DREPTE SIN VENN:  En 19 år gammel mann er siktet for forsettelig drap og har erkjent at han drepte sin venn Joakim Ophaug Røksland (19),  onsdag morgen på Ime i Mandal. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
DREPTE SIN VENN: En 19 år gammel mann er siktet for forsettelig drap og har erkjent at han drepte sin venn Joakim Ophaug Røksland (19), onsdag morgen på Ime i Mandal. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer

- Familien varslet politiet om drapssiktet 19-åring

Nå skal det vurderes 19-åringen er strafferettslig tilregnelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 19-åringen som er siktet for drapet på Joakim Ophaug Røksland (19), skal ha ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS. Det var familien selv som varslet politiet om 19-åringens interesse for terror.

- Det var familien som tok kontakt med politiet fordi de var bekymret, det var ikke slik at politiet kjente til ham fra etterforskning eller noen straffesak, sier politiadvokat Liv Versland Seland til Dagbladet.

Skal vurdere tilregnelighet Familien varslet politiet i startet av april og politiet kalte da inn 19-åringen til bekymringssamtale. Ifølge Fædrelandsvennen hadde han allerede kjøpt en flybillett for å reise ned 7. april.

- Politiet gjennomførte da en bekymringssamtale og fikk ham til å avstå fra å reise. Siden har politiet og helsevesen hatt oppfølging av ham. Det er ingenting i samtaler eller oppfølging som ga oss noen varsler på dette som nå har skjedd, sier Arne Sundvoll, politioverbetjent i Agder politidistrikt. 

Også PST ble varslet om 19-åringen. Det skal nå vurderes om han er strafferettslig tilregnelig.

I går kveld ble 19-åringen overført fra fengsel til psykiatrisk avdeling på et sykehus.

- Han er ved psykiatrisk avdeling nå, og det er ingen umiddelbare planer om nye avhør i helga. Det vurderes å gjennomføre en judisiell observasjon av 19-åringen med tanke på å avklare hans tilregnelighet, sier politiadvokat Seland til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å gå inn på hvilken type oppfølging 19-åringen fikk etter bekymringssamtalen med politiet.

Hadde flere våpen Den drapssiktede ble pågrepet i feltuniform og skal ha vært svært våpeninteressert. Han brukte også et automatvåpen til å true til seg en bil fra parkeringsplassen utenfor sitt eget hjem etter drapet. Men våpenet var ikke funksjonelt og kan bare brukes til å skyte løsammunisjon. 19-åringen hadde også flere slike våpen.

- Han hadde så vidt vi vet ingen våpen som krever bæretillatelse, sier Seland til Dagbladet.

19-åringen har erkjent å ha drept sin kamerat, som trolig døde av stikkskader, og er nå varetektsfengslet i fire uker.

Minnestund I dag tidlig holdte elevene minnestund for avdøde Joakim Ophaug Røksland (19) på Mandal videregående skole, hvor de begge var elever.

- Joakim gledet seg til framtida. Han hadde planlagt alt, studier og livet sitt, sa russepresident Selmer Justus van der Hagen Nørgaard (19) til Dagbladet i går.

- Vi i kommunen gjør alt vi kan for å støtte opp om familiene og det ungdomsmiljøet som både den drepte og den pågrepne var en del av, har ordfører Tore Askildsen i Mandal kommune fortalt Dagbladet.

MINNEMARKERING I MORGEN:  Den drepte Joakim Ophaug Røksland blir minnet av elevene ved Mandal Videregående Skole. I dag holdt de også en minnestund. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
MINNEMARKERING I MORGEN: Den drepte Joakim Ophaug Røksland blir minnet av elevene ved Mandal Videregående Skole. I dag holdt de også en minnestund. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer