KOM SEILENDE: - Det er 200 kvadratmeter som kommer seilende mot deg, sier Ole Christian Solli om det han og familien opplevde litt før klokka seks fredag kveld. Slik så det ut på gården ved Porsgrunn, kort tid etter hendelsen. Foto: Ole Christian Solli.
KOM SEILENDE: - Det er 200 kvadratmeter som kommer seilende mot deg, sier Ole Christian Solli om det han og familien opplevde litt før klokka seks fredag kveld. Slik så det ut på gården ved Porsgrunn, kort tid etter hendelsen. Foto: Ole Christian Solli.Vis mer

Ekstremværet «Knud»:

Familien på fire spiste fredagstaco. Da kom låvetaket flygende mot dem i stormen

- Jeg var redd vi skulle få det inn vinduet, sier Ole Christian Solli (43).

- Det er en litt guffen følelse, sier Ole Christian Solli (43) til Dagbladet klokka halv åtte i kveld.

Han sitter ved kjøkkenbordet på familiegården Lerstang gård ved Porsgrunn. Samme sted satt han og familien for knappe to timer siden, da noe skjedde som de aldri kunne ha forestilt seg.

- Vi satt her alle fire rundt kjøkkenbordet og spiste fredagstaco og kikket ut vinduet på vinden. Da ser vi at låvetaket bretter seg av og kommer flaksende mot oss, forteller han.

Solli medgir at det oppsto «et snev av panikk».

- Som en actionfilm

- De andre sprang inn i stua, og vekk fra vinduene, for det kunne ha fortsatt mot oss. Plankebiter og platebiter kunne ha kommet inn vinduene, sier han, og forteller at han selv ble værende for å følge med på skadene.

FØLGER MED FRA KJØKKENVINDUET: - Det er ikke trygt å bevege seg ute i det hele tatt sånn som det er nå, så jeg gjør ikke noe annet enn å observere platene, sa Ole Christian Solli til Dagbladet fredag kveld. Foto: Ole Christian Solli
FØLGER MED FRA KJØKKENVINDUET: - Det er ikke trygt å bevege seg ute i det hele tatt sånn som det er nå, så jeg gjør ikke noe annet enn å observere platene, sa Ole Christian Solli til Dagbladet fredag kveld. Foto: Ole Christian Solli Vis mer

Det gikk opp for ham at låvetaket hadde blitt delt i to.

- Den ene halvdelen la seg over den ene bilen, og den andre på plenen rett inn til husveggen, sier han.

Selv om Solli nødig bruker store ord, gjorde han et unntak da Telemarksavisa ringte litt tidligere i kveld.

- Det er slikt som man ser på actionfilm, sa han til Telemarksavisa.

- Guffen følelse

Da platene kom flygende, anstrengte Solli seg for å beholde roen. Hendelsen har likevel gjort inntrykk på ham.

- Det er 200 kvadratmeter som kommer seilende mot deg, og du vet at det er krefter i sving. Jeg føler meg relativt trygg innenfor de tykke veggene i huset, men gjennom vinduene kan det jo komme inn. Så det er en litt guffen følelse, innrømmer han.

Nå ser han fram til å få ryddet opp på gårdsplassen, hvor plankebiter og ødelagte takplater ligger strødd. Det får han ikke gjort før i morgen, til det er stormen fortsatt for sterk fredag kveld.

Frykter større skader

- Det er ikke trygt å bevege seg ute i det hele tatt sånn som det er nå, så jeg gjør ikke noe annet enn å observere platene. Og når vinden måtte gi seg, må vi prøve å få ryddet opp med traktor.

Overfor Dagbladet presiserer han at det ikke er hele taket som ble revet av, men den øverste delen, takplatene.

Han forteller at han har sittet ved vinduet helt siden takplatene falt av, klar til å varsle politiet om det hvis de gjør større skade.

- Det vel en fare for at de kan flakse videre bortover og i verste fall ut på veien, sier han.

Faren ikke over

Noe av det Ole Christian Solli er mest spent på nå, er hvordan det har gått med den ene bilen, en Land Rover Discovery 4. Mens Dagbladet er på telefonen med ham, er bilen dekket av et diger bit av takplatene.

Låven er han ikke så bekymret for. Den brukes ikke til gårdsdrift lenger, men som et lager for blant annet veteranbiler.

- Når først taket forsvinner av låven og blåser mot huset, så har det vel gått så bra som det kunne, sier Ole Christian Solli.

BLÅSTE VIDERE: Etter at Dagbladet avsluttet samtalen med Solli, blåste takplatene av Landroveren som står til venstre på bildet. Foto: Ole Christian Solli
BLÅSTE VIDERE: Etter at Dagbladet avsluttet samtalen med Solli, blåste takplatene av Landroveren som står til venstre på bildet. Foto: Ole Christian Solli Vis mer

At faren ikke er over, blir tydelig da vi har avsluttet samtalen.

En halvtime seinere sender han Dagbladet et ferskt bilde. Nå har stormen blåst vekk den delen av takplatene som lå over Landroveren.

Heldigvis ser det ut til at det meste av bilen er uskadet.