Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien i sorg: - Frykten ble realitet

Rayshard Brooks (27) ble skutt av politiet. Enka Tomika Miller ber om at politibetjentene fengsles.

MØTTE PRESSEN: Enken etter Rayshard Brooks snakket til media da familien holdt pressekonferanse mandag 15. juni. Video: AP Vis mer

27 år gamle Rayshard Brooks, som sov i en feilparkert bil utenfor en restaurant i Atlanta i delstaten Georgia, ble skutt og drept av politiet da han skal ha motsatt seg arrest lørdag.

Mandag kveld (norsk tid) møtte familien pressen sammen med sine advokater. Justin Miller og Chris Stuart er familiens advokater.

- Jeg vil introdusere dere for familien til Brooks. Så dere forstår hva de har mistet, sier advokat Miller før han introduserer Brooks' niese, Chasty Evans (27).

Gråtkvalt forteller hun at den største frykten ble en realitet.

- Tre barn får ikke se sin pappa igjen. Han hadde det største smilet og det største hjertet. Han har en familie som elsker han. Vi er ikke bare såret, men sinte. Når skal dette stoppe? Vi ber ikke bare om rettferdighet, men også om endring. Vi ber om at hele nasjonen står med oss når vi ber om rettferdighet for Rayshard.

- Min onkel ble ikke skutt forgjeves. Hans liv gjelder.

ENKA: Tomika Miller er i sorg etter drapet på ektemannen. Foto: Skjermdump fra pressekonferanse via AP
ENKA: Tomika Miller er i sorg etter drapet på ektemannen. Foto: Skjermdump fra pressekonferanse via AP Vis mer

Enka takker for støtten

Blessing, Memory og Dream er Tomika Miller og Brooks' tre barn. Han hadde også en stesønn.

- Jeg vil takke alle for protestene og kjærligheten. Jeg er så takknemlig. Jeg vil ikke få han tilbake, men han smiler nok nå. Hans navn vil aldri bli glemt. Jeg vil aldri få min bestevenn, min ektemann tilbake. Eller få fortelle mine barn at han skal ta dem med på svømmetimer. Det vil ta tid før familien vil heles, sier Tomika Miller med tårer i øynene.

Enka ber om fredfulle protester, så Rayshard Brooks' navn blir knyttet til positivitet. Mot slutten av pressekonferansen bryter familien ut i hylgråt og blir fraktet ut av lokalet.

Ifølge CNN krever kona at de to politimennene som deltok i pågripelsen skal fengles.

- Rayshard Brooks er alle. Akkurat som George. Vi er alle folk, vi er alle barn av Gud. Alle burde føle smerten til dem som mistet livet i meningsløsheten som har tatt overhånd hos autoritetene, har Miller uttalt til CBS This Morning, ifølge CNN.

Rayshard Brooks' beskrives som en mann som alltid smilte og var glad.

SKUTT: Det var lørdag at 27-åringen ble skutt av politiet. Foto: AP / NTB scanpix
SKUTT: Det var lørdag at 27-åringen ble skutt av politiet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Demonstrasjoner

Familien sier at tilliten til polititet er brutt, og at det eneste som kan få tilliten tilbake er rettferdighet og en endring i politiet.

De ber gjentatte ganger om en nasjonal endring, der en mann ikke skal bli skutt av politiet. At om politiet hadde kontaktet dem, kunne de kommet for å hente ham den aktuelle kvelden.

Hendelsen har vakt sterke reaksjoner i Atlana. Lørdag samlet 150 mennesker seg foran restauranten hvor drapet skjedde. I løpet av kvelden satte demonstranter fyr på restauranten.

PROTESTER: Lørdag var store protester i Atlanta som følge av dødsfallet. Foto: AFP / NTB scanpix
PROTESTER: Lørdag var store protester i Atlanta som følge av dødsfallet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Hvor er empatien? Vi ber ikke bare om lovendringer, men en mental endring hos politiet. En manns liv ble tatt. Det skulle aldri ha skjedd, sier Chris Stuart, en av de andre advokatene.

Skytinga skjedde da en test viste at Brooks var beruset, og politifolkene forsøkte å pågripe han. Han satte seg da til motverge. En av dem brukte et elektrosjokkvåpen på ham uten at det skal ha stanset mannen. 27-åringen skal deretter ha fått tak i elektrosjokkpistolen.

Også en annen politimann skal ha forsøkt å stanse ham med et elektrosjokkvåpen før Brooks ble skutt i det som omtales som en slåsskamp om elektrosjokkpistolen. Han døde på sykehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!