Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien er det viktigste våpenet mot narkotika

Familien er det viktigste våpenet mot narkotika, mener tidligere rusmisbruker Jean Ervik (30). Sammen med Dagbladet så han Nini Stoltenberg fortelle hele Norge om sitt rusmisbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Uten familiens innsats ville veien vært langt lengre for Nini, tror Jean.

Jean Ervik var rusmisbruker i nærmere tre år, en periode da han selv hadde stor sorg over tapet av sin egen sønn. Først da han så hvordan han selv drev moren til fortvilelse, skjønte han at misbruket måtte ta slutt. På morens nattbord lå telefonen. Det siste hun tenkte på før hun sovnet, var sønnen. For Jean var veien tilbake til en rusfri tilværelse lang - hjelpen fra mor ga ham krefter.

- Hadde jeg ikke hatt støtten fra min mor, hadde ikke dette gått, sier Jean, som i dag bor og jobber på Tyrili-kollektivets avdeling på Kampen i Oslo.

I narkotikamiljøet har det vært kjent at Nini Stoltenberg har vært misbruker, men det har ikke vært noe stort samtaleemne. Det snakkes i det hele tatt lite om fortida blant de narkomane. I miljøet er alle mennesker like mye verdt uansett etternavn. For å komme ut er det helt essensielt at familiemedlemmer orker belastningen. En belastning familien Stoltenberg har tatt til fulle, mener Jean.

- Det som hjalp meg, var kjærligheten de viste meg, sa Nini Stoltenberg til «Rikets tilstand».

- Dette viser hvor sterk og fin Stoltenberg-familien er. Hva de selv var villige til å ofre. Kjærlighet gjør alle sterkere. Når man ser et slikt program, får man innblikk i hvor mye familien betyr. - Filmen viser en far som er utrolig glad i sin datter, sier Jean.

Å få et familiemedlem rusfritt koster tid og krefter. Underveis er skuffelsene mange. Selv har Jean sprukket en gang underveis, men nå er han sikker på at han skal klare seg.

- Det sier mer om dem som støter meg fra seg, enn det gjør om meg. Jeg har lært meg å være stolt over det jeg har vært gjennom. Det har gjort meg sterkere. Slik har jeg kanskje noe til felles med Nini, sier Jean.

Mor Torhild Rønning har hatt mange vonde dager på grunn av sønnens rusmisbruk. I dag er hun i likhet med Thorvald Stoltenberg utrolig stolt over at hennes barn har kommet ut av det. - Dette er en utrolig viktig kamp. Rundt om i landet sitter det flere tusen familier som har det slik. Det er viktig at man bryr seg og hjelper hverandre, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!