Familien fant uhyre sjelden gullskatt på havets bunn, men måtte holde den hemmelig

Bare seks eksisterer.

SKATT: En familie, som har skattejakt som hovedgeskjeft, kunne i går omsider slippe jubelen løs i all offentlighet etter at de fant en gullskatt utenfor kysten av Florida. Det skriver lokalavisa Orlando Sentinel. Foto: AFP PHOTO/ Queens Jewels LLC/ HO / NTB Scanpix
SKATT: En familie, som har skattejakt som hovedgeskjeft, kunne i går omsider slippe jubelen løs i all offentlighet etter at de fant en gullskatt utenfor kysten av Florida. Det skriver lokalavisa Orlando Sentinel. Foto: AFP PHOTO/ Queens Jewels LLC/ HO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En familie, som har skattejakt som hovedgeskjeft, kunne i går omsider slippe jubelen løs i all offentlighet etter at de fant en gullskatt utenfor kysten av Florida. Det skriver lokalavisa Orlando Sentinel.

Skatten, som består av 51 mynter og 12 meter med gullenke, er verdsatt til omlag én million dollar.

I tillegg ble det funnet en Royal - en mynt som var laget spesielt for den spanske kongen Felipe. Disse var ikke ment for sirkulering eller bruk, men var tenkt som utstillingsobjekter.

Sjeldent funn Disse myntene er ekstremt sjeldne, og eksperter har anslått verdien til den kongelige mynten alene til å være på omlag 500 000 dollar - halvparten av funnets verdi.

Man kjenner bare til at seks slike mynter noen gang har eksistert.

Grunnen til at funnet ikke ble offentliggjort før mandag var at det skulle falle på dagen da det også ble markert at det er 300 år siden en hel flåte av spanske skip forliste utenfor Florida.

Dette er den tredje strake sommeren at familien Schmitt finner gull. I 2013 kom de opp fra dypet med 20 meter gullenke, og i fjor en del av en gullutsmykning. Begge gangene omlag 50 meter fra land på fem meters dyp.

I henhold til Floridas lovverk har staten krav på 20 prosent av funnet. Resten blir delt mellom skattejegerne og selskapet som har utstyrt båten de brukte.

Gullspiraler Tidligere i juli dukket opp mot 2000 gullspiraler har dukket opp ved Boeslunde på Sjælland i Danmark.

Arkeologene sa selv at de aldri hadde sett noe lignende, og at de ikke vet hva de har brukt til. Det er det første funnet av dette slaget i Danmark.

Spiralene er omlag tre centimeter lange, og er laget av en meget tynn flat gulltråd, skriver Nationalmuseet på sin hjemmeside. Det er anslått at de stammer fra bronsealderen i tidsrommet 900-700 før vår tidsregning.

Museumsinspektør Flemming Kaul sier at det er uvisst hva spiralene ble brukt til, men lanserer likevel noen teorier.

- Kanskje var de festet på snorer som igjen har sittet som små frynser på en hatt eller en parasol. Kanskje har de vært flettet inn i hår, eller festet på klær. Faktum er at det vet vi ikke sikkert, men personlig tror jeg at det har vært en del av drakten til en prestekonge, sa han

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer