Frode Berg-saken:

Familien møtte Berg-besøkere

UD gjør det de kan for å få spiondømte Frode Berg hjem til Kirkenes, fikk familien beskjed om under et møte i Oslo i går.

MØTTE BESØKERE: Under et møte med UD i går fikk spiondømte Frode Bergs (63) familie møte de norske ambassadeansatte i Moskva som besøker 63-åringen i det beryktede Lefortovo-fengselet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
MØTTE BESØKERE: Under et møte med UD i går fikk spiondømte Frode Bergs (63) familie møte de norske ambassadeansatte i Moskva som besøker 63-åringen i det beryktede Lefortovo-fengselet. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Familien, advokaten og støttegruppa til spiondømte Frode Berg (63) deltok alle på et møte med Utenriksdepartementet (UD) tirsdag.

Under møtet ble det opplyst at Norge er i forhandlinger med Russland om å få Berg hjem til Kirkenes. Det forteller Øystein Hansen, leder av Bergs støttegruppe, til Dagbladet.

- UD fortalte at de jobber godt med saken, og at de bruker det de har for å få løst den, sier Hansen til Dagbladet.

Det var NRK som først meldte om møtet.

FANGEKOLONI: Dagbladets kommentator om Frode Bergs potensielle soningsforhold. Kommentator: Morten Strand. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Møtte Berg-besøkere

Under UD-møtet i Oslo fikk også Bergs familie møte de norske ambassadeansatte i Moskva som regelmessig besøker den pensjonerte grenseinspektøren i Lefortovo-fengselet.

Her har Berg sittet fengslet siden han ble pågrepet 5. desember i 2017.

Det er bare ansatte ved den norske ambassade og Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, som får anledning til å regelmessig besøke Berg i det beryktede fengselet.

- Det var familien godt fornøyd med, men detaljene fra det møtet er en sak mellom de pårørende og de ambassadeansatte, sier Hansen, lederen av støttegruppa.

Fortsatt misfornøyde

Støttegruppa og Bergs pårørende er tilfreds med å ha blitt invitert til et møte med UD, og er fornøyd med departementets forsikringer om at de jobber hardt med saken.

- Men vi er fortsatt misfornøyde med at det ikke har kommet et resultat. Vi er like bekymret for Bergs helse, som vi har vært hele tida. Jo mer tid som går, desto mer bekymret blir vi, sier Hansen.

- Etter å ha deltatt på møtet; når håper dere at Berg kommer hjem til Kirkenes?

- Vi er optimistiske, men vi har ikke noe tidsperspektiv på dette. Det kan skje fort, og det kan ta lang tid.

- Sa UD noe om når de håper å få Berg hjem?

- Det er detaljer vi ikke får ta del av. Vi må bare stole på at UD gjør det de kan for å få han hjem.

Langet ut mot regjeringen

Familiens og støttegruppas møte med UD i Oslo tirsdag fant sted etter at de for to uker siden gikk ut mot norske myndigheter.

Overfor Dagbladet ga støttegruppa, på vegne av familien, uttrykk for at prosessen går for tregt etter deres skjønn.

- Vi synes det går for tregt, at det er for lite framgang. Når det går så lang tid uten resultater stiller vi oss spørsmålet: Er de bekvemme med Frodes fengsling, sa Øystein Hansen da.

Familien og støttegruppa krevde da at norske myndigheter skulle legge ytterligere press på Russland for å bringe Berg hjem.

I april i år ble Berg dømt til 14 års fengsel i en såkalt «streng fangekoloni», men har til gode å bli overført til en av Russlands like beryktede fangekolonier. Det er blitt tolket som et tegn på at det foregår forhandlinger mellom norske og russiske myndigheter.