FRIGITT: Den danske familien Quist Johansen er nå på vei til Danmark etter å ha blitt holdt i fangenskap av somaliske pirater i 194 dager. FOTO: PRIVAT / B.T.
FRIGITT: Den danske familien Quist Johansen er nå på vei til Danmark etter å ha blitt holdt i fangenskap av somaliske pirater i 194 dager. FOTO: PRIVAT / B.T.Vis mer

- Familien samlet inn 15 millioner

Den danske stat har ikke forhandlet med somaliske pirater for å få familien løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De sju danskene, som ble kidnappet av somaliske pirater i februar i år, er nå frigitt. Piratene skal ha mottatt 16 millioner danske kroner for fangene.

Utenriksminister i Danmark, Lene Espersen, sier til avisa Berlingske Tidene at det er en «stor lettelse» at fangene er frigitt. Hun fastslår at forhandligene med de somaliske piratene har gått gjennom et profesjonelt sikkerhetsfirma og familiens pårørende.

- De har hatt kontakt med piratene og fått avtalt detaljene rundt frigivelsen, sier Espersen til avisa.

Hun avviser at dansk diplomati har deltatt i forhandlingene.

- Den danske stat forhandler ikke med pirater, terrorister eller andre kriminelle, sier Espersen.

På vei hjem Familien fra Kalundborg, nordvest på Sjælland, var på jordomseiling i seilbåten «ING» da de ble kapret i Adenbukta torsdag 24. februar i år.

Ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen er familien på vei til Danmark med et fly fra Europiske Reiseforsikring. Det skal være to leger og en psykolog om bord på flyet. Det opplyser den danske TV-kanalen DR.

Familien betstår av mamma Birgit Maria, pappa Jan, og barna Runa (17), Hjalte (15) og Naja (13), og deres gjester Viktor Freir og Rane Lund.

Seks sjømenn, to dansker og fire filippinere, fra fraktskipet Leopard, er fremdeles hos de somaliske kidnapperene, opplyser dansk UD.

De to danskere er kapteinen Eddy Lopez og styrmannen Søren Lyngbjørn.