FLOM: «Dyringsbrua» fører til et mindre hyttefelt med om lag 70 - 80 hytter. Brua ligger ved Liavassosen i Skjåk. Søndag ble hele brua løftet vekk av vannmassene. Foto: Privat
FLOM: «Dyringsbrua» fører til et mindre hyttefelt med om lag 70 - 80 hytter. Brua ligger ved Liavassosen i Skjåk. Søndag ble hele brua løftet vekk av vannmassene. Foto: PrivatVis mer

Flommen:

Familien kom seg over brua like før vannmassene slukte den: - En stor risiko

Selv om vannivået er på vei ned, er ikke faren over for dem som er rammet av flommen i Skjåk.

Ras, flom, stengte veier og høy beredskap har preget natta. Flere veier i Sogn og Fjordane og Oppland var natt til mandag fortsatt stengt som følge av høy vannstand og ras. Mandag morgen ble noen av disse veiene åpnet igjen. Flere steder jobbes det på spreng for å forebygge skader.

Det verste ser ut til å være over, ifølge Norges vassdrags-og energidirektorat (NVE). Vannføringa er nemlig i retur nesten over alt, forteller vakthavende hydrolog Kristian Nordtun til Dagbladet.

- I Vågåvatnet tror vi at vi nærmer oss en kulminasjon. Vi er fortsatt på rødt nivå på enkelte stasjoner i Stryn og Ottadalen. Ellers er vi nede på oransje nivå eller under flomnivå. Det drenerer litt i Logen også. Der vil vannivået stige litt, men det er ikke fare for høyt flomnivå, sier Kristian Nordtun, vakthavende hydrolog ved NVE.

STENGT: Mange broer og veier er steng langs elven Otta, her er det broen ved Marle som var stengt. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten.


Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
STENGT: Mange broer og veier er steng langs elven Otta, her er det broen ved Marle som var stengt. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

Advarer evakuerte

Selv om vannføringa nå er i retur nesten alle de berørte stedene, er ikke problemene over av den grunn. Omtrent klokka 6 kan operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Dyre Antonsen, fortelle at 77 personer er blitt evakuert i Skjåk kommune.

Litt før klokka sju mandag morgen opplyste kommunen at flommen ser ut til å ha nådd toppen, og at den nå er på retur. Likevel advarer kommunen de evakuerte mot å dra hjem igjen.

- Skjåk kommune og politiet advarer folk som er evakuert fra hjemmene sine mot å vende tilbake. Det er blant annet fare for jordras når vannet trekker seg tilbake og trykket i bakken blir borte, skriver kommunen på sine nettsider.

Kommunen ber befolkningen om å spare på vannet og fortsatt koke drikkevannet.

FLOM: Bilder tatt fra politihelikopteret av flommen i Skjåk. Den store vannføringen i Ottavassdraget har satt alle fylkesveier i Skjåk under vann søndag. Samtidig er situasjonen kritisk for flere bruer i Lom og Skjåk. Foto: Politihelikopteret / NTB scanpix
FLOM: Bilder tatt fra politihelikopteret av flommen i Skjåk. Den store vannføringen i Ottavassdraget har satt alle fylkesveier i Skjåk under vann søndag. Samtidig er situasjonen kritisk for flere bruer i Lom og Skjåk. Foto: Politihelikopteret / NTB scanpix Vis mer

Bru forsvant

Søndag ble Kåre (67) vitne til at en hel bru ble løftet vekk av vannmassene. Brua, som heter «Dyringsbrua», fører til et mindre hyttefelt med om lag 70 - 80 hytter, ifølge lokalavisa Fjuken. Brua ligger ved Liavassosen i Skjåk.

- Det var nifst. Jeg så det akkurat. Det var noen trær som veltet og presset mot brua. Så ble den reist opp før vannet tok den med seg, sa Kåre Sperstad (67) til Dagbladet søndag.

Samme kveld startet redningsaksjonen for å frakte 22 personer som ble innesperret ved Liavatnet. Et Sea King-helikopter skulle gå i skytteltrafikk for å frakte personene ut, kunne Gudbrandsdølen Dagningens reporter på stedet fortelle.

