Familien kjemper desperat kamp

Familien til Frp-kjendisen kjemper nå en desperat kamp for å få ham løslatt fra fengselet i Togos hovedstad Lomé. Løser ikke dramaet seg i morgen, vil familien vurdere å ta kontakt med Gerhard Heiberg, som er Togos konsul i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet rundt den tidligere Frp-politikeren (50) som ble arrestert i Togo for halvannen uke siden, fortsetter. Ingen kan med sikkerhet si hva han er siktet for, og togolesiske myndigheter nekter for at 50-åringen og hans kamerat har sittet fengslet i halvannen uke. Familien i Norge jobber intenst med å få 50-åringen løslatt.

- Vi jobber gjennom uoffisielle kanaler. Vi er redde for at arbeidet med å få ham løslatt forverres dersom norske myndigheter trekkes inn i saken. Vi har en lokal advokat og en kjentmann der nede som hjelper oss, sier et nært familiemedlem til Dagbladet.

Inn med Heiberg?

Ifølge familien er nordmennene siktet for «bruk og besittelse av krigsmateriell». Familien opplyser til Dagbladet at det var et møte mellom Frp-kjendisens advokat og representanter fra regjeringen i går.

- Meldingene vi får fra advokaten, går ut på at bakgrunnen for pågripelsen er at de hadde med seg walkietalkie. Slik vi tolker saken, vil den være løst på torsdag - hvis det ikke dukker opp noe som ødelegger for oss. Da skal advokaten ha et nytt møte, denne gang med statsadvokaten, sier familien.

Hvis ikke det afrikanske dramaet løser seg i morgen, vil familien vurdere å be om hjelp fra norske myndigheter og Togos konsul i Norge, IOC-medlemmet Gerhard Heiberg. Heiberg er en personlig venn av presidenten i landet.

Togo nekter

Verken familien, eller andre kilder Dagbladet har vært i kontakt med, kan forklare hva Frp-kjendisen og kameraten gjorde i Togo. Dette var 50-åringens andre besøk i landet i år. Situasjonen er mildt sagt uoversiktlig.

Bedre blir det ikke når myndighetene i Togo overfor Dagbladet nekter for at to nordmenn sitter arrestert i Lomé.

- Jeg har undersøkt med politi og rettsvesen. De benekter at de har noen nordmenn i sin varetekt, sier sjefen for protokolltjenesten i Utenriksdepartementet i Togo, Mr. Lawson.

- Men Dagbladet har fått bekreftet fra Utenriksdepartementet i Norge at nordmennene ble arrestert 20. september?

- Da er norske myndigheter feilinformert. Vi har overhodet ikke kjennskap til denne saken, og akter ikke å undersøke dette nærmere, sier Lawson.