Familien fikk jula i gave

Tindrende barneøyne og ivrige små hender. Alenemora hjelper barna sine med å få matvarene i poser. Takket være Frelsesarmeen og private givere blir det likevel ei god jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er som å vinne i Lotto, sier Lisbeth Pabalinas (31).

Kledd i juleskrud lyser Bryn kjøpesenter i Oslo opp i vinterkvelden. I flere timer går Lisbeth og tre av barna hennes, Ronja (6), Ida Elisabeth (9) og Michael (11), og handler i den gigantiske matvarebutikken Ultra i underetasjen på kjøpesenteret. 14-åringen Patrick har på tenåringers vis valgt å gå på basketballtrening isteden.

Utvalgt

Etter et samlivsbrudd for ett år siden ble økonomien forverret for den unge firebarnsmora, men denne kvelden slipper Lisbeth å tenke på penger.

- Jeg sliter med å få endene til å møtes. I min fortvilelse skrev jeg til lederen av Frelsesarmeens slumstasjon, Marit Solli. Gleden var enorm da jeg fikk svar om at jeg var blant de 18 heldige som var utvalgt til å handle matvarer for et større beløp, sier alenemoren.

I ni år har Roar Hestholm samarbeidet med Frelsesarmeen for å plukke ut barnefamilier og eldre som trenger mer enn Slumstasjonens ferdigpakkede matvarer.

Inntrykk

- Det startet med et foredrag av slumsøster Anne i Odd Fellow-losjen. Det gjorde et dypt inntrykk og inspirerte meg til å gjøre noe. Hvert år siden har Marit Solli plukket ut de som trenger litt ekstra støtte. I år får jeg hjelp av flere brødre fra Loge nr. 32 Viken. Vi har samlet inn nesten 50000 kroner, og 18 familier skal få hjelp denne jula, sier Roar Hestholm.

- Det er gjerne i jula barna ser hva andre barn har. Handleturen de får være med på, skal være som en julaften, sier Hestholm.

Luksusvarer

Med nisselua på skeive og godt plassert i handlevogna har Ronja (kalt Røverdatter av familien) funnet seg til rette. Seksåringen synger på julesanger og ser med store øyne på alt som finnes i matvarebutikken.

Både cola og julebrus, smultringer, skinkesteik, kransekake og fire godteriposer er plukket ut. Luksusvarer som ikke er vanlige hjemme i leiligheten på Bøler.

- I hele år har vi vært avhengige av å få matvarer gratis fra Frelsesarmeens Slumstasjon i Gamlebyen. Jeg tror ikke jeg hadde vært her i dag, hvis ikke disse englene hadde vært til, sier en takknemlig Lisbeth.

På grunn av sin dårlige helse klarer hun ikke jobben som reinholder. Diabetes, astma og kroniske ryggsmerter er noen av plagene. Også Ronja og Michael har astma. 11-åringen har i tillegg en hjerneskade, som gjør at han trenger ekstra oppfølging.

Med bedende øyne spør Michael pent om han får ta med en pizza.

- Ta to, svarer Roar Hestholm.

Budsjettet sprakk

Etter at julemat for 4000 kroner er kjøpt inn og posene plassert i Roar Hestholms vesle Polo, tar flokken rulletrappa opp til skobutikken. Michael har ingen vintersko, men det skal han få nå.

- Jeg vil så gjerne ha disse, sier Michael og prøver et par grønne allværsstøvler.

Mora er uenig og ber sønnen prøve Goretex-støvler som holder bedre på varmen. Michael er ikke helt fornøyd. Roar Hestholm avgjør det hele:

- Vi tar dem begge, sier han.

Gledessmilet fra øre til øre er takk nok for velgjøreren.

- Budsjettet mitt sprakk, men gleden barna viste gjør at jeg gjerne betaler litt ekstra, sier Roar Hestholm.

JULEGLEDE: Nå kan julekvelden komme for Ronja (6) og resten av familien Pabalinas som i år kan feire jul på vanlig vis takket være Frelsesarmeen.
NÅ BLIR DET JUL: Familien <P>Pabalinas, Lisbeth (t.v.), Ronja på armene til Roar Hestholm, Michael og Ida Elisabeth.
PAUSE: Giverglade Roar Hestholm sammen med Ronja.