Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TERJE ERLID

Familien raser mot Norges rolle i hjemtransport av syk bror:
- Vi ante ingenting

Mandag: Norske myndigheter sier til pårørende at de ikke kunne blande seg inn i hjemtransport av hjerneblødningspasienten Rolf Eide. Torsdag: Visekonsulen sitter på rommet på sykehuset da Eide hentes.

STILLER SPØRSMÅL: Bente Eide og andre slektninger av Rolf Eide er forundret over norske myndigheters rolle i saken der deres nå avdøde bror ble fraktet fra Spania. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STILLER SPØRSMÅL: Bente Eide og andre slektninger av Rolf Eide er forundret over norske myndigheters rolle i saken der deres nå avdøde bror ble fraktet fra Spania. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ambassaden og konsulatet kan dessverre ikke blande seg inn i private anliggende som det er å få transportert et sykt familiemedlem hjem fra utlandet. (…) Ambassaden og konsulatet vil allikevel være mest mulig behjelpelig når det blir enighet om hvordan man skal løse denne situasjonen på best mulig måte for Rolf Eide.»

Det skrev Maija Graham Smestad, ambassaderåd ved Norges ambassade i Madrid, i en e-post til nå avdøde Rolf Eides søster Bente 28. august i år. Den e-posten var det siste familien hørte fra norske myndigheter.

Tre dager etter at Norge informerte familien om at de «dessverre ikke kunne blande seg inn i et slikt privat anliggende», var visekonsul ved Norges konsulat i Las Palmas, Lis-Ann Sylling, selv personlig til stede på sykehuset da Terje Erlid ankom fra Norge for å fly Rolf Eide hjem.

Det får Dagbladet bekreftet.

HENTET ROLF EIDE: Terje Erlid skrev i et notat at det var det norske konsulatet som ba om bistand. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
HENTET ROLF EIDE: Terje Erlid skrev i et notat at det var det norske konsulatet som ba om bistand. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Tok ut over 60 000

Rolf Eide (62) fra Raufoss var uføretrygdet og hadde bodd på Gran Canaria i flere år, da han i mai pådro seg en hjerneblødning i en fallulykke. Eide døde på sykehus på Gjøvik 9. september i år.

Familien er sterkt kritiske til den norske legen Terje Erlids rolle i saken. Bevisst uten å informere familien reiste Erlid til Gran Canaria 31. august og tok Eide med seg hjem til Norge. Før avreise fra Gran Canaria skaffet Terje Erlid seg samtykke fra Rolf Eide til å bruke Eides bankkort og konto til å dekke utgiftene til reisen. Erlid tok totalt ut over 60 000 fra Eides konto.

Flere kompiser av Eide på Gran Canaria erklærer overfor Dagbladet sin støtte for hjemreisen. Men Eides pårørende er rasende.

- Jeg sa ifra til konsulatet at jeg skulle informeres om noe skulle foretas med min bror. Jeg sendte en rekke mailer både til konsulatet og ambassaden i Madrid. Jeg reagerer kraftig på hvordan jeg ble tatt imot, sier Rolf Eides søster, Bente Eide, til Dagbladet.

- Ba om bistand

BEDRE TIDER: Rolf Eide fotografert før han ble syk. Foto: Privat
BEDRE TIDER: Rolf Eide fotografert før han ble syk. Foto: Privat Vis mer

I et håndskrevet notat fra Terje Erlid, som han leverte til sykehuset på Gjøvik da han kom med Rolf Eide, skriver Erlid også at det var konsulatet i Las Palmas som ba om hans bistand. Notatet er nå vedlagt Eides legejournal, som Dagbladet har fått innsyn i.

- Konsulatet ba om bistand for hans hjemreise, skriver Erlid i notatet.

To kamerater av Eide skrev under samtykkeerklæringen som Erlid hadde med seg til Rolf Eide, der pasienten ga legen tilgang til hans bankkort og konto.

- Visekonsulen var til stede, med to spanske leger rundt seg, sier en av Eides kamerater til Dagbladet.

Erlid har selv opplyst til Dagbladet at han bevisst unnlot å informere familien om at han hentet Rolf Eide, fordi de ville motsette seg reisen.

