Familien rakk å evakuere sauer og kosedyr. Men alle minnene og bildene er borte

- Vi har jo forsikring, men det verste er gamle bilder og minner som er uerstattelige.

VENTER: Lars Tungen, barna Thomas og Ingvild, samboer Sissel Moen og bestefar Einar Moen måtte løpe fra alt de hadde - men fikk evakuert sauene før vannet kom. Nå bor de i campinghytte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VENTER: Lars Tungen, barna Thomas og Ingvild, samboer Sissel Moen og bestefar Einar Moen måtte løpe fra alt de hadde - men fikk evakuert sauene før vannet kom. Nå bor de i campinghytte. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KVAM (Dagbladet): Lille Kvam i Gudbrandsdalen er svært hardt rammet av den voldsomme flommen som stadig vokser i omfang.

Familien Moen har måttet evakuere og løpe fra alt de hadde. Nå sitter far, mor, to barn, bestemor og bestefar i ei campinghytte og griller pølser til middag. Hjemme på gården er fjøset og våningshuset oversvømt.

- Vi ble evakuert fort, det var ganske dramatisk, sier bestefar Einar Moen til Dagbladet.

Han har bodd i Kvam hele livet.

- Selve huset er på vei til å rase. Vi rakk ikke å ta med oss noen ting utover det vi står og går i. For et par år siden, i 2011, raste verkstedet. Vi trodde vi var trygge nå — men nå er det mye verre.

Minnene er borte Fjøset som har vært på gården siden 1985 er oversvømt. Til vanlig bor det nesten 70 sauer der — de siste ble reddet ut i går kveld.

- Vi trodde ikke det var så gæli, så vi ble litt overrasket da politiet banket på. Vi har jo forsikring, men det verste er gamle bilder og minner som er uerstattelige, sier Moen.

KNUST: Låven til Einar Moen er knust av vannmassene. Foto: Ole Morten Resvoll
KNUST: Låven til Einar Moen er knust av vannmassene. Foto: Ole Morten Resvoll Vis mer

- Kommer dere til å bygge opp på nytt?

- Vi må vel det.

Henta kosedyr Datteren Sissel og henne samboer Lars Tungen, lille Thomas (1,5) og Ingvild (snart 4), griller pølser og kyllingvinger mens de venter på å få flytte tilbake.

- Dette er litt retro-camping med 60-tallsstil, men barna koser seg og ser ikke ut til å være bekymret. Det eneste vi rakk å ta med oss er pølser og en bleiepakke, sier Lars til Dagbladet.

Sissel legger til:

- Vi har vært og henta kosedyr i dag.

Svært høy vannstand Om lag 60 veier er berørt av flommen i Hedmark og Oppland, ifølge Statens vegvesen.

Sidevassdragene i Nord-Gudbrandsdal har nådd toppnivået, mener Norges vassdrags- og energidirektorat, men i Losna og Mjøsa fortsetter vannet å stige.

RAMMET: Slik ser den rammede eiendommen ut fra avstand. Foto:  Ole Morten Resvoll
RAMMET: Slik ser den rammede eiendommen ut fra avstand. Foto: Ole Morten Resvoll Vis mer

Det er også svært høy vannstand i Glomma. Vegvesenet er særlig opptatt av å følge utviklingen for veiene i Solør, ifølge NTB.

- Statens vegvesen og entreprenørene jobber for fullt for å sikre framkommeligheten og åpne stengte veier. Det er likevel ingen grunn til å regne med at de stengte hovedveiene E6 og riksvei 3 i Hedmark og Oppland vil bli åpnet torsdag. Nye veier kan også bli stengt på kort varsel på grunn av flommen, opplyser Statens vegvesen.

MÅTTE EVAKUERE: Familien er klar til å bygge opp hjemmet sitt på ny. Foto: Ole Morten Resvoll
MÅTTE EVAKUERE: Familien er klar til å bygge opp hjemmet sitt på ny. Foto: Ole Morten Resvoll Vis mer