Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien starter kronerulling for å skaffe mat til fengslet 27-åring

Gjør alt for å hjelpe drapssiktet sønn og samboer i Kongo.

TRENGER MAT: 27-åringen som sammen med Tjostolv Moland sitter fengslet i Kongo, mistenkt for drap, har ikke penger til å dekke mat og advokat. Derfor har familien startet en privat kronerulling til inntekt for familiemedlemmet. Foto: ESPEN RØST/Dagbladet
TRENGER MAT: 27-åringen som sammen med Tjostolv Moland sitter fengslet i Kongo, mistenkt for drap, har ikke penger til å dekke mat og advokat. Derfor har familien startet en privat kronerulling til inntekt for familiemedlemmet. Foto: ESPEN RØST/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Moren og søsteren til den fengslede 27-åringen i Kongo har startet en privat innsamlingsaksjon for å finansiere mat,
medisiner og advokatutgifter.

- Jeg sitter med husleie og telefonutgifter alene. Det går rundt, men det er ikke en krone til overs, sier samboeren til Dagbladet, som en forklaring på hvorfor de har gått til det skritt å samle inn penger fra familie og venner.

Et Word-dokument med bakgrunnsinformasjon og en punktvis oversikt over hva det trengs penger til er oversendt venner og familie.

Misjonær har lagt ut
«Verken det fengslede familiemedlemmet, hans samboer, søster eller mor har økonomi til å betale advokat i Kongo eller dekke andre utgifter knyttet til fengslingen i Kongo. De har heller ikke mulighet til å ta opp annet enn et mindre lån i dette øyemed.», heter det i dokumentet, som Dagbladet har fått tilgang til.

Misjonær Rune Edvardsen har etter det Dagbladet kjenner til lagt ut over 30 000 kroner for mat og medisiner til de fengslede nordmennene.

Dette ønsker familien å betale tilbake. Edvardsen bekrefter utleggene overfor Dagbladet.

- Kassa var tom for de involverte, og da fant jeg det naturlig å legge ut for litt mat og advokathjelp for dem. I tillegg bidrar jeg med en månedlig sum til enka som sitter igjen i Kongo, sier Rune Edvardsen til Dagbladet.

Han sier at han har ikke noen rolle i kronerullingen, men synes det er naturlig at familie og venner forsøker å hjelpe.

Privat initiativ
«Kjære venner og familie», innledes skrivet med.

Moren og samboeren ønsker overfor Dagbladet å understreke at innsamlingsaksjonen er et privat initiativ, og forbeholdt venner og bekjente.

- De som kjenner ham (27-åringen, journ. anm) støtter oss 110 prosent, sier samboeren til Dagbladet.

Hun forteller at responsen på initiativet har vært god.

Dekker ikke Moland
De to ønsker å avkrefte at pengene skal brukes til å bestikke påtalemyndigheten i Kongo.

Pengene skal ifølge rundskrivet gå til:

• Mat, hygieneartikler, klær, andre artikler for å bedre fengslingsforholdene.
• Utgifter som Utenriksdepartementet/ambassaden i Angola har lagt ut for den fengslede.
• Utgifter som Rune Edvardsen har lagt ut for å dekke utgifter for den fengslede. Disse midlene forvaltes av Pinsevennenes Ytremisjon i samarbeid med UD.
• Eventuelt andre utgifter som vi ikke har oversikt over på nåværende tidspunkt, men som vil være med på å kunne bringe familiemedlemmet tilbake til Norge.
• Pengene skal ikke gå til å dekke Tjostolv Molands utgifter. Pengene skal ikke gå til de to kameratenes næringsvirksomhet.

Nekter for korrupsjon
Familien til 27-åringen har bodd mange år i utlandet - også i Afrika.

- Mange nordmenn forstår ikke hvordan dette systemet fungerer, sier moren til Dagbladet.

- Det man kan kalle bestikkelser i Norge, blir ikke sett på som dette i et land som Kongo, men som en helt naturlig del av hverdagen, forklarer hun.

Hun ønsker å ta avstand fra rykter om at det har forekommet bestikkelser.

- Jeg har enda ikke måttet gjøre noe så noen tjener på noe disse to guttene ikke har gjort, understreker hun overfor Dagbladet.

Også Edvardsen mener økonomi er en sentral del av eventuelle løsninger i det afrikanske landet.

- Det er nok slik at økonomi styrer prosessene i Kongo. Det er ikke grenser for hva penger kan utrette i det landet, sier han.

Advokathjelp
Advokat Henrik Tore Dahl administrerer kontoen pengene skal settes inn på. Dette gjør han vederlagsfritt.

- Jeg administerer dette i Norge. Jeg er involvert for å kvalitetssikre og sørge for at alle retningslinjer blir ivaretatt. Vi vil samarbeide med UD slik at pengene skal ende opp der de hører hjemme, sier advokat Henrik Tore Dahl til Dagbladet.

Han sier også at kronerullingen ikke har til hensikt å brukes til bestikkelser eller korrupsjon.

- De ønsker å kunne bistå med det mest nødvendigste for sitt familiemedlem. Jo flere dager han er der nede, jo mer prekær blir situasjonen, sier han.

Dette er det andre initiativet familien tar for å samle inn penger til 27-åringen. En konto i søsterens navn sto oppført på det forrige dokumentet som ble sendt ut. Pengene som ble overført til denne kontoen overføres nå til kontoen som kun Dahl har adgang til.

- Blir det penger til overs, skal disse enten betales tilbake til de respektive givere eller brukes til veldedig arbeid i Kongo, fastslår moren overfor Dagbladet.

VIL HJELPE: Samboeren og moren til 27-åringen får advokathjelp i organisasjonen av kronerullingen. Samboeren er overbevist om at den fengslede kjæresten ikke var leiesoldat i Kongo. Foto: GEIR BØLSTAD/Dagbladet
VIL HJELPE: Samboeren og moren til 27-åringen får advokathjelp i organisasjonen av kronerullingen. Samboeren er overbevist om at den fengslede kjæresten ikke var leiesoldat i Kongo. Foto: GEIR BØLSTAD/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling