Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Familien ønsker å være i fred med sorgen sin»

Avdøde Tore Tønnes nærmeste familie er skuffet og misfornøyd med innholdet i «Brennpunkt»-programmet som sendes på NRK i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Familien har fått se programmet på forhånd, men ikke godkjent det. De hadde helst sett at det ble utsatt, for å få være i fred med sorgprosessen sin, sier advokat Olav Braaten.

Tore Tønnes kone, Rigmor Thielemann, og hans to sønner på 26 og 24 år mener «Brennpunkt»-programmet gir et feilaktig inntrykk av at Tønne hadde et nært og personlig forhold til Kjell Inge Røkke.

Reporter Anders Magnus presenterer et brev som Tore Tønne skrev til sine sønner på sin PC under en utenlandsferie. Her henviser han dem til å kontakte Røkke hvis noe skjer med foreldrene under ferieoppholdet.

Tette Røkke-bånd

I programmet viser man til at dette var et uttrykk for tette økonomiske bånd mellom Tønne og Røkke i en periode hvor Tønne slet med å overholde sine låneforpliktelser i forbindelse med gjeld på 5,5 millioner kroner.

- Tønne hadde ingen nær omgang med Røkke. Han ble invitert på tur med Røkkes båt en gang, men da gjaldt det hele Kværner-styret. For øvrig hadde de et rent arbeidsmessig forhold, sier Braaten.

Advokaten forteller at brevet til sønnene ble skrevet på oppfordring fra Tønnes kone, som hadde vært syk.

- I og med at Tønne på dette tidspunktet, i slutten av januar 2002, hadde jobbet nær tre måneder uten lønn for å få fusjonen i havn, hadde de en naturlig bekymring for barna hvis noe skulle skje. Det er vel slik alle tenker, og har ingen relevans for den etterforskningen Økokrim iverksatte, sier Braaten.

Påvirket av Røkke?

Programmet med tittelen «Et spørsmål om ære» har et intervju med gründer og eier av rådgivningsfirmaet Innovation, Jørgen M. Grønneberg, som forteller at Tønne ble tilbudt jobb som partner vinteren 2002, men at han ble overtalt av en mektig person til å takke nei.

Uten å nevne navn antyder Grønneberg at denne personen var Kjell Inge Røkke. Det er nærliggende at dette var Røkke ettersom tidligere Kværner-sjef Erik Tønseth var partner i Innovation fram til desember 2001.

- Vi oppfattet ikke dette slik. Tønne selv la aldri skjul på, heller ikke overfor meg, at han i denne perioden hadde flere tilbud og muligheter, men at han valgte å drive med det som han fant mest interessant, sier Olav Braaten.

Familien er skuffet

Etter det Dagbladet erfarer, misliker familien at Tore Tønnes innsats for en fusjon mellom Aker Maritime og Kværner blir bagatellisert i programmet. Det henvises til flere sentrale statsråder som benekter at de hadde kontakt med Tønne i fusjonsprosessen.

Familien opplever «Brennpunkt»-programmet og Ivar Hippes bok om medienes avsløringer av forholdet mellom Tore Tønne, advokatfirmaet BA-HR og Kjell Inge Røkke som en sterk belastning.

- De har forståelse for at det kan lages både programmer og bøker av det som skjedde, men de synes dette er for tidlig og har derfor heller ikke ønsket å medvirke, sier familiens advokat Braaten.

- Har familien tatt initiativ for å få stoppet programmet?

- Nei, men vi hadde helst sett at det ble utsatt.

- Har familien gitt «Brennpunkt» tillatelse til å filme i Tønnes enebolig?

- Ja, det ble akseptert et kort opptak av arbeidsværelset på et tidlig tidspunkt. En beslutning man angrer på i dag, sier Braaten.

PÅ NRK I KVELD: Tønnes familie har sett «Brennpunkt»-programmet som sendes på NRK i kveld, men har ikke godkjent det.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media