Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien krangler om Terris liv

I dag ble hjerneskadde Terri gitt minst én dag til å leve. Ektemannen står mot foreldrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

•Les også: Skal hun leve eller dø i Magasinet på nett.

(Dagbladet.no): I 1990 stoppet hjertet til Theresa «Terri» Schiavo. Hun kollapset som følge av en spiseforstyrrelse og ble hjerneskadet. Siden har hun blitt holdt i live via en sonde med næring. Amerikansk Høyesterett avsag i januar dom i favør av ektemannen til Terri, ifølge CNN, noe som gir ektemannen rett til å fjerne sonden. Men kampen er ikke over. Familien til Terri har satt alt inn på å stoppe ektemannen, og i dag har en dommer ifølge AP utsatt å fjerne sonden i minst en dag i en hasteavgjørelse.

I dag starter nye høringer i saken. - De tror Gud har besvart bønnene deres. Datteren er i live en dag til, sier foreldrenes advokat.

Foreldre mot ektemann

Terris foreldre ønsker at sonden fortsatt skal være koblet til datteren, og at hun altså skal holdes i live.

Hun er nå 41 år gammel og kan puste på egen hånd. Hun kan imidlertid ikke svelge og er avhengig av å få næring via sonden  for å leve. Foreldrene sier hun smiler, ler, gråter og responderer til stemmene deres. 

En rettsoppnevnt lege har tidligere sagt at lydene og ansiktsuttrykkene kun er reflekser. Ektemannen sier at hun ikke har blitt bedre og at hun ikke ville ha ønsket å ha blitt holdt i live i en slik tilstand.  Ifølge AP lever ektemannen nå sammen med en annen kvinne som han har to barn med.

Foreldrene mener ektemannen ønsker å få en fortgang på sakene slik at han kan arve Terri og gifte seg på nytt. Kampen mellom partene startet i 1993.

Foreldrene forsøker å overta som verge for datteren.

EKSPERTENE ER UENIGE: Om Terri oppfatter det som skjer rundt henne er legene uenige om. Her er hun sammen med moren på et fotografi tatt i 2001. Foto: REUTERS
EKSPERTENE ER UENIGE: Om Terri oppfatter det som skjer rundt henne er legene uenige om. Her er hun sammen med moren på et fotografi tatt i 2001. Foto: REUTERS Vis mer

Koblet av

I anken til Høyesterett i januar ble retten bedt om å vurdere den såkalte «Terris lov» som ble godkjent av Florida i 2003. Da hadde Terri vært koblet av sonden med næring i seks dager etter at ektemannen vant fram. Hun ble gitt ti til 14 dager igjen å leve.

«Terris lov»  ga imidlertid guvernør Jeb Bush lov til å fortsette å pålegge bruken av røret som Terri er avhengig av.  Da Bush ga ordre om å koble Terri til innretningen, avgjorde Florida Høyesterett at loven var grunnlovsstridig, og at slike avgjørelser ikke skulle tas på et slikt nivå, men i domstolen.

Anke på anke

Terris sonde som hun får mat gjennom har blitt fjernet ved to anledninger. Senere har det blitt satt tilbake etter anker og påfølgene hasteavgjørelser i rettssystemet. Og dagens utsettelse er nok ikke den siste i denne saken.

Saken har skapt debatt i hele USA om hvem som har kontrollen over pleie og liv og død der pasientene ikke kan ta avgjørelsene selv.

Da Terri kollapset hadde hun ikke skrevet noe om hvordan hun ville behandles om noe skulle skje med henne.

10 år etterpå ba ektemannen om at sonden skulle fjernes, fordi hun ikke var blitt bedre. En domstol avgjorde at Terri ikke ville ha ønsket å bli holdt i live på kunstig vis.

- Patetisk

Foreldrene hennes, Bob og May Schindler, mener noe annet. De anket dommen, og sier datteren aldri har uttrykt noe ønske i den retningen. 

«Patetisk» og «justismord» sa faren Bob Schindler etter Høyesteretts domsavsigelse i januar. Han sier at datteren er våken, imotsetning til det noen av legene mener.

Leger er leid inn som eksperter av begge partene i saken, og de er ikke enige i om Terri kan bli bedre eller ikke. De er også uenige i om hun kan kommunisere og forstå hva som skjer rundt henne.

<B>I GODE DAGER: Terri flankert av foreldrene på bryllupsdagen. I en årrekke har familien kjempet om saken mot ektemannen i ulike rettssaler.
I KOMA I 13 ÅR: Bildet fra 1991 viser Terri og ektemannen ikke lenge etter at sykdommen inntraff. På alle disse årene har ikke Terri blitt bedre, mener ektemannen, som nå ber om at Terri skal få dø.
<B>-JUSTISMORD:</B> Bob Schindler (i midten), sammen med Terris søster og mor, kjemper for datterens liv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media