Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ubåt-mysteriet

Familien hyller Kim Wall i rørende video

Har opprettet fond i den avdøde journalistens navn.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den danske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kim hadde en unik evne til å se et menneske, og hadde en genuin interesse i å fortelle hans eller hennes historie. Det gjorde hun med stor varme og empati. Samtidig beholdt hun sin journalistiske integritet.

Sitatet kommer fra Kim Walls mor, Ingrid Wall, og er hentet fra en fire minutter lang video som viser nære og personlige glimt fra Kim Walls 30 år på jorda.

Det er den avdøde journalistens familie som står bak videoen, som er publisert på Walls minneside på Facebook.

Savnet fra reportasje-tur

Journalisten ble meldt savnet 11. august, dagen etter at hun dro på seilas med den danske oppfinneren Peter Madsen (46) i hans hjemmebygde ubåt «Nautilus», for å skrive en reportasje.

DRAPSSIKTET: Den danske oppfinneren Peter Madsen. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark
DRAPSSIKTET: Den danske oppfinneren Peter Madsen. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark Vis mer

Etter å ha vært savnet i nesten to uker, ble en torso funnet i havet utenfor København. Torsoen ble etter kort tid identifisert som Walls. Lørdag annonserte det danske politiet nye funn, denne gang av hode og ben.

Madsen er varetektsfengslet, siktet for drapet på Wall.

- Kim var lykkelig

I videoen kan vi høre Walls mor, far og bror male fram datteren og søsterens liv, fra oppveksten ved kysten i Sør-Sverige, turer med familiehunden og utallige reiser gjennom oppveksten, til utdanning ved prestisjeuniversiteter, globetrotting, hardt arbeid og den brennende lidenskapen for mennesker og historiefortelling.

- Det var så mange historier Kim ville ha likt å fortelle. Så mange skjebner hun ville ha likt at verden fikk høre om, sier familien i videoen.

De forteller også at Kim Wall var i ferd med å etablere seg i det journalistiske toppsjiktet, og at hun det neste året skulle bo i Beijing med sitt livs kjærlighet.

- Kim var lykkelig. Framtiden var lys. Det var ingen skyer i horisonten, sier familien i videoen.

Moren Ingrid forteller åpenhjertig om en 30 år lang familietradisjon, som ble gjentatt for aller siste gang i år.

- Før Kim forsvant samlet familien seg for å ta det årlige familiebildet. Det har vi gjort i 30 år. Alltid på det samme stedet, her i hagen vår. Alle disse bildene henger på veggen utenfor Kims pikerom. Det er plass til mange, mange flere, men det vil ikke bli flere bilder. Kim kommer ikke tilbake til oss.

Minnefond

Venner, kolleger og familie har vært opptatte av å rette søkelyset mot Kim Walls liv, slik at historien om henne ikke blir redusert til «historien om en ubåt, en gal vitenskapsmann og en spektakulær politijakt», slik den svenske journalisten Katarina Wennstam beskrev det.

Det har blant annet resultert i minnesiden Remembering Kim Wall, der Walls journalistiske produksjon løftes fram. En egen side er dedikert til minner og hyllest av Wall.

UBÅTMYSTERIET: I en pressekonferanse bekreftet etterforsker Jens Møller ved Københavnspolitiet at DNA-en på overkroppen av liket matcher Kim Walls DNA. Video: AP Vis mer Vis mer

I tillegg har foreldrene Ingrid og Joachim og broren Tom opprettet et minnefond i 30-åringens navn. Fondet skal gå til å støtte unge, kvinnelige journalister som vil dekke historier i Kim Walls ånd.

- Fondet skal støtte en kvinnelig journalist som vil dekke subkulturer, vidt definert, og det Kim likte å kalle «understrømmer av opprør», skriver familien på minnesiden.

- Vi har startet minnefondet for å hylle arven hennes.

- Grenseløs sorg

Facebook skrev familien fredag at de i løpet av kampanjens første måned har mottatt mer enn 80 000 dollar (nærmere 650 000 norske kroner, journ. anm.) fra mer enn tusen mennesker - mange av dem fremmede.

- Vi er overveldet, forbløffet og inspirert av generøsiteten deres. Vi er ekstremt takknemlige, skriver de.

Kim Walls mor, Ingrid Wall, kom med en sterk melding på Facebook etter at det ble bekreftet at datteren var død.

- Det er med grenseløs sorg og og forferdelse vi mottar nyheten om at levningene av vår datter og søster Kim Wall, har blitt funnet. Vi klarer ennå ikke fatte omfanget av denne katastrofen, og for oss er det fortsatt mange spørsmål, skrev mora, som også er kommunikasjonssjef i den svenske kommunen Trelleborg.

Familien hadde i det lengste håpet at datteren skulle bli funnet i live. Slik ble det ikke.

- Tragedien har ikke bare rammet bare oss og resten av familien, men både venner og kolleger over hele verden. I løpet av de forferdelige dagene som har gått siden Kim forsvant, har vi fått utallige bevis på hvor elsket og verdsatt hun var, både som person, som venn og som profesjonell journalist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!