Familien får bli

Søsteren, mannen og barna får fortsette å pleie dødssyke Remzije (27).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett overprøvde Utlendingsnemnda i en oppsiktsvekkende dom i går.

- Retten har sett at Remzije er helt avhengig av familien for å kunne få en verdig avslutning på livet, sier advokatfullmektig Dag Christian Vinghøg.

Han mener dommen fra Oslo tingrett er viktig fordi retten slår fast at man må gjøre en konkret vurdering i det enkelte tilfellet, ikke bare generelt vise til at man omfattes av det offentlige hjelpeapparatet slik utlendingsnemnda (UNE) gjør.

- Vi puster ut nå. Vi er glade. Og barna, de er kjempeglade. Men vi lurer selvsagt på om utlendingsnemnda nå respekterer rettens dom, sier Hamza Abdullahu.

- Redd for å dø

Hjemme hos familien på Nøtterøy i Vestfold sitter Remzije som vanlig i rullestolen. Hun sier hun er glad. Og at hun er redd for å dø. Men glad for at barna og søsteren nå skal være hos henne.

I ni år har Vahide pleiet lillesøsteren. Remzije er operert for hjernesvulst tre ganger, hun er nesten blind og lider av hormonforstyrrelser, depresjoner og tvangsforestillinger.

Vahide sa i retten 18. februar at hun heller vil bli for å pleie sin syke søster enn å ta seg av sine fire barn i Kosovo. Flere ganger måtte for øvrig Remzije som gråt og rugget fram og tilbake, trilles ut av retten.

- Retten har lagt vekt på den sterke gjensidige avhengigheten familien og Remzije har til hverandre, sier Dag Christian Vinghøg.

Advokaten sier at dommeren i langt større grad enn UNE, har tatt innover seg sakens realiteter. Nemndas vedtak fra desember 2002 var at Remzije fikk opphold for få behandling mens familien skulle sendes tilbake til Kosovo. UNE foreslo at hun kunne besøke familien.

- For syk

- Hun er altfor syk til å reise alene. Men retten har klart å foreta en vurdering av hva hun vil få av medmenneskelig hjelp alene i Norge, sier Vinghøg.

Forvaltningens frie skjønn er unndratt domstolens prøvingsrett. Av innvandringspolitiske hensyn skal retten være svært forsiktig med å overprøve hvilke grupper som prioriteres. Tingretten har likevel kommet til at «Remzije vil bli så hardt rammet om vedtaket blir stående, at det vil framstå som sterkt urimelig.»

GLEDE: Tantebarna Ardit (7), Bleona (2), Anita (8) og søsteren Vahide Abdullahu er glade for at de får bli hos Remzije (i midten). Oslo tingrett har overprøvd Utlendingsnemnda.