DREPT:  Kristin Juel Johannessen (1987 - 1999) forsvant da hun syklet for å bade i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik. Samme kveld ble hun funnet kvalt og drept i et skogholt ved Mørk. 


Foto: PRIVAT / NTB scanpix
DREPT: Kristin Juel Johannessen (1987 - 1999) forsvant da hun syklet for å bade i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik. Samme kveld ble hun funnet kvalt og drept i et skogholt ved Mørk. Foto: PRIVAT / NTB scanpixVis mer

Familien til Kristin håper rettssaken kan sette et punktum: - Men mannen er fortsatt ikke dømt, så de klarer ikke å senke skuldrene helt ennå

Først når det foreligger en rettskraftig dom kan de begynne å tenke på framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Denne saken har i mange år vært den uoppklarte barnedrapssaken i Norge, og den har opptatt foreldrene hvert våkne minutt. At det nå ser ut som man allerede før sommeren kan sette punktum i straffesaken er svært positivt, sier Astri Aas-Hansen som er bistandsadvokat for familien til Kristin Juel Johannessen.

Hun forteller Dagbladet at hun har vært i kontakt med familien i dag, etter at det ble klart at statsadvokaten nå har tatt ut tiltale mot mannen som i 2003 ble frikjent for drapet på 12-åringen.

- Viktig bekreftelse «Det er i dag etter Riksadvokatens ordre, uferdighet tiltalebeslutning mot mannen som i desember 2001 i Larvik tingrett ble dømt for drapet på Kristin Juel Johannessen, og tidligere frikjent i Agder lagmannsrett i februar 2003. Bakgrunnen for tiltalebeslutningen er Gjenopptakelseskommisjonens beslutning om gjenåpning av saken», heter det i et brev signert statsadvokat Roger Halsborg.

- Det er klart det er viktig for familien få en bekreftelse på at Riksadvokaten vurderer bevisene som gode nok til å holde til domfellelse, sier advokat Aas-Hansen, fra advokatfirmaet Elden. 

- Men mannen er fortsatt ikke dømt, så de klarer derfor ikke å senke skuldrene helt ennå. Først når det foreligger en rettskraftig dom kan de begynne å tenke på framtida. Det er ubeskrivelig krevende for dem å være i en situasjon der de ikke kan sette punktum, sier advokaten.

- Nekter straffskyld Ifølge tiltalen kvalte den tiltalte mannen Kristin Juel Johannessen den 5. august 1999 i tidsrommet mellom 18.30 og 21.00 på Mørk i Larvik.

Mannens forsvarer, advokat Søren Hellenes sier til Dagbladet at klienten ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen.

- Han benekter straffskyld i saken. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Hellenes.

- Fysisk og psykisk slitne Bistandsadvokat Astri Aas-Hansen sier til Dagbladet at de etterlatte etter Kristin håper og tror at tiltalen og en ny rettssak gjør at de nå kan sette punktum og gå videre i livet. De håper også, ifølge advokaten, at saken nå ikke drøyer ut mer i tid, men at rettssaken berammes så snart som mulig.

- Det er tidligere blitt kommunisert fra påtalemyndigheten at man kunne få en dom våren 2016, og det er det familien har mobilisert kreftene til, sier hun.

BISTANDSADVOKAT:  Astri Aas-Hansen er bistandsadvokat for familien til Kristin Juel Johannessen.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT: Astri Aas-Hansen er bistandsadvokat for familien til Kristin Juel Johannessen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det er enormt belastende at denne saken ennå ikke er avklart. Familien lever under en uvisshet som gjør dem veldig fysisk og psykisk slitne. Det er vanskelig å fungere i hverdagen med en sånn type sak hengende over seg, sier hun.

Hårstrå Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet for å bade sammen med en venninne i Goksjø. Ifølge NTB ble hun sist sett cirka klokka 18.40.

Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk. Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.m Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

Mannen som nå er tiltalt på nytt ble i 2001, i en alder av 23 år, dømt i Larvik tingrett for drapet på 12 år gamle Kristin. Den første DNA-rapporten indikerte da at et hårstrå som ble funnet på hennes venstre skulder stammet fra noen i hans familie.  

NEKTER STRAFFSKYLD: Mannen som er tiltalt for drapet på Kristin nekter straffskyld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Mannen som er tiltalt for drapet på Kristin nekter straffskyld. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer