KREVER SVAR: Demonstranter samlet seg i Detroit og krevde rettferdighet rundt dødsfallet til Renisha McBride. Politiet har ikke tatt ut tiltale mot mannen som skøyt og drepte henne. Foto: Kimberly P. Mitchell / Detroit Free Press / AP Photo / NTB Scanpix.
KREVER SVAR: Demonstranter samlet seg i Detroit og krevde rettferdighet rundt dødsfallet til Renisha McBride. Politiet har ikke tatt ut tiltale mot mannen som skøyt og drepte henne. Foto: Kimberly P. Mitchell / Detroit Free Press / AP Photo / NTB Scanpix.Vis mer

Familien mener Renisha McBride (19) er offeret av et rasistisk drap

Mannen hevder han har loven på sin side og påberoper seg selvforsvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En skyteepisode i USA har rystet det afroamerikanske samfunnet og skapt sterke reaksjoner blant borgerrettighetsbevegelser.

19 år gamle Renisha McBride ble lørdag 2. november funnet skutt og drept på en veranda i Dearborn Heights i den amerikanske delstaten Michigan, ikke langt unna Detroit. Det mistenkes at hun gikk opp til et ukjent hus for å be om hjelp etter å ha vært innblandet i en bilulykke, men så ble hun skutt og drept av huseieren.

- Hun skulle sikkert spørre om noen kunne ringe etter hjelp eller om hun kunne låne telefonen. Hvorfor skjøt han henne? spør McBrides tante Bernita Spinks til The Detroit News.

Huseieren som skjøt McBride er en mann i 50-årene og ble raskt arrestert av politiet. Han påstår at han skjøt 19-åringen i selvforsvar fordi han trodde hun brøt seg inn i huset hans. Ifølge The Detroit News ble Renisha McBride skutt i hodet med en hagle.

Amerikanske borgerettighetsgrupper oppfordrer nå til en kraftig tiltale i saken.

Rasemotivert Bernita Spinks er tenåringens tante og familiens talsperson. Hun forteller at familien har mange spørsmål rundt dødsfallet og tror episoden var rasemotivert. Politiet har ennå ikke tatt ut tiltale mot mannen.

- Jeg vil ha rettferdighet, og jeg vil ikke stoppe før vi får det, sier Spinks til The Detroit News. 

Aktor Kym Worthy i Wayne County sier de trenger mer informasjon om episoden før de tar ut tiltale mot mannen.

- Vi har bedt politiet om ytterligere etterforskning før vi tar en avgjørelse, sier Worthy.

Lite detaljer Politiet har tidligere fortalt at McBride ble forlatt død på verandaen og har senere kommet fram til hun også ble skutt der. Politiet arresterte mannen som skøt og drepte 19-åringen, men har ikke offentliggjort navnet på vedkommende.

Selv om politiet ikke har kommet med mange detaljer rundt den siktede eller omstendighetene rundt dødsfallet, har amerikanske journalister dratt paralleller til andre saker der afroamerikanske personer angivelig skal ha blitt drept uten grunn.

Den amerikanske delstaten Michigan har en egen versjon av «Stand Your Ground»-loven, som tillater individer å bruke dødelig makt uten å trekke seg tilbake hvis de tror det er nødvendig for å hindre overhengende fare eller død. Det er denne loven mannen nå stiller seg bak.

35 delstater i USA har godkjent denne loven. I Michigans versjon heter det følgende:

(...) individet ærlig og rimelig mener at bruk av dødelig makt er nødvendig for å hindre en «snarlig» død, stor legemsbeskadigelse eller seksuelle overgrep mot seg selv eller andre.

Ifølge Associated Press sa mannens forsvarer Cheryl Carpenter at skytingen var berettiget men kommenterte ikke på om det var et uhell eller ikke.

Nektet å spille I sommer nekter Stevie Wonder å spille konsert i Florida før de fjernet «Stand Your Ground»-loven.

George Zimmerman ble tidligere i den sommeren frikjent for drapet på 17 år gamle Trayvon Martin i Sanford i Florida i fjor. Han slapp unna fengselsstraff etter å ha påberopt seg selvforsvar.

Saken fikk enorm oppmerksomhet, da mange mener at afroamerikanske Martin var et offer for rasistisk drap. Zimmerman var en del av borgervernet i sitt nabolag, og var ute på patrulje kvelden han skjøt Martin. 

DREPT: 19 år gamle Renisha McBride ble skutt og drept utenfor et hus i delstaten Michigan. Foto:Joshua Lott / Reuters / NTB Scanpix.
DREPT: 19 år gamle Renisha McBride ble skutt og drept utenfor et hus i delstaten Michigan. Foto:Joshua Lott / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer