SAVNET? VI? Jamie Neal og Garrett Hand har pleiet reiselysten og kjærligheten i Peru og ante ikke at de var savnet og fryktet kidnappet. Foto:   REUTERS / Enrique Castro-Mendivil / NTB scanpix
SAVNET? VI? Jamie Neal og Garrett Hand har pleiet reiselysten og kjærligheten i Peru og ante ikke at de var savnet og fryktet kidnappet. Foto: REUTERS / Enrique Castro-Mendivil / NTB scanpixVis mer

Familien og UD trodde de var kidnappet i Peru. Men Jamie og Garrett var bare på loffen

Syklet og tok båt gjennom Argentina, Chile og Peru.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jamie Neal og Garrett Hand (begge 25) har vært ute på en ordentlig rundreise. Så lang og i såpass lite trafikkerte områder at familien deres og amerikanske myndigheter trodde de var kidnappet.

Kjæresteparet fra California dro ut på en sykkeltur i november i fjor, først gjennom Argentina og Chile, før de tråkket seg inn i Peru.

Der forsvant de tilsynelatende. Det siste livstegnet var da Garrett sjekket inn på Facebook på busstasjonen i byen Cuzco, ifølge Reuters.

- Vi skal til Pucallpa, men først må vi komme oss til Lima, skrev han.

Stillhet Så ble det stille. Venner og familie fikk ikke tak i dem.

Utenriksdepartementet ble varslet og de kontaktet peruvianske myndigheter, som startet en leteaksjon. Det var ingen aktivitet å spore på bankkonti, mobiltelefoner eller på sosiale medier. Sykkelvenner i hjemlandet prøvde å samle inn penger for å bidra til leitinga.

Uavhengig av leteaksjonen utstedte den amerikanske ambassaden i Lima i forrige uke en reiseadvarsel, fordi de mente det var økt kidnappingsfare i de populære turisområdene rundt Machu Picchu. Purivianske medier har rapportert at ledere maoistgerilljapartiet Shining Path (Sendero Luminoso) hadde blitt avlyttet da de diskuterte mulige kidnappinger av utenlandske turister.

- Det er en del av meg som tror at de er blitt tatt, sa Jennifer Neal, Jamies søster, til Fox News mandag denne uka.

Funnet intetanende i båt Men venner, familie og letemannskaper hadde faktisk ikke noe å frykte.

Tirsdag ble de nemlig rapportert funnet av peruvianske myndigheter, i en båt på elva Napo i Amazonas ikke langt fra grensa til Ecuador. Og de skjønte ikke hvorfor det var satt i gang en leteaksjon, skriver Reuters.

Myndighetene sendte ut en melding om at paret rett og slett hadde vært i områder hvor det var dårlig tilgang til nett- og telefonforbindelse, og at de hadde reist rundt med sykkel, buss og båt. De skal ha startet båtreisen 16. februar, tre uker etter at de sist ga lyd fra seg til de der hjemme.

Mor trodde ikke på det Men Garretts mor, Francine Fitzgerald, var ikke helt beroliget over beskjeden og sa hun ville ha en bekreftelse. Hun presiserte hva hun mente ville være bekreftelse nok slik på Facebook:

- Å få snakke med ham på telefon eller se et bilde av ham der han holder en av savnet-plakatene.

Torsdag var hun overbevist og lettet.

- Vi har mye å bearbeide, det kommer til å ta litt tid, sa hun til lokalavisa Silicon Valley Mercury News.

- Berømte I går stilte paret opp og lot seg avfotografere av pressefotografer i Lima. Der fortalte de at de hadde hatt en fantastisk tur og oppfordret venner og familie til å gjøre det samme, ifølge nyhetsbyrået AFP. Men de er lei seg over oppstusset de har skapt.

- Jeg beklager hvis noen har vært bekymret. Vi reiste rundt i Amazonas og det var ikke strøm, internett eller telefontilgang i landsbyene, skriver Neal på sin Facebook-side.

- Nå er vi på en militærbase. Alle intervjuer oss og tar bilder, de sier vi er berømte i Peru.

SYKKELENTUSIASTER: Jamie Neal og Garrett Hand var meldt savnet.Foto: REUTERS / Jeff Jerge / NTB scanpix
SYKKELENTUSIASTER: Jamie Neal og Garrett Hand var meldt savnet.Foto: REUTERS / Jeff Jerge / NTB scanpix Vis mer