Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien sørger over tapet av Reza. Nå er en 18-åring tiltalt for drapet

Reza Alizada (15) reiste over halve verden for å få et trygt liv. Han skulle bli politi, men ble ett av drapsofrene i dobbeltdrapet i Trondheim i fjor høst. Nå skal saken opp i retten.

HJERTET ER KNUST: Så ofte de kan, og minst tre ganger i uka, drar familien Alizada til Hvitstein kirkegård for å besøke Reza Alizada, som ble drept i en leilighet i Trondheim i september i fjor. Reza ville bli politi eller advokat, men livet bråstoppet på 17 år. - Hjertet mitt er knust, men å være her på graven letter litt på smerten, sier mora Zia Gol (36). Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HJERTET ER KNUST: Så ofte de kan, og minst tre ganger i uka, drar familien Alizada til Hvitstein kirkegård for å besøke Reza Alizada, som ble drept i en leilighet i Trondheim i september i fjor. Reza ville bli politi eller advokat, men livet bråstoppet på 17 år. - Hjertet mitt er knust, men å være her på graven letter litt på smerten, sier mora Zia Gol (36). Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Gradestokken viser minus 14 og sola er i ferd med å gå ned ved Havstein gravplass, med utsikt Trondheimsfjorden. Kulden sniker seg inn overalt, men det merker ikke mamma Zia (36). Hun gråter, hikster og roper etter sønnen sin:

«Reza. Reza. Vi er her, alle sammen. Reza. Reza. Du må våkne. Reza».

I dag kom tiltalen mot mannen som politiet mener står bak drapet på Alizada. I tiltalebeslutningen fra Statsadvokatene i Trøndelag varsles det at vil bli lagt ned påstand om dom på tvungen psykisk helsevern. Rettssaken starter til uka.

Tilbake til virkeligheten

Moras voldsomme sorg er hjerteskjærende. Hun rugger fram og tilbake mot sønnens grav. De hvite, iskalde hendene hennes klamrer seg til den største steinen som familien har lagt ved graven

«Reza. Reza. Reza. Vi er her». Sier mora gråtkvalt.

Døtrene Farzaneh (14) og Jasmin (11) ser på grava mens tårene triller nedover de spinkle og bleke ansiktene. Åtte år gamle Abolfazl sitter stiv og ser på, mens yngstemann, fireårige Mohammad Jahya fikser litt rundt graven og fryser veldig. Far ser, tar et varsomt grep om minstesønnen, før han nok en gang hvisker til kona og døtrene at de bør gå nå.

FAMILIE I SORG: For et halvt år siden ble 17-årige Reza Alizada drept av en annen afghansk ung mann. Familien hans bor i en liten leilighet på Møllenberg i Trondheim. De håper å få asyl i Norge for å være nær grava til sønnen.
FAMILIE I SORG: For et halvt år siden ble 17-årige Reza Alizada drept av en annen afghansk ung mann. Familien hans bor i en liten leilighet på Møllenberg i Trondheim. De håper å få asyl i Norge for å være nær grava til sønnen. Vis mer

De har begravet sønnen Reza på et ukjent sted, i et ukjent land: Havstein kirkegård på Byåsen i Trondheim.

Det var i Norge og Trondheim at familien håpet at Reza (17) skulle få trygghet. I stedet ble han drept.

Dobbeltdrap i retten

POPULÆR: Nasratullah Hashimi (19) var en person alle ville være med. Han ble drept i september i fjor. Foto: Privat
POPULÆR: Nasratullah Hashimi (19) var en person alle ville være med. Han ble drept i september i fjor. Foto: Privat Vis mer

I september i fjor ble Reza Alizada og vennen Nasratullah Hashimi (19) drept. En annen afghaner, også han blant de over 5000 enslige mindreårige asylsøkerne som kom til Norge under flyktningkrisa i 2015, er nå drapstiltalt.

En annen afghansk venn ble også forsøkt drept, men klarte å flykte.

Drapet skjedde i leiligheten til drapstiltalte, som han delte med Nasratullah Hashimi. Den 18. mars skal etter planen straffesaken mot den afghanske 18-åringen starte. Han er tiltalt for dobbeltdrap samt for drapsforsøk på en tredje kamerat (18). Ifølge tiltalen er drapsvåpnene hammer og kniv. Det er satt av åtte dager til hovedforhandlingen. Rettssaken vil ha 18-års-aldersgrense og skal gå i Trøndelag tingrett. Siktede har ikke tatt stilling til straffskyld i saken.

- Aldersgrensa er helt greit på grunn av sakens alvorlighet, sier tiltaltes advokat, Tore Angen.

Tiltalen kommer bare kort tid før den planlagte rettssaken. Dette skyldes at de to rettssakkyndige først denne uka ble ferdig med rapporten som skulle vurdere om den tiltalte 18-åringen var psykotisk «på tiden for de påklagede handlingene». Den nå tiltalte «har forklart at volden var uprovosert», heter det i kjennelsens offentlige del.

DÅRLIG TID: Advokat Tore Angen forsvarer den drapstiltalte 18-åringen. En drøy uke før saken skal starte synes han det er på tide å få tiltalen.
DÅRLIG TID: Advokat Tore Angen forsvarer den drapstiltalte 18-åringen. En drøy uke før saken skal starte synes han det er på tide å få tiltalen. Vis mer

- Det er veldig spesielt, for å si det mildt. Dette er en alvorlig sak og det er utfordrende at tiltalen ikke er klar, sa Angen til Dagbladet forrige uke.

