Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien til amerikansk gissel håper hun er i live

Familien til den amerikanske kvinnen som ble tatt til fange i Syria i 2013, håper hun fortsatt er i live og at det ikke er sant at hun døde i et jordansk flyangrep.

SAVNET: Amerikanske Kayla Jean Mueller ble tatt til fange i Syria i 2013. Foto: AFP / NTB Scanpix
SAVNET: Amerikanske Kayla Jean Mueller ble tatt til fange i Syria i 2013. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en erklæring som ble sendt ut av en talsmann av Carl og Marsha Mueller i Prescott i Arizona, ber de Den islamske staten (IS) kontakte dem privat om datteren, 26 år gamle Kayla Jean Mueller.

«Dere har fortalt oss at dere behandler Kayla som en gjest. Som gjest er hennes sikkerhet deres ansvar», var budskapet de sendte til IS.

IS hevdet fredag at Mueller ble drept da bygningen hun var i ble truffet under et timelangt bombardement nær Raqqa i Syria, der IS har sitt hovedkvarter.

Uro i USA Det hvite hus kan ikke bekrefte opplysningene, som er lagt ut på en nettside med tilknytning til IS.

- Vi er åpenbart meget bekymret som følge av disse meldingene. Vi har ennå ikke sett bevis som bekrefter ISILs påstand, sier Bernadette Meehan, talskvinne for det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

Jordan gjennomførte nye flyangrep mot IS i Syria fredag, men sier de ikke tror på påstanden om at Mueller ble drept i angrepene.

- Vi undersøker, men vår første reaksjon er at det er ulogisk, og vi er svært skeptiske, sa talsmann for regjeringen, Mohammad Momani.

Siste amerikanske gissel Mueller er det siste kjente amerikanske gisselet i IS' hender. IS har tidligere drept tre amerikanske, to britiske og to japanske gisler, og nylig også en jordansk jagerflypilot.

Mueller jobbet for en tyrkisk hjelpeorganisasjon på et sykehus i Aleppo og ble bortført idet hun dro fra sykehuset en augustdag i 2013. Hun hadde da jobbet som hjelpearbeider i konfliktområder i India og Midtøsten i flere år.

På den IS-tilknyttede nettsiden oppgis det som hevdes å være Muellers epostadresse, hjemmeadresse og telefonnumre. Det er også lagt ut bilder av et hus som angivelig er ødelagt i et bombeangrep utført av den USA-ledede koalisjonen.

Internasjonale medier har lenge kjent til at Mueller var tatt som gissel, men navnga henne ikke etter oppfordring fra familien.

Jordansk hevn De siste dagene har Jordan trappet opp bombetoktene mot IS-mål som følge av den groteske likvideringen av den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh, som ble brent levende i et bur.

Jordans utenriksminister gjorde det klart torsdag at Jordan trapper opp angrepene på IS og setter inn alle ressursene de har.

Flygeren ble etter alt å dømme drept i begynnelsen av januar, men helt til for en uke siden fortsatte IS å forhandle med Jordan om å bytte ham mot en kvinne som var dødsdømt for å ha deltatt i et terrorangrep i Amman i 2006.

Kort etter at det ble bekreftet at flygeren var drept, ble kvinnen henrettet.

Koalisjonen, som består av både vestlige og arabiske land, gjennomførte torsdag ti luftangrep i Syria og åtte i Irak, opplyste det amerikanske militæret fredag.

Minst 30 jihadister, etter alt å dømme flere, ble drept i koalisjonsangrep i Syria fredag, som Jordan også deltok i, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media