Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien sjokkert over æresdrap-beskyldninger

Familien til Rahila hevder at 20-åringen døde i ei bilulykke i hjemlandet. Nå går de motvillig med på å obdusere liket for å få klarhet i anklagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom advokaten til familien til Rahila, Abid Q. Raja, avviser de påstandene om at 20-åringen skal ha blitt drept.

-  Familien sier dette er en bilulykke, sier Raja, som har vært i kontakt med familien i Pakistan. Både moren og faren til Rahila er i Pakistan, men det er Rahilas onkel som er familiens talsmann. Foreldrene skal være for nedbrutte til å uttale seg.

Omstridt ekteskap

De to osloungdommene Rahila (20) og Ahmad giftet seg hos byfogden i Oslo i januar 2004. Rundt et halvt år seinere giftet de seg også etter muslimsk tradisjon.

Onsdag ble det kjent at Rahila var blitt funnet død etter en bilulykke i Pakistan. Mannen som kjørte bilen hun satt i slapp fra ulykken med lettere skader. Rahila ble begravet torsdag.Ekteskapet var omstridt blant parets slektninger, og i år ble de to separert. Ahmads familie tror Rahila er utsatt for æresdrap, ettersom hun var sunnimuslim og han ahmadiyyamuslim.

De mener også at separasjonen ikke var frivillig. Ahmad hevder at separasjonspapirene er forfalsket, og i går bekreftet politiet at de mandag vil bruke skrifteksperter for å undersøke papirene.

-  Vi har personer med kompetanse som kan avgjøre om dette er skrevet av feil person, sier politiinspektør Terje Kristiansen til Dagbladet.

Sikkerhetstiltak

Ahmad ønsket ikke å snakke med pressen i går. Gjennom sin advokat Hallvard Helle svarte han på uttalelsene fra familien til Rahila.

-  Min klient mener å ha objektive holdepunkter for at dette er et drap kamuflert som en ulykke, sier Ahmads advokat Hallvard Helle.

Ahmad og hans advokat var i går i nye møter med politiet. Helle vil ikke kommentere innholdet i samtalene, heller ikke ryktet om at Ahmad skal ha blitt utstyrt med voldsalarm.

-  Jeg mener det ikke er riktig å kommentere hvilke sikkerhetstiltak som rettes mot min klient. Men det er all grunn til å være bekymret for hans sikkerhet, sier Helle.

Godtar obduksjon

Ifølge advokat Abid Q. Raja skal en representant fra den norske ambassaden i Pakistan ha vært i landsbyen der familien er, og hvor Rahila ble funnet omkommet.

-  Ambassaden har bedt om å få obdusere liket. Nå går familien motvillig med på dette, fordi de ikke kan leve med beskyldningene om æresdrap. Å grave opp lik er i strid med muslimsk praksis, sier Raja.Ahmads advokat Hallvard Helle sier det er viktig at en obduksjon blir gjennomført.

-  Vi forutsetter at politiet iverksetter alt som er nødvendig, både taktisk og teknisk, og vi har full tillit til at de gjennomfører det. Jeg vil ikke ha noen mening om obduksjonen burde utføres i Norge eller Pakistan, det er først og fremst viktig at dette blir gjennomført, sier Helle.

Politiinspektør Terje Kristiansen ved politiet i Oslo vet ikke hvor langt politiet har kommet med arbeidet i Pakistan. Politiet jobber nå via sin sambandsmann i Pakistan, som har tatt kontakt med pakistansk politi både lokalt og sentralt.

Politiet avventende

-  Vi har åpnet en dialog der og avventer situasjonen, sier Kristiansen. Politiet kjenner ikke til at noen er arrestert i saken, slik det gikk rykter om fredag.

-  Vi har ingen slik informasjon, og vi tror ikke at noen er arrestert. Kristiansen har tro på at politiet lokalt tar henvendelsen på alvor, og at de nå vil etterforske saken.

-  Kontakten er etablert og det er all grunn til å tro at dette blir tatt på alvor.

Politiet bekrefter opplysningene om at Rahila kan ha vært gravid.

-  Vi har fått opplysninger om at hun kan ha vært gravid, og om det skulle vise seg å være mer i den retningen, er det et moment i saken, sier Kristiansen. Til Ahmad skal kona ha sagt at hun mistenkte at hun var gravid for rundt tre måneder siden. Hun ville da oppsøke lege. Siden har han ikke hørt noe om saken.

FAMILIEN REAGERER: Rahilas familie er sjokkert over beskyldningene om æresdrap. Nå går de motvillig med på at Rahilas lik hentes opp fra graven, slik at det kan obduseres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!