Preger Trondheim

TRIST: 18-årige Najieh Rasekh var god venn med drepte Nasratullah Hashimi, og holdt minnetale etter dobbeltdrapene. - Drapene preger oss veldig, sier hun.
TRIST: 18-årige Najieh Rasekh var god venn med drepte Nasratullah Hashimi, og holdt minnetale etter dobbeltdrapene. - Drapene preger oss veldig, sier hun. Vis mer

Et halvt år etter dobbeltdrapet, er mange fremdeles preget av drapet. Afghanske Najieh Rasekh (18) var en av Nasratullahs venner, og den som holdt tale under den offisielle minnestunden i september.

- Nasrat var en person alle likte og ville være med. Han var veldig flink på skolen og en mange spurte om hjelp. Etter skolen jobbet han på kafé og spilte fotball, sier Rasekh.

Hashimi bodde i egen leilighet. I august bestemte kommune at den drapstiltalte 18-åringen skulle bo sammen med Hashimi.

- Nasrat sa at vi alle måtte ta ham godt imot. Og de som møtte ham sa han virket som en hyggelig fyr, sier Rasekh og fortsetter:

- Vi ønsker alle å vite hvordan dette forferdelige kunne skje. Samtidig gruer vi oss veldig til rettssaken fordi det får alle de vonde følelsene tilbake, sier den afghanske jenta som går siste året på videregående skole.

For lite informasjon

Drapstiltalte kom til Trondheim i august. Kommunens ansatte har gått gjennom hva som skjedde i forkant av drapet. Det var ingen varsellamper som blinket, med tanke på siktede.

- Siktede har bodd på mange forskjellige mottak, og vi vet alle at mange flyttinger og brutte relasjoner skaper utfordringer. Men ut i fra informasjonen vi satt på den gang, var drapstiltalte den vi anså som best i stand til å bo alene av de fire. I etterkant er det lett å tenke at han ikke burde ha bodd i egen bolig, sier kommunaldirektør Camilla Trud Nereid.

PREGET: Kommunaldirektør i Trondheim, Camilla Trud Nereid, og hennes ansatte har satt inn enda flere tiltak for å unngå flere tragedier blant byens over 200 enslige mindreårige asylsøkere.
PREGET: Kommunaldirektør i Trondheim, Camilla Trud Nereid, og hennes ansatte har satt inn enda flere tiltak for å unngå flere tragedier blant byens over 200 enslige mindreårige asylsøkere. Vis mer

I minneordet til drapsofrene skrev kommunaldirektøren som følger: «Hva kunne vi gjort annerledes; for at gjerningsmannen ikke skulle blitt gjerningsmann og at ofrene ikke skulle blitt ofre? Det er spørsmål vi må finne svar på.» Kommunen er nå spent på hva som kommer fram i rettssaken, men mener sjøl at de ikke hadde fått nok informasjonen om siktede i forkant av bosetting.

- For å unngå lignende hendelser, bosetter vi alle på steder med døgnbemanning i starten, for å sjøl kartlegge personene enda mer. Vi har også hatt samtaler med alle enslige mindreårige i byen, og opprettet etter drapene et pårørendesenter der folk kunne møtes og få tilgang til psykologer og annen bistand. Drapene preger oss alle , sier Nereid.

- Kommunen hjalp

18-årige Najieh Rasekh er en av dem som jevnlig har besøkt senteret til kommunen i sentrum.

- Der kunne vi møtes, prate, sørge og får ro. To psykologer var også der og bisto. Dette var til stor hjelp for oss etter de forferdelige drapene, sier Rasekh.

MINNER REZA: Familien Alizada, to foreldre og fire barn, bor i en liten leilighet i Trondheim. De hedrer den avdøde sønnen Reza med printede bilder på veggen.
MINNER REZA: Familien Alizada, to foreldre og fire barn, bor i en liten leilighet i Trondheim. De hedrer den avdøde sønnen Reza med printede bilder på veggen. Vis mer

Hun kjente aldri den drepte 17-årige Reza, men har nå mye kontakt med familiens hans, som kom fra Tyrkia til Trondheim for å være med på begravelsen. Siden da har familien søkt asyl.

- Både Reza og meg ville bli politi, og jeg føler meg knyttet til familien hans nå. Vi prøver å støtte dem i sorgen, og jeg håper de får asyl, sier Rasekh.

Familien Alizada har allerede fått avslag på asylsøknaden, men har anket saken. Mens de venter, går tre av parets fire barn på skole i Trondheim.

- Vi sendte Reza til Norge for at han skulle få en framtid i et trygt land. Så blir han drept, og det har knust hjertet mitt. Nå er Reza begravet her, så da må vi også være her. Det er bare ved graven at vi får fred. Vi kan ikke dra herfra, sier mor Zia Gol.

KNUST: Mor Zia Gol (35) får trøst av mannen sin, Mohammed Baqer Alizada (40), ved graven til sin kjære Reza. Han skulle komme i trygghet i Norge, men ble drept her, bare 17 år gammel.
KNUST: Mor Zia Gol (35) får trøst av mannen sin, Mohammed Baqer Alizada (40), ved graven til sin kjære Reza. Han skulle komme i trygghet i Norge, men ble drept her, bare 17 år gammel. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!