlig til Brüssel i Belgia tidlig på 20-tallet. Da Tyskland invaderte Belgia i mai 1940, forsøkte familien Miliband å komme seg på toget til Paris. Men de var for seint ute, skriver The Independent.

16 år gamle Ralph og faren Samuel måtte da gå over ni mil til byen Ostend i Belgia, hvor de kom seg på en av de siste båtene til England.

Ralph var døpt Adolphe, det kanskje mest upopulære navnet du kunne ha i Storbritannia i 1940, og begynte å kalle seg Ralph. Den belgiskfødte polske jøden kunne neppe se for seg at hans to sønner skulle kjempe om lederposisjonen i et av Storbritannias to største partier 70 år seinere.

På 60-tallet fikk nemlig Ralph de to sønnene David (1965) og Edward (1969). Begge har vært politiske stjerneskudd og lederskikkelser i partiet Labour. Begge sønnene trodde deres grein av familien var de eneste gjenlevende av Miliband-slekta helt fram til 2009.

BRØDRE: Lillebror Ed (bak) dolket kanskje storebror David i ryggen for å få ledervervet i Labour, men David uttalte nylig at han kom til å stemme på lillebror i år. Her er de to fra 2010. Foto: NTB scanpix
BRØDRE: Lillebror Ed (bak) dolket kanskje storebror David i ryggen for å få ledervervet i Labour, men David uttalte nylig at han kom til å stemme på lillebror i år. Her er de to fra 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

I resten av Europa var jødeutryddelsen grusom, og for familien Miliband, som mistet 43 mennesker, var tapet forferdelig.

Men da Eds storebror David besøkte en russisk radiokanal som Storbritannias miljøminister i 2009, fikk kanalen en overraskende oppringning. En 87 år gammel dame ved navn Sofia viste seg å være den siste gjenlevende Miliband i Russland, ifølge The Mirror.

Familiens mørke fortid er ifølge avisa også en daglig påminnelse for de to brødrene på at de er heldige som i det hele tatt ble født.

Marxist Ralph Miliband fikk en imponerende akademisk karriere i Storbritannia, etter å ha tjenestegjort i det britiske forsvaret under krigen.

Og det er slett ikke tilfeldig at hans to sønner ble Labour-politikere, eller at hans sønn og nå statsministerkandidat Ed, har fått kallenavnet «Red Ed». Da Ralph kom til London i 1940, besøkte han graven til Karl Marx, der han ifølge Daily Mail inngikk en privat ed om at han skulle være trofast til arbeidernes sak og beskytte sosialismen.

Ed Miliband selv har fått høre mye om at hans far var en anti-britisk marxist, anklager Ed selv har avvist ved flere anledniger.

Faren Ralph var en marxistisk teoretiker og hardbarka sosialiast. Selv om både Ed og David ser på seg selv som sosialister, påpeker The Independent at begge sønnene står langt fra sin avdøde far politisk.

NUMMER TO: Miliband, som selv lanserer seg selv som en «arbeidernes mann», gjorde et forsøk på å vise velgerne at han ikke lever et liv i overflod, og ble på BBC portrettert sammen med kona på et lite kjøkken hjemme hos seg selv med en kopp te. Foto: BBC
NUMMER TO: Miliband, som selv lanserer seg selv som en «arbeidernes mann», gjorde et forsøk på å vise velgerne at han ikke lever et liv i overflod, og ble på BBC portrettert sammen med kona på et lite kjøkken hjemme hos seg selv med en kopp te. Foto: BBC Vis mer

Det er imidlertid Ed Miliband som står lengst til venstre av de to brødrene, noe som skulle vise seg å gi utslag da te to brødrene gikk til kamp mot hverandre om lederskapet i Labour i 2010.

Maktkamp Ed Miliband er kanskje mest kjent for å ha dolket storebroren i ryggen for å komme til makta. David var favoritten til å ta over ledervervet, men ble kraftig stilt til veggs av broren som valgte å stille mot ham.

I mai 2010 tapte Labour, da under ledelse av Gordon Brown, parlamentsvalget i Storbritannia. Brown trakk seg, og i september samme år skulle det velges en ny leder.

Det skulle bli en kamp ned til siste stemme mellom brødrene Miliband.

I siste utslagsrunde var det Ed som trakk det lengste strået.

Ed Miliband fikk 50.65 prosent av stemmene, mens David endte på 49.35 prosent. Jevnere kan det knapt bli, og like etter «Red Ed»s seier var et faktum, ga de to brødrene hverandre en klem.

Eds seier markerte et tydelig skritt til venstre for Labour. David trakk seg fra sitt sete i Parlamentet i 2013, og har siden vært leder i nødhjelpsorganisasjonen International Rescue Committee.

Latterliggjort som folkets mann Miliband lanserer seg selv som en «arbeidernes mann» i årets valg.

AVGA SIN STEMME: Ed Miliband avga i dag tidlig sin stemme i Nord-England. Foto: NTB scanpix
AVGA SIN STEMME: Ed Miliband avga i dag tidlig sin stemme i Nord-England. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det går ikke alltid som planlagt.

I valgkampen gjorde han et forsøk på å vise velgerne at han ikke lever et liv i overflod, og ble av BBC portrettert sammen med kona på et lite kjøkken hjemme hos seg selv med en kopp te.

Det som derimot ikke kom fram av reportasjen var at dette var Miliband-familiens andre kjøkken, noe som ble avslørt på Twitter av gudmoren til et av parets barn.

Samtidig som han får kritikk for sin priviligerte bakgrunn og overklasseliv fra venstresiden, er det mange til høyre for Labour som mener Miliband fører en næringslivsfiendtlig politikk.

- Han ble veldig veldig latterliggjort. I ettertid var ordlyden «Hva er dette?! Har han ikke mer politisk kløkt så bør han la være å stille opp på slike reportasjer», sa Storbritannia-eskpert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Dagbladet.

Han sier videre at han ikke synes Miliband har lykkes nevneverdig med å selge seg selv som en «mannen i gata».

- Han har trukket seg enda lenger opp på venstresiden, men som en «folkets mann» synes jeg han har falt fullstendig igjennom. Ikke bare i form av det nevnte bildet, men han klarer ikke å virke troverdig når det kommer til å ta arbeidernes bekymringer på sine skuldre og å lette på den vanskelige økonomiske situasjonen, sier han.

Uansett hvor vellykket eller ikke Milibands valgkamp har vært, har han i dag muligheten til å ta over makta i Storbritannia. Og uansett om han ikke klarer å få flertall i Underhuset, har han en plan for å kaste David Cameron på 24 timer.