Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien var en hårsbredd fra å bli sendt til Russland - ble reddet av visumbløff

Ingen kan svare på hvor mange asylsøkere med falske visum som allerede er sendt ut fra Norge, og hva Russland vil gjøre med dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
REDDE: Mor Dallia Asaad (i midten) er fortsatt bekymret for at familien kan komme til å plutselig bli returnert til Russland. Den store frykten er å bli sendt tilbake til Syria, men hun synes heller ikke at Maila (t.v) og sønnen Taim (9) bør vokse opp i Russland. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet.
UVITENDE: Familien Wardeh har kommet til Norge på falsk visum. Her er far Samer, lille Maila, og elleve år gamle Sama. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKOLEGANG ER ØNSKET: Familien Wardeh har kommet til Norge på falsk visum. Mor Dallia Asaad håper på en trygg framtid for datteren Maila. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRYGG: Lille Taim Wardeh blir fortsatt skremt av høye lyder, etter at byen han vokste opp i i Syria, Alskelbia, er blitt utsatt for flere bombinger. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VADSØ, 2016026: Familien Wardeh har kommet til Norge på falsk visum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I VADSØ: Familien Wardeh er nå fraktet til Vadsø, etter å ha blitt sendt bort fra Vestleiren igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ULIKE SKJEBNER: Familien Wardeh har kommet til Norge på falsk visum. I visumet sto det at far Samer (t.h) var russisk forretningsmann. Til venstre er tolken Idris som kom til Norge for halvannet år siden. Han er også fra Syria, men risikerer ikke utsending uten realitetsbehandling av søknaden sin. Han har allerede fått bosetting av asylsøknaden sin og venter på at Larvik kommune skal ha kapasitet til å ta imot ham. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I VADSØ: Familien Wardeh er nå fraktet til Vadsø, etter å ha blitt sendt bort fra Vestleiren igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I VADSØ: Familien Wardeh er nå fraktet til Vadsø, etter å ha blitt sendt bort fra Vestleiren igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VADSØ, 2016026: Familien Wardeh har kommet til Norge på falsk visum. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I VADSØ: Familien Wardeh er nå fraktet til Vadsø, etter å ha blitt sendt bort fra Vestleiren igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet

VADSØ (Dagbladet):  Flere av partiene på Stortinget lurer på hva asylminister Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringen har gjort for å hindre at asylsøkere i Russland sendes tilbake til Syria eller andre utrygge land. Listhaug har sagt at det ikke skal skje, og at det såkalte non refoulment-prinsippet ligger fast.

Likevel har mediene til nå omtalt tre tilfeller hvor familier med falske multivisum til Russland har blitt reddet fra utsendelse i siste liten, og hvor UNE har bestemt at de skal se på sakene på nytt.

Vanlig praksis i Russland er at falske visum anulleres - og siden forfalsking av visum anses som et lovbrudd i Russland er det godt mulig at «lovbryterne» vil sendes ut, ifølge asylsadvokat Brynjulf Risnes.

Han frykter at Norge ufrivillig bryter sine prinsipper likevel.

- Forutsetningen for norske myndigheters utsendinger over Storskog, har vært at folk ikke sendes videre fra Russland til et utrygt land og at det ikke gjøres brudd på EMK artikkel 3. Informasjonen om at det likevel skjer, blir likevel mer og mer omfattende, og for denne gruppen kan du si at sannsynligheten for at det skjer er ennå større enn vi mener den allerede er i Russland, sier Risnes.

Familien Wardeh fra Syria var en hårsbredd fra å bli sendt ut da UNE utsatte utsendingen av dem fra Vestleiren i Finnmark i siste liten sist uke.

Utsatt utsending Dagbladet møter dem på Oscarsgata mottak i Vadsø, hvor de ble sendt etter at UNE ga dem såkalt «utsatt iverksetting».

I visumet til pappa Samer står det nemlig at han er russisk forretningsmann. Det er en løgn.  Nå venter de på en avklaring fra norske myndigheter på hva som skjer videre med saken deres.

Utenriksminister Sergej Lavrov uttrykk for at Russland ikke ønsket å ta imot asylsøkere som har bløffet til seg visum i landet for noen dager siden. Det gir dem styrket håp om at de får bli.

 - Hvis vi sendes tilbake til Russland, er vi like døde som om vi skulle blitt sendt direkte tilbake til Syria. Vi solgte alt vi har for å komme oss hit, og det eneste vi har igjen er tryggheten i Norge. Det er her barna våre kan få en trygg oppvekst og skolegang, det vil de ikke få i verken Syria eller i Russland, sier mor Dallia Asaad.