BISTAND: Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i UD, sier norske myndigheter har gitt bistand på vanlig måte. Foto: UD
BISTAND: Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i UD, sier norske myndigheter har gitt bistand på vanlig måte. Foto: UD Vis mer

«Regler og rutiner»

Flere ganger har Dagbladet forsøkt å få konsulatet til å forklare sin rolle i saken.

- Vi har regler og rutiner for å forholde oss til. Jeg forstår at det kan være skuffende for dere, men vi kan ikke gi ut informasjon om enkeltsaker, sier Lis-Ann Sylling.

Det samme sier ambassaderåd Maija Graham Smestad, som skrev e-posten til Eides søster.

- Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, sier Smestad til Dagbladet.

Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver hos UD i Oslo, skriver i en e-post til Dagbladet at den norske ambassaden i Madrid og det norske konsulatet på Gran Canaria har gitt konsulær bistand i tråd med de rammer og retningslinjer i tråd med vanlig praksis.

- På generelt grunnlag kan sies at dersom nordmenn har gyldig reiseforsikring, vil forsikringsselskapet kunne organisere hjemtransport ved sykdom. Der det ikke foreligger reiseforsikring vil utenrikstjenesten kunne gi praktisk veiledning til den rammede eller pårørende, men organisering og finansiering av hjemtransport ligger utenfor den konsulære bistanden som norske myndigheter tilbyr nordmenn i utlandet.

Forkommen

I Rolf Eides legejournal går det fram at han tidligere var sjømann, men at han nå var uføretrygdet etter at han i flere år hadde slitt tungt med psykiske problemer og alkohol. På sykehuset i Spania hadde han vært veldig urolig, og i perioder ligget bundet fast i reimer.

Bente Eide var på vei til å formelt bli brorens verge – noe hun ikke rakk, fordi han døde på sykehus. I legeerklæringen fra Gjøvik sykehus ved begjæringen om vergemål, går det fram at Rolf Eide ikke kunne stå på beina og gå uten hjelp.

- Ved overflytning er han i forkommen allmenntilstand. Kan ikke gjøre rede for seg og er for redusert til å samarbeide om testing.

I erklæringen går det fram at Rolf Eide antas å trenge verge, og at Eide ikke er i stand til å samtykke til vergemål selv:

- Han er fortsatt under utredning, men anses for tiden ikke i stand til å ivareta egne anliggende. Oppfattes som pleiepasient og vil trolig trenge langvarig (varig?) opphold på sykehjem. (…) Som tilstanden er nå vurderes han til ikke å ha rehabiliteringspotensiale.

LEVERT: Her på Sykehuset Innlandet ble Rolf Eide levert. Foto: Trond T. Jacobsen / Sykehuset Innlandet
LEVERT: Her på Sykehuset Innlandet ble Rolf Eide levert. Foto: Trond T. Jacobsen / Sykehuset Innlandet Vis mer

Reiste uten papirer

Rolf Eide ankom Norge uten epikrise eller journal fra sykehuset. Erlid har tidligere sagt til Dagbladet at han var lovet dette fra sykehuset i Spania – men at han likevel ikke fikk det overlevert. Til tross for mangelen på dokumenter, valgte Erlid å ta med Eide på flyet til Norge.

I det håndskrevne notatet han leverte til sykehuset på Gjøvik, som Dagbladet har fått innsyn i, skriver Erlid at Eide var urolig før flyturen, og at «det helt klart er behov for en runde med undersøkelser av ham (…)». Erlid sa til Dagbladet på lørdag at Rolf Eide var «ferdigbehandlet for flere måneder siden» da han hentet ham fra Spania.

Han ønsker ikke å kommentere den formuleringen nå.

- Jeg vil ikke kommentere saken ytterligere, sier Erlid.

I skrivet fra Erlid til sykehuset står det at han skal be konsulatet om «snarest framskaffe kopier på engelsk + CD av røntgenundersøkelser». I en e-post til Dagbladet skriver visekonsul Lis-Ann Sylling:

- Konsulatet ønsker å informere om at det på offentlige sykehus på Gran Canaria utleveres legerapporter kun til familie/pårørende/lege eller verge av pasienten. Rapporten skrives alltid på spansk. Dersom man ønsker ytterligere informasjon utover legerapporten, kan det sendes en skriftlig søknad til sykehuset.

Erlid ønsker ikke å kommentere konsulatets svar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!