Familien reiste hjem med to forskjellige fly

Svenske Christine (34) og sønnen Philipe (5) savnet etter Air France-flight.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RIO DE JANEIRO/PARIS/OSLO (Dagbladet): 34-åringen fra Sverige har siden november 2007 jobbet for Innovasjon Norge i Rio de Janeiro. Tidligere har hun også jobbet for det norske konsulatet i byen.

Innovasjon Norge bekreftet i går kveld overfor Dagbladet at Christine Badre Schnabl er en av de savnede etter flystyrten.

– Badre Schnabl jobbet ved kontoret vårt i Rio. Hun skulle hjem på ferie til Sverige med familien sin, sier informasjonsdirektør Kjetil Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge til Dagbladet.

Svenske Expressen snakket i går kveld med Badre Scnabls mor. Hun gav avisa tillatelse til å publisere datterens navn og bilde.

– Jeg greier ikke å forstå at de er borte. Det er forferdelig, sier Christines mor, Annika Badre, til Expressen.

Ulike fly
Christine Badre Schnabl satte seg på nattflyet fra Rio sammen med sin fem år gamle sønn. Hennes ektemann og deres yngre datter dro på et fly i forveien.

Årsaken til at familien delte seg på to fly var, ifølge den svenske avisa Expressens kilder, at familien var redd for flyulykker.

– Vi vet at Badre Schnabl og hennes mann ikke var på samme fly, sier Bergmann til Dagbladet.

Badre Schnabl var utdannet ved universitetet i Lund i Sverige, og hadde jobbet med det brasilianske markedet i ti år.

– I Innovasjon Norge hadde hun en del administrative oppgaver, og noe allminnelig kundekontakt med norske bedrifter i Brasil, sier Bergmann.

– Kunne vært oss

Dagbladet var i går til stede på flyplassen i Rio de Janeiro og møtte flere norske reisende. To av dem, de norske jentene Irene Lao (26) og Diu Diu Tang (26), skulle opprinnelig vært med ulykkesflyet.

Fordi det var helligdag i Norge i dag valgte de å bli en dag til i Brasil.

–Det kunne vært oss. Det er veldig ubehagelig å tenke på, forteller de to til Dagbladet.

Helt forferdelig
De to 26-åringene fra Oslo har vært på ferie i Sør-Amerika ti uker. De siste fem dagene har de tilbrakt i Rio.

– Vi planla å dra hjem søndag, men siden mandag var helligdag i Norge ble vi en dag ekstra. Det var helt tilfeldig, forteller de to.

Kvinnene forstår ikke hva som kan ha skjedd med flyet, som forsvant over Atlanterhavet.

–Det er veldig uvirkelig at et fly bare blir borte. Man er jo litt nervøs når man setter seg et fly, men tenker at det er ikke sånt som skjer. Nå har det skjedd rett foran øynene på oss, og det er helt forferdelig, sier de to.

Byttet billett
De to kvinnene valgte likevel å sette seg på flyet i retning Norge i går kveld.

– Den tryggeste dagen å reise på er sikkert dagen etter en ulykke, sier de to, som stadig fikk telefoner og tekstmeldinger fra familie og venner i Norge som lurte på om de var i ulykkesflyet.

I samme innsjekkingskø sto i går australske Jason Tyrell (28), polske Blanka Zajaczkowska (28) og slovenske Jasna Perkovic (24). De tre hadde vært på ferie i Brasil i tre måneder, og skulle også egentlig ha vært med ulykkesflyet.

– Vi kunne ha vært med flyet i går kveld. Vi måtte bytte billett da vi fikk fri en dag ekstra fra jobb. Det var vanskelig å tro at det var sant da vi hørte hva som hadde skjedd med dette flyet, sier Jason.

– Vi sitter med følelsen av at vi er heldige som er i live, sier Blanka.

Pårørende til de savnede ble i går tatt hånd om på hotellet Windsor Barra i Rio. Den skandinaviske kirken i Rio var åpen for alle som trengte det i går kveld.

Rios borgermester var også på flyplassen mandag ettermiddag. Hans stabsjef og kona var med ulykkesflyet, og trolig vil det bli erklært offentlig sørgedag i Rio de Janeiro etter ulykken.

Annika Badre

 TOK FORSKJELLIGE FLY:  Christine og hennes fem år gamle sønn var om bord i ulykkesflyet. Foto: Privat
TOK FORSKJELLIGE FLY: Christine og hennes fem år gamle sønn var om bord i ulykkesflyet. Foto: Privat Vis mer