- Skummelt

En familie som rakk over brua før den forsvant, var Laila Kristin Jøingsli (26), samboeren og deres datter. Søndag morgen gikk strømmen og familien bestemte seg for å reise fra hytta, skriver GD, som omtalte saken først.

VONDT: Laila Kristin Jøingsli synes det er skummelt og vondt å tenke på risikoen familien tok da de krysset brua. Foto: Privat
VONDT: Laila Kristin Jøingsli synes det er skummelt og vondt å tenke på risikoen familien tok da de krysset brua. Foto: Privat Vis mer

- Jeg hadde ikke trodd at kreftene var såpass store at de kunne fjerne brua. Det var nok en stor risiko å reise over den, sier Jøingsli til Dagbladet.

Hun forteller at de stoppet opp for å vurdere om det var trygt å ta seg over brua.

- Vi hadde akkurat kjørt over en flomdam, og det gikk bra selv om det var ganske dypt.

Familien kom seg trygt over brua og kjørte videre. Jøingsli fikk seinere høre at rundt en halvtime etterpå hadde brua forsvunnet i vannmassene. Spesielt med tanke på den halvannet år gamle datteren, synes hun det er skummelt og vondt å tenke på risikoen knyttet til kryssingen av brua.

- Vi kjørte videre uvitende om hvordan det kunne gått.

Store vannmengder

Det er store vannmengder i flere vassdrag på Vestlandet, blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. Også i Luster har flere blitt evakuert. Mange har fått vann i kjelleren, og flere veier er stengt.

Varselet om flomfare er ifølge varsom.no fortsatt på oransje nivå for Hordaland, Sogn og Fjordane og Ottavassdraget i Oppland mandag. Flomvarselet for Gudbrandsdalslågen er satt til gult nivå.

I Hordaland truer vannmassene ifølge Bergens Tidende Opo bru på riksvei 13 midt i Odda sentrum. Broen er fortsatt stengt etter at den har fått seg en knekk av vannmassene som fosser nedover elva.

Hør Dagbladets ferske klimapodcast her:

Nattejobbing

Mange bruer og veier er også stengt langs elva Otta i Oppland. I løpet av søndagskvelden steg vannet i elva med 40 centimeter i Sel kommune, og ifølge Gudbrandsdølen Dagningen er det nå på nivå med normal vårflom.

I Skjåk ble det natt til mandag arbeidet med å sikre elvebredder mot leirskred og flom, fremdeles i sidelengs striregn. Alle rundballer ble fjernet fra elvebredden, og alle campingvogner på Otta camping ble fraktet vekk fra den stigende vannlinjen.

NATTEJOBBING: Gravemaskiner holder på å sikre elvebredden på en sideelv til Otta ved Lundagrendi. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten.


Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
NATTEJOBBING: Gravemaskiner holder på å sikre elvebredden på en sideelv til Otta ved Lundagrendi. Mildvær og mye regn har gitt vårflom tilstander på senhøsten. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

Isolert

Det er allerede varslet at skoler og barnehager i Skjåk er stengt mandag som følge av flommen. Søndag måtte folk i opplandskommunen evakueres med traktor på grunn av de enorme vannmengdene rundt husene deres, noe som ble omtalt i lokalavisa Fjuken.

- Jeg er en godt voksen kar, men jeg har aldri opplevd noe liknende, sa Skjåk-ordfører Elias Sperstad (Sp) til NTB.

Søndag var 30 innbyggere i Luster kommune i Sogn og Fjordane ikke bare isolert - de hadde også mistet strømmen.

- Det er fortsatt 20 stykker som er isolert på to plasser. Elven stiger markant, særlig Fortunselva, og vi følger med på situasjonen, sa ordfører Ivar Kvalen i Luster kommune til VG seint søndag kveld.

Steinras

I 23-tida søndag gikk et steinras over fylkesvei 53 på vestsiden av Finnsåstunnelen i Årdal i Sogn og Fjordane. Ifølge politiet fikk en bil materielle skader, og fylkesveien vil være stengt mellom Fodnes og Årdalstangen på grunn av raset, tidligst fram til det er gjort en vurdering av området klokka 11 mandag.

Mens flomfaren ble oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget søndag, er farenivået senket til gult for hele området mandag.