SNARLIG GJENFORENING:  Suva Al Alaf og barna Rehab (18), Hakam (17), Maab (12), Albab (11) og Ansab (9) Hasan håper de snart kan gjenforenes med katten Kunkush. Foto: Tone Berg / Trønder-Avisa.
SNARLIG GJENFORENING: Suva Al Alaf og barna Rehab (18), Hakam (17), Maab (12), Albab (11) og Ansab (9) Hasan håper de snart kan gjenforenes med katten Kunkush. Foto: Tone Berg / Trønder-Avisa.Vis mer

Familien i Steinkjer mistet katten sin på flukten til Europa - fant den på internett i Tyskland

Duket for en familiegjenforening av de sjeldne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Steinkjer i Nord-Trøndelag venter en familie fra Irak på å få familiegjenforening med familiens katt, som bor i fosterhjem i Tyskland. Det var Trønder-Avisa som først omtalte den utrolige historien.

- Helt sikker Fembarnsfamilien fra Mosul i Irak hadde med seg katten i en kurv da de flyktet over Middelhavet med båt i november i fjor. Så - da gummibåten ankom den greske øya Lesbos - stakk katten av, og de klarte ikke å få tak i den.

Dermed ble de tvunget til å reise videre gjennom Europa uten den. Heldigvis ble katten funnet av lokale velgjørere på Lesbos bare kort tid etter - men da var det ingen som husket navnet til familien som hadde mistet den. De frivillige bestemte seg for å spore opp familien fra Mosul i Europa.

Siden er eierne av katten blitt etterlyst i både norske TV2 og i flere internasjonale medier - fram til familien i trønderkommunen på motsatt kant av Europa endelig fikk med seg etterlysningen. 

- Jeg er sikker på at det er han. Helt sikker. Jeg så det med det samme, sier Suva Al Alaf  (42) til regionavisa.

Kalles Dias Ikke bare er de to kattene helt like, med hvit pels og gule øyne, men Al Alaf-familiens historie virker å matche beskrivelsen i etterlysningen godt. Fembarnsmoren er helt overbevist om at katten de frivillige har døpt Dias, egentlig er familiekatten Kunkush.

Siden den forsvant, er Kunkush blitt internettkjendis. Blant annet har den fått sin egen twitter-bruker, @DiasTheCat, hvor frivillige jevnlig har postet bilder og oppdateringer fra kattens liv i Berlin.

Det er også opprettet en egen side hvor folk kan donere penger til arbeidet med gjenforeningen. 

DIAS VAR KUNKUSH: Katten som en dyrevernorganisasjon har tatt ansvar for etter at den ble funnet på Lesbos i november befinner seg i Berlin og har fått navnet Dias. Foto: Privat/Facebook
DIAS VAR KUNKUSH: Katten som en dyrevernorganisasjon har tatt ansvar for etter at den ble funnet på Lesbos i november befinner seg i Berlin og har fått navnet Dias. Foto: Privat/Facebook Vis mer

Familien tok i går  kontakt med velgjørerne som passer på katten i Berlin, for å få den sendt til til Norge og Steinkjer. Nå virker familiegjenforeningen å gå i boks:

Søndag ettermiddag postet organisasjonen en oppdatering om saken på facebooksiden sin, hvor de bekrefter at de endelig har funnet eierne til Dias i Norge.

- Vi har fått bekreftelse i form av bilder i tillegg til at familiens historie stemmer. Nå koordinerer vi detaljer for gjenforeningen med familien, kattens fosterforeldre, og en frivillig som vil ta turen til Norge med ham for å forsikre seg om at de blir trygt gjenforent, skriver velgjørerne på facebooksiden «Reunite Dias».
 
- Vi er alle veldig glade Hakam Abdulgani (17), en av sønnene i familien, sier de gleder seg til å få katten hjem til Steinkjer.

- Vi er alle veldig glade, og det var også de som har katten nå, forklarer han på telefon til Dagbladet.

Steinkjer-rådmann Torunn Austheim og mannen har kjent den irakiske familien siden de flyttet til Steinkjer på tampen av fjoråret, og har hjulpet familien å opprette kontakt med «Reunite Dias»-teamet. 

- Det er en helt utrolig historie. Jeg visste jo at familien hadde hatt katter, og var glad i katter, men at det var dette som lå bak, ante jeg ikke, sier  Austheim til Trønder-Avisa.

I KURVEN: Suva Al Alaf og de yngste barna Maab (12), Albab (11) og Ansab (9) Hasan fotografert like før de krysset Middelhavet fra Tyrkia til Hellas. I kurven ligger katten Kunkush. Foto: Privat/Facebook
I KURVEN: Suva Al Alaf og de yngste barna Maab (12), Albab (11) og Ansab (9) Hasan fotografert like før de krysset Middelhavet fra Tyrkia til Hellas. I kurven ligger katten Kunkush. Foto: Privat/Facebook Vis mer
KATT FUNNET: Slik etterlyses kattens eiere på facebook. Foto: facebooksiden «Reunite Dias».
KATT FUNNET: Slik etterlyses kattens eiere på facebook. Foto: facebooksiden «Reunite Dias». Vis mer