<strong>DREPT:</strong> Danske Louisa Vesterager Jespersen (24) var på tur med norske Maren Ueland (28) i Marokko. Mandag ble de funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene. Foto: Privat
DREPT: Danske Louisa Vesterager Jespersen (24) var på tur med norske Maren Ueland (28) i Marokko. Mandag ble de funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene. Foto: Privat Vis mer

Familien tvinges til å stenge Facebook: - Vi blir bombardert

Enormt mange ubehagelige meldinger og bilder har spredt seg på Facebook-kontoene til danske Louisa Vesterager Jespersens familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mandag ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko.

Familien til Louisa Vesterager Jespersen har blitt tilsendt grusomme bilder og ubehagelige beskjeder på Facebook i etterkant av drapet.

Deaktiverer kontoene

- Vi blir bombardert av mange merkelige mennesker. Noen gode, men også folk som har skrevet at min datter har godt av at hun er død, sier mor Helle Jespersen til danske BT.

Både moren og hennes andre to døtre har sett seg nødt til å deaktivere sine Facebook-kontoer, da blant annet den angivelige drapsvideoen har blitt delt på deres profiler.

Utenom videoen har familien også mottatt stillbilder som angivelig skal være fra drapene. Lignende innlegg har også blitt publisert på Facebook-siden til norske Maren Uelands mor.

Dette fenomenet, hvor makabert materiale og kommentarer sendes til pårørende, er en ny, grusom tendens, ifølge Jacob Mouritzen, ekspert på sosiale medier.

- Det må være en drastisk ny vri i digitaliseringen av terror, når terrorister eller sympatisører vil såre mennesker i en sårbar og forferdelig situasjon, sier han til BT.

DEMONSTRERTE: Fredag kveld var flere hundre mennesker samlet på en sentral plass i Marrakech for å vise sin støtte til de pårørende etter drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24). Video: John Terje Pedersen Vis mer

Hindrer spredning

Både Kripos og danske PET jobber med å få verifisert videoen, og samtidig få den fjernet. Kripos opplyste i en pressemelding fredag at de mener å ha grunnlag for å si at det så langt ikke er noe konkret som tyder på at videoen ikke er ekte.

- Vi har sammen med dansk politi jobbet med tjenesteleverandørene for å hindre at denne videoen spres, sier Axel Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, til Dagbladet fredag kveld.

Han sier at Kripos har fått mange tips om at videoen blir spredt på ulike Facebook-sider.

- Vi jobber for å hindre spredning der videoen kan ses, og oppfordrer til at den ikke spres, både av hensyn til de pårørende og de som melder at de ufrivillig har sett videoen.

- Har dere gitt noen anbefaling til de pårørende om å holde seg unna sosiale medier?

- Jeg har ingen kommentar til vår kommunikasjon med de pårørende.

PÅGRIPELSER: Til sammen tretten personer er nå pågrepet, mistenkt for å ha tilknytning til Marokko-drapene: Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer

Samarbeider med Facebook

Facebook skal hjelpe politiet med å ta ned den mulige drapsvideoen som florerer på Internett. Det forteller Facebook-sjef Martin Ruby i Danmark til DR.

- Vi tillater ikke innhold på våre plattformer som oppfordrer til terror eller massemord, og vi bruker både mennesker og kunstig intelligens til å fjerne den slags innhold så fort som mulig, sier han, og legger til:

- I saker som denne har vi et dedikert team som er dialog med myndighetene og dansk politi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer