Thorbjørn Jagland:

Familien gråt under kyllingstuntet

Utenfor sykehuset der Thorbjørn Jagland lå innlagt, hoppet Bård Tufte Johansen i 2002 foran TV 2s direktesending i kyllingkostyme. Det gikk hardt inn på familien, skriver Jagland i sin nye biografi.

AVBRØT DIREKTESENDING: Bård Tufte Johansen avbrøt TV2s direktesending utenfor Rikshospitalet der Jagland lå innlagt i 2002. Faksimile: TV 2
AVBRØT DIREKTESENDING: Bård Tufte Johansen avbrøt TV2s direktesending utenfor Rikshospitalet der Jagland lå innlagt i 2002. Faksimile: TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Thorbjørn Jagland lanserer i dag første bind av sin selvbiografi «Du skal eie det selv».

Her skriver han inngående om begivenhetene som førte til at han trakk seg som partileder i 2002.

Det skjedde etter lang tids lederstrid med Jens Stoltenberg. Stresset og mediestormen han sto i, gjorde at han fikk et illebefinnende i januar 2002 - dagen etter et opprivende møte i partiet forteller han i boka.

Falt sammen

I boka si forteller han om hvordan dagen startet med at han var fortvilet, men dro til kontoret sitt på Stortinget som vanlig.

«Plutselig svartnet det for meg, og jeg falt sammen. Min sekretær Turid Hellgren fant meg på gulvet og fikk varslet legevakten. En sykebil kjørte meg til Rikshospitalet.» forteller Jagland.

Han kommer også inn på det mye omtalte kyllingstuntet til NRK-profil Bård Tufte Johansen og programmet «Åpen post.»

Ikledd gult kyllingkostyme hoppet Johansen kaklende inn i TV 2s direktesending utenfor Rikshospitalet der Jagland lå.

Mellom det som skulle være kyllinglyder ropte Johansen: «nå skal vi være snille, vi skal ikke være slemme med Jagland».

- Usmakelig

Thorbjørn Jagland, som nå er blitt pensjonist, beskriver stuntet slik i boka si:

«På kvelden brukte NRKs underholdningsavdeling anledningen til å holde show utenfor Rikshospitalet. Jeg vet ikke om de mente det godt, men det såkalte kyllingstuntet var usmakelig.»

Han forteller at familien reagerte sterkt. De var samlet hos sønnen Anders, med besteforeldre på begge sider til stede.

«De gråt da de fikk se opptrinnet utenfor Rikshospitalet.» forteller han.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Bård Tufte Johansen ennå.

Han forklarte den gang at innslaget som aldri ble sendt på NRK, var ment som mediekritikk. Men han har også innrømmet at poenget med stuntet kanskje var litt svakt.

Dro til Tel Aviv

Etter en ukes opphold på Rikshospitalet bestemte Jagland seg for å dra vekk for å komme til hektene.

Han dro til Tel Aviv, og forklarer hvorfor i boka.

«Mange lurte på hvorfor jeg reiste til et så urolig hjørne av verden som Israel. Svaret var at der hadde jeg gode venner. Mona Juul var blitt ambassadør i Tel Aviv, og Terje Rød-Larsen bodde sammen med henne der.»

Valgte å trekke seg

I Israel fattet han beslutningen om å trekke seg som Ap-leder. Innleggelsen var en viktig årsak gjør han det klart:

- Hvorfor kom jeg til den konklusjon at jeg måtte reise hjem og annonsere at jeg ville gå av på landsmøtet til høsten? Jo, det var frykten for det legen hadde sagt. Jeg måtte ut av den stressede situasjonen, ellers ville det få ytterligere helsemessige følger. Jeg så at familien led. Anders og Henrik møtte daglig de negative karakteristikkene i hverdag og fritid. Jeg visste hvor vanskelig det var. Jeg kunne forsvare meg. De kunne det ikke.» skriver han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer