Familien må betale hvis letingen skal fortsette

PARIS/OSLO (Dagbladet): Det er nå opp til familien til den savnede Lennart Nordengen (28) å avgjøre om søket etter ham skal fortsette i Chamonix i dag. I så fall vil kostnadene måtte bæres av Nordengens familie eller deres forsikringsselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store letemannskaper har søkt etter Nordengen i to dager. Letingen ble avsluttet ved 16-tida i går, uten resultat. 27 år gamle Sigri Widerøe Kristoffersen fra Oslo omkom i det enorme raset, som gikk ved 13-tida tirsdag. Jevngamle Trude Vik fra Bergen ligger fortsatt i koma på sykehuset i Chamonix.

Snømasser

Vennegjengen fra Østlandet hadde hatt en kjempeferie i Alpene, da de på en av feriens siste dager ble rammet av det enorme snøraset.

- Vi vet ennå ikke om søket skal fortsette i morgen, det avhenger av familien, opplyser pressetalsmann Pierre Martin Moulin ved politiet i Valais i Sveits til Dagbladet.

Han forteller at rasstedet er vanskelig tilgjengelig og snømassene enorme.

- Skal det letes videre må det settes inn større maskiner. Da er det et spørsmål om kostnader, og det er det opp til familien og deres forsikringsselskap å vurdere.

Dette blir også bekreftet av Annick Dayer, vakthavende ved redningstjenesten i Valais. Ved 21.30-tida var det fremdeles ikke tatt noen beslutning om at søket skulle fortsette.

- Det kommer an på familien og deres forsikringsselskap, sier hun.

Ikke kontaktet

Det er sveitsisk politi som har ansvaret for leteaksjonen. De føler nå at de har lett så grundig som de kan med lavinehunder, spade og stikker. Raset er på enkelte steder åtte- ti meter dypt, og den savnede kan ligge helt på bunnen av raset. Da vil det være omtrent umulig å lokalisere ham.

Etter hva Dagbladet kjenner til, skal den savnede nordmannen være forsikret gjennom Europeiske Reiseforsikring.

- Problemstillingen om han hadde forsikring ble nevnt i går ettermiddag. Men norske myndigheter er ikke blitt kontaktet om dette. Inntil vi hører noe annet, forholder vi oss til at søket blir gjenopptatt i dag, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Men etter alt å dømme vil ikke en forsikring i Europeiske dekke slike kostnader.

- Dersom han er kunde hos oss, kan han ha både en helårs- eller en engangsforsikring. Men uansett vil ikke en slik forsikring inneholde søk og redning. Den vil dekke alle andre kostnader i forbindelse med en ulykke, men ikke dette, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske til Dagbladet.

Hun stiller spørsmål ved at den offentlige leteaksjonen avblåses etter bare to dager.

- Det burde være et offentlig ansvar å sørge for søk. Hvis søk og redning skulle være en del av våre poliser, ville premien være mangedoblet fordi det er så enorme kostnader involvert, sier Vennesland.

Verken hun eller andre i Europeiske har vært borti denne typen problemstilling før.

Alt håp ute

Lennart Nordengens familie kom til Chamonix seint på dagen i går, i visshet om at alt håp om å finne ham i live var ute.

- Sjansene for å finne den savnede i live etter så mange timer under så tunge snømasser er lik null. Raset var eksepsjonelt stort og snømassene er enkelte steder åtte til ti meter dype, sier Moulin.

Letingen begynte klokka ni i går med rundt 100 mann fra Frankrike og Sveits og sju hunder, og ble avsluttet klokka 16.30. Det var ny rasfare på åstedet og redningsmannskapene måtte først utløse et ras for ikke å utsette seg selv for livsfare.

- Tror ikke vi finner ham i live

LETER ETTER LENNART: I går søkte letemannskap og venner etter Lennart Nordengen (28). Nå må familien selv påkoste videre søk.