Sier de ikke visste En menneskesmugler ordnet alle billetter og visum for 22.000 dollar - nærmere 190 000 norske kroner - da de flyktet fra den syriske byen Alskelbia til Norge i slutten av oktober. Denne måten å skaffe seg såkalt multivisum på er ifølge Risnes utbredt. Visum kan også kjøpes enkelt på internett.

Den syriske familien sier de var helt uvitende om visumbløffen.

- Vi fikk bare visumet, betalte for det, og skyndte oss å flykte, og så aldri på det, hevder Samer Wardeh.

Det er offisiell russisk politikk å ikke sende tilbake asylsøkere til Syria, men UNCHR offentliggjorde i går at det har skjedd likevel det siste året.

Risnes frykter at flere  Storskog-asylsøkere med falske visum allerede kan være sendt ut fra Russland og til utrygge tredjeland i strid med menneskerettighetene. Potensielt kan sakene som er kjent til nå, bare være toppen av isfjellet.

-  Det er logisk at det ligger mange flere lignende saker i porteføljen som har slike visum-feil, og at det er snakk om en større gruppe som har blitt sendt ut av Norge og så utvist videre fra Russland. Potensielt kan de oppholde seg i politisk limbo i Russland i en periode, men til slutt vil jeg tro at Russland setter dem på flyet hjem. Det eneste stedet de kan reise lovlig til er da hjemlandet, sier Risnes.

Har ikke oversikt En stikkprøve  viste at to av femten asylsøkere hadde falske visum. Hvor mange saker det kan være totalt, aner ikke advokaten.  UDI kan heller ikke svare på hvor mange av de 5500 asylsøkerne som kom til Norge over Storskog i fjor som har hatt falske visum, og vet ikke hvor mange av de cirka 250 menneskene som allerede er utsendt som har det.

- Sakene er registrert på en slik måte at vi ikke enkelt kan gå inn i hver enkelt sak, og det har vi ikke kapasitet til slik situasjonen er i dag, sier pressevakt Kristian Stakset-Gundersen i UDI.

Dagbladet var onsdag i kontakt med den russiske ambassaden i Oslo for å få svar på hva som vil skje med denne gruppen asylsøkere i Russland, uten å få besvart spørsmålet. 

- Vi ønsker ikke å ta tilbake folk som har brutt våre innvandringslover ved å gi feil informasjon om deres virkelige formål ved å reise til Russland, men for å kommentere enkeltsaker må man ha flere detaljer, skriver presseoffiser Andrey Kulikov ved ambassaden i en epost til Dagbladet.
 
- Vi er fortsatt ivrige på å fortsette iverksettingen av returavtalen med Norge, men det er noen praktiske spørsmål som må bli avklart av våre lands innvandringsmyndigheter først, sier han. 

Henviser til hverandre Heller ikke Utenriksdepartementet eller Justisdepartementet har noe svar - og henviser til hverandre.

Rådgiver Marek Linha i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener det er grunn til å være bekymret for hva som skjer med asylsøkere som har ulovlig opphold i Russland, slik personer med falsk visum egentlig har. Senest i fjor ble Russland dømt i den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å ha sendt ut asylsøkere som hadde ulovlig opphold til en farlig skjebne, forteller Linha.

- De risikerer å bli bøtelagt og sendt ut av landet, sier rådgiveren.

Generelt er NOAS - i motsetning til norske myndigheter - kritisk til at asylsøkere sendes tilbake til Russland, som de i likhet med UNCHR karakteriserer som et land uten et fungerende asylsystem.
 
Revet bort fra skolen Familien Wardeh synes ikke det er et alternativ å søke om asyl i Russland, som de kun har vært i på en fire dager lang gjennomreise. Aller helst vil de tilbake til Bardufoss, hvor de bodde den siste måneden før de ble fraktet til Finnmark.

Elleve år gamle Sama og niåringen Taim hadde akkurat startet på skole da politiet hentet dem til Vestleiren uten forvarsel i sekstiden om morgenen.

I løpet av bare måneder i Norge barna allerede lært nok norsk til å fortelle hvor gamle de er. Ettåringen Maila har lært trassalder-ordet «nei», og bruker det flittig.

- Alt vi vel ha trygghet for våre barn, sier mor Dallia Asaad. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media