FAMILIEN SAMLET:  Her er kaptein Zaharie Ahmad Shah sammen med sin kone, Faizah Shah, og deres to barn. Foto: Privat
FAMILIEN SAMLET: Her er kaptein Zaharie Ahmad Shah sammen med sin kone, Faizah Shah, og deres to barn. Foto: PrivatVis mer

Familien til piloten i det forsvunnede mysteriflyet avviser selvmordsteorien

- Han var en forstandig mann. Han var ikke gal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien til Zaharie Ahmad Shah (53), kapteinen som fløy Malaysia Airlines MH370-flyet som mystisk forsvant 8. mars, går nå ut mot ryktene om at Zaharie var suicidal før flyet tok av.

Det var 238 mennesker om bord i flyet da det forsvant, og tross en av tidenes dyreste leteaksjoner er flyet ikke funnet. Hovedteorien til etterforskerne er at Malaysia Airlines Boeing 777-flyet skjenet ut av kurs og styrtet sør i Indiahavet.

Shah skal regnes å være ansvarlig for at Malaysia Airlines-flyet endret kurs, han fløy sammen med sin co-pilot Fariq bin Ab Hamid.

Det har de siste ukene versert forskjellige rykter om at Zaharie gikk gjennom en krise i livet før flyet lettet den skjebnesvangre dagen i begynnelsen av mars.

- Hvis han ønsket å ta selvmord, ville han ikke tatt med seg 238 personer i døden. Hvorfor skulle han være så dum? Det er han ikke, sier hans svoger, Asaud Khan, til ABC News.

- Et godt liv Blant ryktene som har versert er at Zaharie gikk gjennom et samlivsbrudd, og at han slet med pengeproblemer. Dette avviser hans svoger kategorisk, som mener at piloten er blitt offer for en «unøyaktig og spekulativ rykteflom».

- Han hadde et godt liv. Han hadde masse penger, og elsket sin datter høyt, sier Khan.

Svogeren forteller videre at Zaharie var en lykkelig familiemann, en ivrig kokk og en praktiserende muslim, som tilbrakte morgenen før flyforsvinningen med å gjøre husarbeid hjemme.

Politiavhørene Ifølge Khan har malaysiske politifolk stilt flere spørsmål både til Faizah Shah, kona til piloten, og deres hushjelp, om hvordan sinnsstilstanden til Zaharie var før flyet tok av.

- Polititjenestemennene har spurt: Hvordan er din mann? Er han deprimert? Har han problemer med noe, eller om det var noen problemer i ekteskapet. De har stilt alle slags spørsmål om hans mentale tilstand, påstår svogeren på vegne av familien.

Det er langt fra unormalt at politi og myndigheter stiller denne type spørsmål i avhør, for å kartlegge alle personer om bord i flyet, men svogeren mener at politiet nå har gjort dette i fire forskjellige avhør, og at grensen er nådd.

- Han var en forstandig mann. Han var ikke gal, sier svogeren.

Resultatløs leting Ravikumar Madavaram, en flyekspert ved Frost & Sullivan Asia Pacific, mener Malaysia, Australia og Kina er de som bruker mest penger og regner med at den totale kostnaden på leteaksjonen til nå ligger på godt over 600 millioner kroner.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye denne operasjonen har kostet, men det er definitivt den største i luftfartshistorien noensinne. Og med hensyn til kostnadene, vil den bli den dyreste, sa han til AFP.

Denne måneden kunngjorde myndighetene i Malaysia at de er inne i en ny fase, hvor de skal kartlegge et havområde som dekker 60 000 kvadratkilometer utenfor den vest-australske kysten.