DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble brutalt knivdrept av den domfelte 16-åringen 5. desember i fjor.
DREPT: Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) ble brutalt knivdrept av den domfelte 16-åringen 5. desember i fjor.Vis mer

Familien er tilfreds og lettet over dobbeltdraps-dom

Elleve års forvaring for drapet på Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) er en rettferdig dom, mener Ilebekks pårørende. Den dobbeldrapsdømte 16-åringen er skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enkemannen og de to barna til Tone Ilebekk, som ble drept utenfor skolen Wilds Minne i Kristiansand den 5. desember i fjor, fulgte dobbeldraps-rettsaken tett.

De var til stede i retten hver dag, der 16-åringen som drepte Tone og 14 år gamle Jacob Hassan, sto tiltalt.

LETTET: Tone Ilebekks sønner og ektemann ble lettet da dommen mot 16-åringen i dag kom. F.v. Simen Ilebekk Andersen, Sondre Ilebekk Andersen og Morten Andersen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
LETTET: Tone Ilebekks sønner og ektemann ble lettet da dommen mot 16-åringen i dag kom. F.v. Simen Ilebekk Andersen, Sondre Ilebekk Andersen og Morten Andersen. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Det var tøft for dem å sitte der med tiltalte som frarøvet dem Tone, sier familiens bistandsadvokat, Tove Karlsen Westbye til Dagbladet.

Familien har vært svært spent på dommen, og Westby sier til Dagbladet at de ble lettet da resultatet i dag kom.

Vurderer anke

16-åringen ble dømt til 11 års forvaring med 7 år og 4 måneders minstetid for dobbeltdrapet.

- Familien og etterlatte er lettet og tilfreds over dommen, sier Westby.

Dommen er den strengeste noensinne mot en mindreårig i Norge, og går langt ut over aktoratets påstand om 10 års fengsel. Forvaring innebærer at den unge gutten anses som for farlig for vanlig fengselsstraff, og kan teoretisk innebære at han blir sittende i fengsel livet ut.

16-åringens forsvarer, advokat Svein Kjetil Stallemo mener vilkårene for forvaring ikke er oppfylt og også at straffen er for lang.

FORSVARER: 16-åringens forsvarer Svein Kjetil Stallemo.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
FORSVARER: 16-åringens forsvarer Svein Kjetil Stallemo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Vi vil nå nøye gjennomgå hvordan retten har vurdert vilkårene for forvaring og straffens lengde, og det kan framstå som nærliggende at vi vil anke, sier Stallemo til Dagbladet.

Han har i dag vært i kontakt med klienten, og snakket om dommen.

- Han er skuffet, sier Stallemo.

- Brutale drap

Den unge gutten har forklart og erklært seg skyldig i at han knivdrepte 14-årige Jakob Hassan og 48-årige Tone Ilebekk. 16-åringen har hevdet at han ble lurt av Hassan i en hasjhandel. Dessuten syntes han 14-åringen viste mangel på respekt ved ikke å tilbakebetale pengene - dette var motivet for drapet, som ifølge den domfelte gutten var den eneste løsningen på konflikten.

«Drapet var ingen impulshandling. Tiltalte hadde ved flere anledninger gitt uttrykk for at han ville drepe Hassan», heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

Ifølge retten ble Hassan drept på en svært brutal måte. Han ble knivstukket hele 28 ganger, ifølge dommen.

«Mange av stikkene var hver for seg dødelige», heter det.

Ilebekk var et tilfeldig offer. Hun var ute og luftet hunden da hun ble lurt av 16-åringen til å tro at Hassan hadde fått epilepsianfall. Da hun prøvde å hjelpe, ble også hun knivdrept.

«Hun ble knivstukket hele 32 ganger. Også da hun forsøkte på en avvergende handling stakk han hånden hennes slik at han fortsatt kunne stikke mot hennes vitale organer», står det i dommen.

- Farlig

Tingretten skriver at det foreligger helt ekstraordinære omstendigheter i denne saken.

«Dette er basert på en samlet vurdering. Sentralt i denne vurderingen er iherdigheten i drapshandlingene - 60 kraftige knivstikk mot vitale organer», skriver tingretten.

Og videre:

«Det er svært spesielt at tiltalte begår en ny brutal og overveid drapshandling kort tid etter den første. At han ikke har noen sperrer mot å begå et nytt drap når han ser konsekvensen av knivstikkingen mot Hassan viser at han er farlig».

Bistandsadvokat for de pårørende etter Jacob Hassan har så langt i dag ikke besvart Dagbladets henvendelser.