Familien er livredd for å bli sendt ut av Norge. Nå skjuler vennene  dem for politiet.

Fire barn flyttes fra hus til hus. Et nettverk av familier på Nesodden skjuler den drapstruede firebarnsfamilien fra Pakistan for politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saliq (14), Uzma (8), Farukh (5) og Owais (3) sover ikke lenger i sengene sine på Sandvold asylmottak. De fire barna flyttes rundt. Familiens mange støttespillere holder dem i dekning. Foreldrene, Nadeem Dar (43) og Shahida (39), overnatter på andre adresser.

-  Barna sover nesten ikke på mottaket i frykt for at politiet skal komme og hente dem. De ligger og lytter etter politibiler, sier Frode Gjertsen i støttegruppa. Utlendingsnemnda (UNE) avslo 10. februar å utsette utkastelse av familien. Dermed kan politiet når som helst stå på døra. Støttegruppa reagerer på at familien skal kastes ut av Norge før saken deres har vært oppe i lagmannsretten. Dagbladet omtalte saken i sommer, da nemnda ville tvangsreturnere familien selv om FN ba Norge vente med utkastelsen.

Barna gråter

De har bodd på mottaket i tre år. Forfatteren Erik Damman skriver at barna nå utsettes for «psykisk terror». Skole og barnehage sier ungene er blitt utrygge og gråter mye. Støttegruppa ber nå innstendig barneombudet om hjelp.

-  Utlendingsnemnda har utvist en utrolig arroganse. Familien har et genuint behov for beskyttelse, men får det ikke, sier Pål-Erik Plaum, leder av Nesodden KrF.

Barnas politiangst skyldes at de en morgen i juni ble vekket av politiet. Etter press ble utkastelsen stoppet. Barna opplevde transporten og oppholdet på Trandum transittmottak - der de måtte tisse på golvet - som traumatisk.

Mot terror

Støttegruppa understreker at saken er spesiell. Det er ikke slik at Norge generelt skal begynne å ta imot flyktninger fra Pakistan.

 STOR STØTTE: Familien Dar holdes i skjul på Nesodden, hvor de har mange støttespillere. Nadeem (t.h.) sam-men med barna (f.v.) Saliq (14), Uzma (8), Farukh (5) og Owais (3). Mamma Shahida er delvis skjult bak Saliq. Fra støttegruppa (f.v.): Aud C. Folckersahm, Rolf D. Cron, Hans-Jürgen Schorre, Bjørn Giertsen, Pål-Erik Plaum,   Lotte Semb med Even (9), Frode Gjertsen, Hans Tømmernes, Trude Hellesø og Eva Fischer. Foto: Tor A. Dalsnes
STOR STØTTE: Familien Dar holdes i skjul på Nesodden, hvor de har mange støttespillere. Nadeem (t.h.) sam-men med barna (f.v.) Saliq (14), Uzma (8), Farukh (5) og Owais (3). Mamma Shahida er delvis skjult bak Saliq. Fra støttegruppa (f.v.): Aud C. Folckersahm, Rolf D. Cron, Hans-Jürgen Schorre, Bjørn Giertsen, Pål-Erik Plaum, Lotte Semb med Even (9), Frode Gjertsen, Hans Tømmernes, Trude Hellesø og Eva Fischer. Foto: Tor A. Dalsnes Vis mer

I 24 år var Nadeem Dar i den pakistanske hæren. Som offiser ble han kjent for å bekjempe fundamentalistiske muslimske grupper og terrorister. Han ledet væpnede aksjoner og framsto som en profilert person. Han engasjerte seg mot fundamentalisters seksuelle misbruk av unge gutter.

-  Jeg fikk mange fiender, blant annet fundamentalistenes sympatisører i hæren.

Dar tilhører den forfulgte ahmadiyyamenigheten. Han skal være anmeldt for blasfemi. Familien i Norge mener han risikerer dødsstraff hvis han returneres.

-  På grunn av blant annet religiøs forfølgelse flyttet faren min og alle mine åtte søsken til Norge på 70- og 80-tallet, sier Nadeem.

Farlige tider

Han har vært utsatt for drapsforsøk flere ganger, et barn i familien ble forsøkt kidnappet og familiens hus ble påtent.-  Det var forsøk på mordbrann, kona og barna var inne i huset.

Etter en lang flukt endte de opp i Norge som asylsøkere i 2002. Han understreker at familien ikke flyktet av økonomiske årsaker.

-  Jeg har en stor familieeiendom i Pakistan. Livet på asylmottaket er helt annerledes, sier Nadeem. UNE hevder at Dar og barna trygt kan tvangssendes tilbake til Pakistan.

-  Uten uniform har jeg ikke den beskyttelsen som hæren tross alt ga. Og etter 11. september 2001 og krigen i Afghanistan er alt blitt verre i Pakistan. Fundamentalistene er på offensiven nå, sier Dar.

Sivil ulydighet

Å skjule noen som er utvist fra Norge, regnes som sivil ulydighet.

-  Vi har et moralsk ansvar. Vi føler ikke at vi har noe valg, sier Gjertsen i støttegruppa.

Familien er sterkt engasjert i lokalmiljøet og i hjelpearbeid for fattige i Estland. Shahida jobber i barnehage. Nadeem bruker sin kompetanse innen IT og elektronikk til å jobbe gratis for Sunnaas sykehus.

-  Jeg ba politiet om å sende meg tilbake alene. Jeg er klar for å kjempe og for å dø. Men kona og barna må få beskyttelse, sier Dar.