FRYKTES SPIST: Stefan Ramin (40) fryktes spist av kannibaler etter beinfunn. Kjæresten Heike Dorsch (37) så ham forsvinne. Professor og instituttleder Edvard Hviding ved Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen tviler på at han er spist.  Foto: Stefan Ramin/Picasa
FRYKTES SPIST: Stefan Ramin (40) fryktes spist av kannibaler etter beinfunn. Kjæresten Heike Dorsch (37) så ham forsvinne. Professor og instituttleder Edvard Hviding ved Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen tviler på at han er spist. Foto: Stefan Ramin/PicasaVis mer

Familien i sjokk etter at levningene til Stefan (40) ble funnet ved bål

- De fryktelige omstendighetene rundt hans død sjokkerer oss, sier familien. Norsk ekspert tviler på at han ble spist av kannibaler, som fryktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Levningene av en mann som ble funnet ved et bål skal tilhøre Stefan Ramin (40), ifølge den tyske storavisa Bild.

Dagbladet har tidligere skrevet om 40-åringen som aldri kom tilbake etter at han dro på geitjakt sammen med den lokale guiden Henri Haiti på stillehavsøya Nuku Hiva i Fransk Polynesia. Etter en flere uker lang leteaksjon, fant letemannskapene oppsiktsvekkende funn av forkullede menneskelevninger og klær ved et bål i en avsideliggende dal på øya.

- Fryktelige omstendigheter På ekspidisjonens nettsider har familien i dag sendt ut en melding:

- Etter tre år avslutter reisen med seilbåten Baju med den tragiske døden til Stefan. Han døde der han alltid ønsket å være lykkelig. De fryktelige omstendighetene rundt hans død sjokkerer oss.

Funnet skal bestå av et kjeveparti og tenner, og skal ha blitt sendt til Paris for DNA-testing for å finne ut om asken faktisk tilhører Ramin. Det skal de altså gjøre, ifølge familien og Bild.

Politijakt på lokal guide Politi jakter nå på den lokale guiden som mistenkes for å være kannibal etter beinfunnene.

Da kjæresten hans ville slå alarm, skal han ha bundet henne fast til et tre og utsatt henne for seksuelle overgrep.

Den lille øya Nuku Hiva er nå i sjokk, og lokalt politi har nå gått tilbake på kannibalisme-teorien. Ifølge Bild frykter myndighetene i Fransk Polynesia nå for turismen etter at saken har blitt omtalt over hele verden.

- Det er ingenting som støtter kannibalisme-hypotesen. Det er virkelig ikke verdt å snakke om, sier etterforsker Jose Thorel til avisa Les Nouvelles de Tahiti.

Noe som kan tyde på at Thorel nå er under press er at han tidligere har erkjent at det er svært sannsynlig at tennene som ble funnet trolig tilhører Stefan Ramin.

- Det er sant at vi fant kjøttbiter i bålet. Det er nesten helt sikkert at levningene vi fant i bålet tilhører ham.

Tvil blant eksperter Ekspertene strides også om det fremdeles eksisterer kannibalisme på Nuku Hiva.

- Innbyggerne i Fransk Polynesia er nå kristne og kan både skrive og lese, og er derfor utdannet. Men det er fullt mulig at kriminelle kan ha blitt påvirket av gamle ritualer, sier kannibalekspert Gundolf Kruger ved intitutt for antropologi og etnologi ved universitetet i Göttingen til Bild.

Professor Annerose Menninger ved Universitetet i München mener han nødvendigvis ikke trenger å ha blitt spist. Hun mener han kan ha blitt drept og deretter strødd på bålet for å ære en gud.

- Medieskapt historie Professor og instituttleder Edvard Hviding ved Institutt for sosialantropologi ved Universitetet i Bergen mener hele saken er medieskapt, og tror ikke at det er snakk om kannibalisme.

- Det er fort gjort at det dukker opp slike historier når noe skjer på et ekostisk sted med en mystisk forhistorie, sier Hviding til Dagbladet.

- Vestlige medier har en tendens til å plassere gamle skikker på steder som er kjent for gamle ekotiske skikker i forbindelse hodejakt og ofring av mennesker, sier Hviding videre.

Han mener det hele er en vanlig kriminalsak.

- Det kan være snakk om et drap og deretter å bli kvitt et lik. Kall en spade for en spade. Det har jo skjedd eksempler på ekstreme forbrytelser også i Europa som har blitt bizarre fordi man har konsumert menneskekjøtt.

Han mener teorier fra hans kollegaer i Tyskland ikke er riktige.

- Noen mener det kan være gjenlevende grupper med kannibaler på disse stillehavsøyene, men det er bare tull og tøys, sier professor Hviding.

POLITIJAKT: Politiet jakter på den lokale guiden Henri Haiti etter beinfunnet.
POLITIJAKT: Politiet jakter på den lokale guiden Henri Haiti etter beinfunnet. Vis mer