Familien søker om å få treffe Karadzic

- Har ikke sett ham på årevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Radovan Karadzic\' familiemedlemmer har søkt om å få besøke ham i fengselet, skriver nyhetsbyrået AP. Familien får ikke lov til å forlate Bosnia-Hercegovina fordi de er mistenkt for å ha hjulpet ham til å holde seg skjult.

Radovan Karadzic sitter fenglset i Beograd i Serbia, og familien har derfor søkt om dispensasjon til å krysse landegrensen for å besøke ham.

- Vi ønsker å være sammen med ham - i det minste i noen timer, sier datteren Sonja Karadzic sier til AP.

En serbisk dommer har bestemt at hennes far skal settes i varetekt ved FNs krigsforbryterdomstol i Haag i Nederland for å svare for anklagene om folkemord.

Karadzic, som nekter både å spise og forklare seg, har anket saken.

Familien er blitt forespeilet å kunne treffe Karadzic i Haag, dit han sannsynligvis blir sendt i slutten av uka, men Sonia Karadzic sier til AP at de forventer å få besøke ham i Beograd.

- Vi har ikke sett vår far, ektemann og bestefar på årevis, min mor er ved dårlig helse, og vi har ikke nok penger til å reise til Nederland, oppgir hun overfor AP som grunner til at de ønsker å treffe ham nå.

Den øverste lederen i det bosniske diplomatiet, Miroslav Lajcak, skal ifølge AP drøfte forespørselen med de nødvendige myndigheter.

ØNSKER GJENSYN: Ljiljana Zelen-Karadzic og Sonja Karadzic, henholdsvis kone og datter til den krigsforbrytermistenkte Radovan Karadzic, har søkt om dispansasjon til å forlate Bosnia-Hercegovina for å treffe ham i fengselet. Her fotografert under begravelsen til Radovan Karadzic\' mor i 2005. Foto: RISTO BOZOVIC/AP/SCANPIX
ØNSKER GJENSYN: Ljiljana Zelen-Karadzic og Sonja Karadzic, henholdsvis kone og datter til den krigsforbrytermistenkte Radovan Karadzic, har søkt om dispansasjon til å forlate Bosnia-Hercegovina for å treffe ham i fengselet. Her fotografert under begravelsen til Radovan Karadzic\' mor i 2005. Foto: RISTO BOZOVIC/AP/SCANPIX Vis mer

Bosnisk politi og NATO-styrker har jevnlig raidet famliemedlemmenes hjem i håp om å finne ut hvor Karadzic har befunnet seg, og i januar fikk de passene sine beslaglagt av bosniske myndigheter.

I 2005 tryglet hans kone, Ljiljana Zelen-Karadzic, ham om å overgi seg - for familiens skyld. Familien har hele tiden nektet for å ha hatt noen kontakt med den krigsforbrytermistenkte Karadzic, som har vært på flukt i 13 år.