- Familien har i realiteten mistet alt

Advokat frifunnet for å ha overtatt millionformue til en dødssyk klient.

INNBITT KAMP: Schrøders datter, Anne Aarheim (t.v.) har kjempet for å få tilbake familieformuen med hjelp av sin advokat Morten Steenstrup (t.h.). Foto: Steinar Buholm
INNBITT KAMP: Schrøders datter, Anne Aarheim (t.v.) har kjempet for å få tilbake familieformuen med hjelp av sin advokat Morten Steenstrup (t.h.). Foto: Steinar BuholmVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld falt dommen i saken der en Oslo-advokat ble saksøkt for å ha tilegnet seg millionformuen til en av sine klienter.

Advokat Wilfred Rohde Garder overdro i begynnelsen av januar 2007 mer enn 140 millioner til seg selv fra sin da døddsyke klient, skipsrederen Ole Schrøder (87), ifølge Dagens Næringsliv.

Schrøders familie motsatte seg denne overdragelsen. Da startet krigen i retten for å få tilbake formuen.

Må betale saksomkostninger
I går ble det klart at Oslo tingrett frifinner advokat Rohde Garder på alle punkter.

Rederens to barn og enke idømmes å betale saksomkostninger på over fire millioner kroner til Garder.

- Klientene mine er meget skuffet over dommen, og vurderer nå å anke den til lagmannsretten, sier advokat Morten Steensrup i advokatfirmaet Steensrup Stordrange til Dagbladet.

Steensrup representerer den avdøde rederens familie i striden om formuen.

- Brutt god advokatskikk
Ifølge Dagens Næringsliv krevde barna og enken å få tilbake aksjene i familieselskapet, tilbakeføring av utbytte, erstatning fra Garder for skade ved uaktsom rådgivning, erstatning for egne utgifter i forbindelse med saken, og forbud mot at advokaten kunne disponere over aksjene og ta ut midler eller verdier av konsernet.

- Barna er grunnleggende uenig i dommen og har en oppfatning av at advokaten skulle fratrådt saken da han fikk egeninteresser overfor klienten sin, sier Steensrup.

Han mener det er et faktum at Rohde Garder har brutt god advokatskikk.

Han begrunner sin påstand med at disiplinærnemnden for advokater i fjor konkluderte med at Wilfred Rohde Garder brøt god advokatskikk da han tok kontroll over Schrøder-formuen.

Tingretten har også i sin kjennelse konkludert at det foreligger brudd på god advokatskikk.

Vil endre regelverket
Steensrup er sjokkert over at et såpass grovt brudd på advokatskikk, der en formue havner hos advokaten, kan godtas av retten.

- Vi mener retten har dømt feil. Hadde han fratrådt da han selv ble part i saken, hadde ikke formuen havnet hos ham, sier advokat Steenrup til Dagbladet.

- Vi mener Stortinget bør endre praksisen, slik at advokater ikke kan motta hele formuen til sin klient. Det hele bør vurderes på samme måte som at helsepersonell ikke kan ta i mot mer enn 1000 kroner i gave fra en pasient.

Han forteller at barna opplever det hele som veldig ille.

Både penger og eiendom
Det var i slutten av januar 2007 at den da dødssyke skipsrederen engasjerte Rohde Garder til å bistå seg.

Han hadde overført to tredeler av aksjene til to av sine barn, men ønsket plutselig å gjøre opp dette.

Garder fikk oppdraget med å reversere transaksjonene.

Bare tre uker senere overførte Schrøder formuen sin til advokaten. Tilsammen skal dette ifølge Dagens Næringsliv handle om mer enn 140 millioner kroner.

- Familien har i realiteten mistet alt, sier Steensrup.

Advokat Rohde Garder har blant annet overtatt en villa på 362 kvadratmeter rett ved Frognerparken, i tillegg til familiens feriesteder på Hankø og Geilo. Verdiene som advokaten overtok var plassert i Osco-gruppen.

- Det var en knusende dom mot saksøker. Motparten har påstått faktiske forhold uten dekning. Vi er fornøyd på vegne av vår klient, sier advokat Kåre I. Moljord i advokatfirmaet Arntzen de Besche, som har bistått Advokat Garder i saken.

Garder var selv ikke tilgjengelig for kommentar i kveld.

I RETTEN: Advokat Garder sammen med sin advokat Kåre I. Moljord (t.v.)
I RETTEN: Advokat Garder sammen med sin advokat Kåre I. Moljord (t.v.) Vis mer