Journalist Dom Phillips

Familien: Tror ikke han lever

Ei uke etter at den britiske journalisten Dom Philips (57) sportløst forsvant i jungelen sammen med den brasilianske urfolkseksperten Bruno Araújo Pereira, har familien gitt opp håpet om at de to fortsatt er i live.

FORTVILT SITUASJON: Alessandra Sampaio, kona til den savnede journalisten, tryglet denne uken om at søket etter ektemannen intensiveres. Hun frykter at de ikke vil bli funnet. Foto: Skjermdump, Twitter
FORTVILT SITUASJON: Alessandra Sampaio, kona til den savnede journalisten, tryglet denne uken om at søket etter ektemannen intensiveres. Hun frykter at de ikke vil bli funnet. Foto: Skjermdump, Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britiske journalisten Dom Phillips forsvant i et av de mest avsidesliggened delene av Amazonas den 5. juni, bare dager etter at han hadde mottatt flere trusler.

Phillips er mangeårig bidragsyter til den britiske avisa The Guardian, hvor han hovedsakelig har rapportert fra Brasil. 57-åringen reiste sammen med Bruno Araújo Pereira, som jobber med å beskytte Brasils stammer som lever isolert fra resten av samfunnet.

Det var mot slutten av reisen at de to forsvant. De skal ha jobbet med et bokprosjekt om bærekraftig utvikling av området, skriver The Guardian.

Philips og Pereira var på vei for å intervjue urfolk i området Vale do Javari, da båten de skulle komme i ikke dukket opp som planlagt.

Søndag sier svigermora og kona Alessandra Sampaio at de har mistet alt håp om å finne Phillips og reisefølget i live, ifølge avisa.

- De er ikke lenger her med oss, skriver svigermora på Instagram.

- De er gjenforent med sjelene til alle andre som har viet livet sitt til å beskytte regnskogen og de innfødte.

Truet av flere

Pereira har i lang tid mottatt trusler fra bedrifter som driver med tømmerhogst og gruvearbeid i regnskogen, og som ønsker å ekspandere arbeidet til områder hvor de uberørte stammene holder til.

De savnede ble sist sett forrige uke i Javari-regionen i Amazonas - en stor region med elver og regnskog nær grensa til Peru.

Torsdag kom politiet i Amazonas ut med en melding om at det er funnet en båt med spor av blod i søket etter Phillips og Pereira.

En mann som er mistenkt for å være involvert i forsvinningen, Amarildo da Costa de Oliveira, skal være pågrepet. Vitner sier han fulgte etter båten til Philips og Pereira, og det er funnet blod på en presenning i båten hans, skriver The Guardian.

FRYKTET DØD: Dom Phillips har rapportert til en rekke annerkjente mediehus, blant annet The Guardian, Financial Times, Washington Post, New York Times og Intercept. Foto: Skjermdump Twitter/@domphillips
FRYKTET DØD: Dom Phillips har rapportert til en rekke annerkjente mediehus, blant annet The Guardian, Financial Times, Washington Post, New York Times og Intercept. Foto: Skjermdump Twitter/@domphillips Vis mer

Undersøkte grav

Natt til lørdag kom myndighetene i Brasil ut med en ny melding. Her annonserte de at de undersøker mulige levninger og en mulig grav i et området der Phillips og Pereira forsvant.

Regjeringen til president Jair Bolsonaro har blitt beskyldt for å ha ventet for lenge med letingen etter de to.

Etter et stadig sterkere press fra mediene, menneskerettighetsgrupper og personligheter som fotballegenden Pelé og musikeren Caetano Veloso, ble leteaksjonen tilsynelatende intensivert noe inn mot helga.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer