- Familien har vært fantastiske til å følge ham opp

Moren til drapstiltalte (23) skal forklare seg for retten i dag.

-STØTTES: Familien til den drapstiltalte 23-åringen har støttet ham helt siden drapsnatta 30. oktober 2011, opplyser tiltaltes forsvarer Harald Stabell.
-STØTTES: Familien til den drapstiltalte 23-åringen har støttet ham helt siden drapsnatta 30. oktober 2011, opplyser tiltaltes forsvarer Harald Stabell.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet):  I dag vitner moren til den tiltalte 23-åringen i den såkalte halloween-saken i Oslo tingrett.

Ifølge 23-åringens forsvarer, Harald Stabell har tiltaltes familie stått ved hans side helt siden drapsnatta 30. oktober 2011.

- Familien har vært fantastiske til å følge ham opp. Det har vært viktig for min klient, sier Stabell til Dagbladet.

Kjæresten forklarer seg Også Line Sørenmo skal forklare seg for retten i dag. Hun var avdøde Andreas Nilstads kjæreste, og var gravid da Nilstad ble drept.

Datteren fødte hun den 12. juli i fjor.

Det opplyser bistandsadvokat Benedict de Vibe, som snakker på Lines vegne til Dagbladet.

- Line og Andreas var akkurat blitt oppmerksomme på graviditeten da han ble drept, sier de Vibe, som også representerer Nilstads foreldre under rettsaken.

- Ei solstråle - Barnet er ei jente som hun ser masse av Andreas i, og det gjør godt og vondt på samme tid. Datteren er ei solstråle som har kommet inn i livet hennes, og det er hun veldig glad for. Line har fortsatt mye kontakt med familien til Andreas, som synes det er fantastisk at de midt i denne ulykka har fått dette barnebarnet, sa de Vibe til Dagbladet på lørdag.

Line var ikke vitne til noe den natta kjæresten ble drept, men aktor ønsker likevel at hun skal vitne for å tegne et klarerer bilde av hvem Andreas Nilstad var, forteller de Vibe.

- Hun er innstilt på å bidra til å kaste lys over hvordan Andreas var som person, men synes det blir tøft å være i retten og forholde seg til tiltalte i samme sal, sier han.

- Husker bruddstykker
Også to psykiatere og en psykolog skal etter planen forklare seg for retten i dag.

Mens statsadvokaten har tatt ut tiltale på straff, mener forsvareren og tiltalte at tiltalte var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

- Han erkjenner handlingene, men husker bare bruddstykker av det som skjedde. Han forstår ikke det han har gjort overfor nære venner, og mener selv at han må ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket, sier tiltaltes forsvarer, Harald Stabell til Dagbladet.

Psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer konluderte 30. januar i fjor med tilregnelighet etter å ha observert siktede, men snudde et halvt år seinere, etter at Den rettsmedisinske kommisjon hadde bedt om en tillegserklæring. Da ba statsadvokaten om å få oppnevnt et nytt sakkyndigpar.

De to nye psykiaterne kom imidlertid til ulike konklusjoner. Psykologspesialist Gjermund Nysveen at 23-åringen ikke var psykotisk, mens overlege og spesialist i psykiatri Fred Heggen mener tiltalte var psykotisk på gjerningstidspunktet.

Det er satt av seks dager til rettssaken, og mellom 15 og 20 vitner vil forklare seg for retten, opplyser statsadvokat Carl Graff Hartmann overfor Dagbladet.

Dagbladet følger rettsforhandlingene.

DREPT: Andreas Nilstad og kjæresten Line hadde nylig funnet ut at de ventet barn da Andreas ble drept natt til 30. oktober 2011. - Å miste Andreas har vært forferdelig vanskelig for Line, men samtidig har hun blitt mor, og det har gjort henne godt oppi det hele, sier familiens bistandsadvokat Benedict de Vibe til Dagbladet. Foto: Privat, etter tillatelse fra bistandsadvokat Benedict de Vibe
DREPT: Andreas Nilstad og kjæresten Line hadde nylig funnet ut at de ventet barn da Andreas ble drept natt til 30. oktober 2011. - Å miste Andreas har vært forferdelig vanskelig for Line, men samtidig har hun blitt mor, og det har gjort henne godt oppi det hele, sier familiens bistandsadvokat Benedict de Vibe til Dagbladet. Foto: Privat, etter tillatelse fra bistandsadvokat Benedict de Vibe Vis mer