Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Familien vil slå av maskinen som holder datteren i live, men inni magen hennes ligger et ufødt barn

«Vil bare la den lille jenta hvile.»

HOLDES I LIVE: Kvinnen er hjernedød, men holdes i live av en maskin. Inni kvinnens mage, er et foster i uke 17. Illustrasjonsfoto: Colourbox
HOLDES I LIVE: Kvinnen er hjernedød, men holdes i live av en maskin. Inni kvinnens mage, er et foster i uke 17. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På et sykehus i Irland ligger en kvinne hardt skadd og hjernedød. Familien hennes ønsker at legene skal slå av maskinen som holder henne kunstig i live.

Problemet er at inni magen til den hjernedøde kvinnen, ligger et ufødt foster. Kvinnen er snart gravid i uke 17.

«Kvinnens pappa sier at alt han ønsker er at den lille jenta hans skal få hvile», skriver Irish Independent.

- Fosteret er en borger Familien har nå måttet gå rettens vei i håp om at legene skal få lov til å slå av maskinen som gjør at datteren og fosteret hjerte fortsatt banker.

I Irland er all abort ulovlig og straffbart, med mindre aborten skjer i et forsøk på å redde mors liv. Alle fostre anses som borgere av Irland, slik det nå 17 uker gamle fosteret gjør.

Den gravide kvinnen er i slutten av 20-åra, og ble innlagt på sykehus for omlag to uker siden etter at alvorlige traumer gjorde at hjernens funksjoner sluttet å virke.

Hun er erklært hjernedød, og det er ingenting legene kan gjøre for å redde henne.

Saken har gjør at abortlov-debatten nå raser i landet.

Men det er uaktuelt for Irland å endre loven, ifølge Irish Examiner. De skriver at politikeren Enda Kenny, som leder det irske partiet Fine Gael i Irland, sier loven ikke vil liberaliseres som følge av kvinnens historie.

Han mener saken ikke behøver å debatteres og diskuteres, ifølge avisa.

Slik er fosteret i uke 17 Den hjernedøde kvinnen er gravid i uke 16 eller 17, ifølge britiske medier. Normalt er fosteret cirka 18 cm langt fra topp til tå og veier 190 gram i disse ukene, ifølge Norsk helseinformatikk.

«Fingeravtrykkene utvikles på denne tiden som små mønstre på fingre og tær. Øynene er under utvikling. Holder du et sterkt lys mot magen din, vil fosteret faktisk se det. (...) Hår vokser på hodet, i øyenbrynene og øyenvippene», skriver de.

Fosteret er ikke levedyktig utenfor livmoren før i slutten av uke 24.

Helseministeren i Irland, Leo Varadkar, erkjenner at abortloven i landet er for streng, ifølge The Guardian, selv om han er mot abort.

«JEG ER FOR LIVET»: Katolske aktivister går gjennom Dublin med skilt med «I'm pro life» påskrevet, i et tog mot abort i fjor sommer. I Irland er all abort ulovlig og straffbar. Foto: AP Photo/Shawn Pogatchnik/NTB Scanpix
«JEG ER FOR LIVET»: Katolske aktivister går gjennom Dublin med skilt med «I'm pro life» påskrevet, i et tog mot abort i fjor sommer. I Irland er all abort ulovlig og straffbar. Foto: AP Photo/Shawn Pogatchnik/NTB Scanpix Vis mer

- Det er to liv involvert i ethvert svangerskap. Derfor vil jeg, som de fleste andre i dette landet, ikke støtte abort, sier han.

Katolske grupperinger fremmet loven Han ønsker at spørsmålet om abort ikke skal forhastes på grunn av denne saken.

- Løsningen er å ikke skape ytterligere moralsk og rettslig forvirrig. I stedet må vi forsøke å sammen komme til en enighet. For å gjøre det, må vi erstatte våre gamle overbevisninger med ny medfølelse, sier helseministeren.

På kommentarplass skriver The Guardian at kvinnens kropp nå brukes som inkubator. «Be angry» - «vær sint» - skriver journalist Emer O'Toole.

Hun viser til at loven i 1983 kom som følge av press fra blant andre sterkt katolske grupperinger, og at Irland er det eneste demokratiske landet i verden som fortsatt har full abort-nekt.

Voldtatt, fikk ikke ta abort Saken har også gjenopptatt historien om en irsk jente ved kallenavnet Y, som ble nektet å ta abort etter å ha blitt voldtatt tidligere. Hun skal ifølge britiske medier ha gitt uttrykk for at hun var suisidal, og at det ville være galt å gjennomføre svangerskapet tidligere i år.

Den unge jenta fikk ikke lov til å ta abort, og måtte gå gjennom de ni månedene med babyen inne i magen. I dag er barnet i barnevernets hender, ifølge The Guardian.

I Norge er det lov til å ta abort fram til uke 12 i svangerskapet. Det er kvinnen selv som avgjør om svangerskapet skal avbrytes.
Den gjeldende loven om svangerskapsavbrudd er fra 1978.  Den har en politisk historie som ofte omtales som abortkampen, skriver Store medisinske leksikon.

12. uke i Norge Etter 12. uke avgjøres søknaden av en nemnd av to leger - abortnemnda. Ved avslag kan det fremmes anke til en sentral ankenemnd. Jo lengre varigheten av svangerskapet er, desto sterkere skal grunnene være for avbrytelse.

I Irland er det første gang loven fra 1983 har blitt utfordret på denne måten.

Lik Dagbladet på Facebook