Familien mente dattera (14) var heks

I dag starter rettssaken mot faren, stemora og to pastorer som er tiltalt for heksetortur i Sverige.

TORTURERT: I denne kirka skal jenta ha blitt låst inne og utsatt for ekstrem åndeutdrivelse. Foto: Lennart Rehnman/Expressen
TORTURERT: I denne kirka skal jenta ha blitt låst inne og utsatt for ekstrem åndeutdrivelse. Foto: Lennart Rehnman/ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag starter rettssaken mot jentas far (37), stemor (33) og to pastorer i Borås i Sverige.

De fire er tiltalt for å ha torturert den unge kongolesiske jenta. De skal ha trodd at hun var en heks.

Ble torturert Jenta ble brent med kniver og ble holdt separert fra resten av familien slik at de andre ikke skulle bli smittet med jentas «demoner», ifølge tiltalen.

I forkant av rettssaken har jenta forklart seg fem ganger til politiet. I avhørene har hun forklart at det var stemora som var pådriveren for mishandlingen.

- De sa at jeg skulle fortelle hvor mange mennesker jeg hadde spist, hvor mange liv jeg hadde ødelagt og alt jeg hadde gjort som heks, forklarer hun til politiet, ifølge Aftonbladet.se.

Eksorsisme I avhørene forteller hun hvordan hun ble brent med kniver, fikk håret skåret av og hvordan hun ble isolert fra resten av familien.

- Hadde jeg bodd der videre, hadde jeg ikke levd. Antakelig hadde jeg dødd eller havnet på et psykiatrisk hjem.

Jentas foreldre er ifølge Expressen medlemmer i en sektlignende evangelistforsamling i Malmö. I april 2010 tok de den unge jenta med seg dit, hvor de skal ha låst henne inne i en uke.

I avhør har 14-åringen fortalt om hva som skjedde der. Hun har beskrevet både voldsomme ritualer og åndeutdrivelser utført av en pastor i Borås. Hun har videre forklart at hun ikke fikk mat på tre dager, kun litt vann, og at hun ikke fikk lov til å gå på toalettet.

- De truet meg og sa «om du ikke erkjenner dine synder kommer vi å skjære deg i biter og putte deg i en svart søppelpose. Du kommer til å bli mat for krypdyr og himmelens fugler», har jenta fortalt.

- Han (pastoren) filmet alt sammen, du vet, når jeg var helt borte og svarte ja og sånt, har hun sagt videre.

Måtte drikke olje Ifølge tiltalen skal jenta også ha blitt tvunget til å drikke olje, be i timevis, og sitte i midten av en gjeng sektmedlemmer som knuffet henne rundt til hun falt om.

I avhør har jenta fortalt at hun ble forklart at dyttingen var ikke vold mot henne, men mot demonene.

- Men jeg sa det gjør jo vondt, og at var ikke demonene, men en faktisk kropp de slo på.

Hun skal også ha blitt vekket midt på natten for å be, og ved ett tilfelle skal stemoren hennes ha klippet av henne håret, fordi hun mente det var av ormer.

Under rettssaken, som startet klokka ni i dag tidlig, vil jenta forklare seg via videolink. Saken går for lukkede dører, skriver Expressen.

RETTSDRAMA: Her ankommer den tiltalte stemora retten i Borås i dag. Foto: Leif Gustafsson/Expressen
RETTSDRAMA: Her ankommer den tiltalte stemora retten i Borås i dag. Foto: Leif Gustafsson/Expressen Vis mer