DEKKET SYRIA: Som en høyt respektert utenrikskorrespondent for Sunday Times, reiste Colvin til Syria i februar 2012 sammen med en britisk fotograf og en tolk, for å dekke beleiringen av Homs. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
DEKKET SYRIA: Som en høyt respektert utenrikskorrespondent for Sunday Times, reiste Colvin til Syria i februar 2012 sammen med en britisk fotograf og en tolk, for å dekke beleiringen av Homs. Foto: REUTERS/Shannon StapletonVis mer

Familien til Marie Colvin saksøker Syria

- Hun ble drept for å skjule for verden at Assad-regimet slaktet uskyldige sivile. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går offentliggjorde menneskerettighetsorganisasjonen CJA et 32 sider langt sivilt søksmål mot den syriske regjeringen, i forbindelse med drapet på den amerikanskfødte britiske journalisten Marie Colvin i den syriske byen Homs i 2012. Det skriver organisasjonen på sine nettsider.

Søksmålet ble gitt retten i Washington på vegne av Colvins søster Cathleene og andre familiemedlemmer. Det er første gang noen rettslig prøver å holde regimet til Bashar al-Assad ansvarlig for krigsforbrytelser, skriver Washington Post.

Colvin, som opprinnelig kom fra New York, tilbrakte 26 år som korrespondent og journalist. I 2001 ble hun blind på det ene øyet etter at en rakettdrevet granat eksploderte i nærheten av henne på Sri Lanka.

I KRIGSSONEN: Homs var i 2012 en opposisjonell høyborg, og fungerte som et testområde for Assad-regimets beleiringsstrategier. Det var lite mat blant byens innbyggere og beskytning på sivile områder. Det hele endte med å bli Colvin sitt siste oppdrag. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
I KRIGSSONEN: Homs var i 2012 en opposisjonell høyborg, og fungerte som et testområde for Assad-regimets beleiringsstrategier. Det var lite mat blant byens innbyggere og beskytning på sivile områder. Det hele endte med å bli Colvin sitt siste oppdrag. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer

Kort tid før hun ble drept direkterapporterte hun fra Homs for BBC, Channel 4 og CNN.

Målrettet angrep

Colvin arbeidet for The Sunday Times London, og ble drept 22. februar 2012, da syriske styrker snappet opp signalene fra satelittelefonen som ble brukt i direktesendingene hennes fra den beleirede byen Homs.

Syriske offiserer ville ikke at hun skulle rapportere om sivile tap i byen. Angrepet mot Colvin var målrettet og hun ble drept av artilleriild, står det i det sivile søksmålet på vegne av søsteren og øvrig familie.

- Dette handler om å fortsette på Maries arbeid, sier søsteren Cathleen til The Washington Post.

- Tanken på at hun ble overvåket hele tiden, og at hun ikke visste det, er skremmende. Jeg tror at Marie ble drept fordi regimet ville at hun skulle være stille, og jeg kan ikke la dette ligge uten å bringe hennes drapsmenn for retten, sier søsteren til avisen.

Som en høyt respektert utenrikskorrespondent for Sunday Times, reiste Colvin til Syria i februar 2012 sammen med en britisk fotograf og en tolk, for å dekke beleiringen av Homs.

Byen var på den tiden hovedsetet for opprøret, og fungerte som et testområde for Assad-regimets beleiringsstrategier. Det var lite mat blant byens innbyggere og beskytning på sivile områder. Det hele endte med å bli Colvin sitt siste oppdrag.

BEGRAVELSE: Kisten til Marie Colvin ble bært ut utenfor St. Dominic's Chuch i Oyster Bay, New York 12. mars 2012. Moren Rosemarie blir fulgt ut av kirken. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
BEGRAVELSE: Kisten til Marie Colvin ble bært ut utenfor St. Dominic's Chuch i Oyster Bay, New York 12. mars 2012. Moren Rosemarie blir fulgt ut av kirken. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer

- Assad ville sette mediene ut av spill

Basert på vitneutsagn og dokumentasjon, heter det i søksmålet at drapet på Colvin ble gjennomført for å sette henne og andre som var kritiske til Assad i mediene ut av spill.

- Marie Colvin ble drept for å skjule for verden at Assad-regimet slaktet uskyldige sivile, sier CJA-advokat Scott Gilmore, som har ledet etterforskningen på organisasjonens nettsider.

Regimet ønsket å føre en krig mot den demokratiske opposisjonen uten vitner. For å klare det var de nødt til å nøytralisere mediene.

Søksmålet inneholder navnet til ni militære offiserer og til lederen som var ansvarlig for gjennomføringen av utenomrettslige drap på sivile i Syria. Drapet var et brudd på folkerettens regler om væpnede konflikter, der det står at det er en krigsforbrytelse å bevisst drepe sivile i krig.

- Colvin-saken vil trolig ta år å få gjennom domstolene, sier Gilmore. Og selv om den syriske regjeringen mest sannsynlig aldri svarer på tiltalen, kan det fortsatt bli en dom i saken.

Amerikanske myndigheter har millioner av dollar fryst i syriske eiendeler som en domstol kan kreve i erstatning.

Var under overvåking

Basert på informasjon fra syriske avhoppere og syriske regjeringsdokumenter CJA har fått tilgang til, står det i det 32 sider lange søksmålet at det syriske militæret elektronisk var i stand til å avskjære Colvins kommunikasjon fra et hemmelig mediesenter i en leilighet i det tett befolkede Baba Amr-området i Homs.

Syriske tjenestemenn paret denne informasjonen med detaljert informasjon fra en kvinnelig informant for å finne Colvins plassering i byen.

I søksmålet står det at Colvin var under overvåkning av etterretningskilder mens hun var i Libanon og forberedte seg på å snike seg inn i Syria. Og at en plan for å drepe henne og andre utenlandske journalister samtidig ble formulert på høyt nivå.