Jonas-drapet:

Familien møtte opp

Trond Henriksen, Ida Aarseth Pedersen og samboeren til Jonas Aarseth Henriksen er i retten onsdag. På andre siden av rommet sitter en av mennene som er siktet for drapet på Jonas.

I RETTEN: Trond Henriksen og Ida Aarseth Pedersen, Jonas' far og søster, er til stede i retten på Hønefoss onsdag ettermiddag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
I RETTEN: Trond Henriksen og Ida Aarseth Pedersen, Jonas' far og søster, er til stede i retten på Hønefoss onsdag ettermiddag. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

HØNEFOSS (Dagbladet): Onsdag ettermiddag møter en av mennene som er siktet for drapet på Jonas Aarseth Henriksen (30), i Ringerike, Asker og Bærum tingrett på Hønefoss.

Her har politiet krevd ham fengslet i fire nye uker, mens han selv begjærer seg løslatt fra varetekt.

Den 30 år gamle mannen er den andre som ble pågrepet i saken, da politiet aksjonerte mot boligen hans, sør for Elverum, i morgentimene 20. september.

Far, søster og samboer til stede

Til stede i retten er Jonas' far Trond Henriksen, hans søster Ida Aarseth Pedersen og samboeren hans.

- De ønsker å følge prosessen, sier bistandsadvokat Marijana Lozic om familien.

Faren og søsteren har samtykket til å la seg avbilde.

Rett overfor dem i salen, flankert av sine forsvarere Geir Jesinsky og Henriette Høiby i Elden Advokatfirma, sitter den siktede 30-åringen.

Han ble ført inn i salen av to arrestforvarere fra politiet.

ANKOM RETTEN: Bistandsadvokat Marijana Lozic, Trond Henriksen og Ida Aarseth Pedersen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ANKOM RETTEN: Bistandsadvokat Marijana Lozic, Trond Henriksen og Ida Aarseth Pedersen. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Rettsmøtet begynte klokka 14 onsdag ettermiddag. Selve møtet går for lukkede dører, med unntak av for Henriksens etterlatte. Det betyr at pressen ikke har anledning til å være til stede.

Den siktede 30-åringen nekter for at han har noe med drapet å gjøre.

- Han fastholder sin forklaring om at han verken kjenner til planlegging av drap, eller drap. Han ønsker å forklare seg for retten så de kan ta en selvstendig vurdering av om han skal bli værende i varetekt, sier siktedes forsvarer, Geir Jesinsky, til Dagbladet i forkant av rettsmøtet.

FORSVARERE: Henriette Høiberg og Geir Jesinsky i Ringerike, Asker og Bærum tingrett. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
FORSVARERE: Henriette Høiberg og Geir Jesinsky i Ringerike, Asker og Bærum tingrett. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Ønsket å gi politiet ro

Siktede samtykket til de første to ukene i varetekt, men nå krever han seg altså løslatt.

- Han ønsket å gi politiet to uker til å gjøre de nødvendige undersøkelsene for å sjekke han ut av saken. Han er skuffet over å høre at politiet ikke tenker sånn, sier Jesinsky og legger til:

- Men han har sittet i isolasjon og hatt medieforbud, så han kjenner ikke omfanget av saken som vi andre gjør. Han har ingen oversikt over hva politiet har vært opptatt med - og hadde forventninger om at de hadde jobbet for å få klarlagt hans rolle.

AKSJONERTE: Politiet jobbet på stedet der mannen ble pågrepet 20. september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKSJONERTE: Politiet jobbet på stedet der mannen ble pågrepet 20. september. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På spørsmål om hvordan hans klient har det for tida, svarer Jesinsky:

- Han har det tungt.

Siktede har så langt vært i to politiavhør.

- Han ønsker å forklare seg her i dag også, sier forsvareren.

- Ikke planlagt flere pågripelser

I tillegg til 30-åringen er fire andre menn siktet i saken:

  • 28-åring: Pågrepet på Rena 14. september. Tidligere straffedømt for blant annet vold og trusler mot politiet.
  • 32-åring: Bosatt i Hønefoss-området. Også han er tidligere straffedømt. Ble pågrepet i forbindelse med et politiavhør 25. september. Ifølge Dagbladets opplysninger knyttes han til en bil som kobles til en episode der det ble tagget «Tyster-Jonas» i Hønefoss sentrum 30. juli i år - drøye to uker før drapet.
  • 32-åring: Pågrepet ved en bensinstasjon på Noresund 30. september. Dagbladet kjenner til at politiet anser han som en mulig hovedmann, ved at han skal ha «bestilt» et angrep på Jonas Aarseth Henriksen. Tidligere straffedømt for vold og trusler mot en kvinne.
  • 35-åring: Pågrepet tirsdag denne uka som den foreløpig siste siktede, i en planlagt aksjon mot boligen hans på Jevnaker, nord for Hønefoss. Er tidligere dømt for blant annet vold, trusler og frihetsberøvelse i forbindelse med innkreving av påstått narkogjeld på 40 000 kroner.

Alle de siktede nekter straffskyld for siktelsene for drap og medvirkning til drap.

Politiet mener på sin side at de nå har kontroll på det de anser som de mest sentrale personene i saken.

- Vi vet ikke hvor bevisene bringer oss, og det kan hende at noe endrer seg, men det er ikke planlagt flere pågripelser med det første, sa politiinspektør Odd Skei Kostveit til Dagbladet onsdag morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer