Familien Gholam får bli i Norge

Fida Gholam får bli i Norge sammen med sin familie. Justisministeren understreker at beslutningen ble fattet under sterk tvil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glede i Gholam-familien

Regjeringen gir et betinget amnesti, som også omfatter andre utlendinger som er berørt av de såkalte Quetta- og Laos-prosjektene.

- Jeg presiserer at amnestiet er en engangsforeteelse og besluttet under sterk tvil, sier justisminister Aud-Inger Aure.

- Vi er så glade, og vi har ventet så lenge. Dette har vært vårt livs mål. Dette er en gledesnyhet for hele familien, sier sønnen Ali i Gholam-familien.

- Modig gjort

- Det er ingen grunn til å holde igjen på jubelen, sier Gholam-familiens advokat Trond Romstad. - Nå er de garantert opphold, og de humanitære hensynene har vunnet fram. Dette er flott gjort av regjeringen, det er kanskje til og med modig gjort. På den annen side, det skulle bare mangle, sier Romstad.

Saken har ligget til avgjørelse hos statsminister Kjell Magne Bondevik i flere måneder, etter at det siste forsøket på å sende ut familien ble gitt opp i juni i år.

Må godta pakistansk identitet?

De 250 menneskene som blir omfattet av amnestiet blir av Justisdepartementet omtalt som «pakistanske borgere som hevder å være fra Afghanistan og thailandske borgere som hevder å være fra Laos.» Det er derfor visse betingelser knyttet til amnestiet. Blant annet må de 250 personene bidra til å oppklare sin egentlige identitet. Dette gjelder også Gholam-familien, som hevder å være fra Afghanistan.

Departementet hevder imidlertid å ha bevis for at familien er fra Pakistan.

Det er ennå uklart om familien Gholam vil godta å bli erklært som pakistanere.