Familiene mintes ofrene på krasjstedet i Iran

Den tredje svarte boksen funnet etter flyulykken i går.

MINNESTUND: Pårørende av de 168 omkomne etter flystyrten i Iran i går samlet seg på krasjstedet til en minnestund i dag. Foto: AFP/SCANPIX
MINNESTUND: Pårørende av de 168 omkomne etter flystyrten i Iran i går samlet seg på krasjstedet til en minnestund i dag. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tredje svarte boksen som kan gi svar på hvorfor et Tupolev Tu-154M-fly styrtet i Iran i går, er funnet. To av de svarte boksene er allerede funnet fra før, men den ene fikk store skader i styrten der 168 personer døde.

Den tredje boksen ble funnet om lag fire kilometer fra der flyet krasjet, melder iransk TV ifølge AP.

Samtidig har flere pårørende
av de 168 omkomne og mannskaper fra Røde Halvmåne samlet seg ved krasjstedet, ifølge Panarmenian Network. Det var også en religiøs seremoni ledet av erkebiskop Sebuh Sarkissian på krasjstedet. De fleste ofrene var en del av den etnisk armenske minoriteten i Iran.

- Teknisk svikt
Flyet var på vei fra Teheran til Armenias hovedstad Jerevan da det fikk problemer. Foreløpig mener iranske myndigheter at styrten skyldes en teknisk svikt.

- Piloten kan neppe lastes for styrten, og vi tror årsaken var tekniske problemer, sier Ahmad Majidi i det iranske samferdselsdepartementet sin krisegruppe til nyhetsbyrået Mehr, ifølge AFP.

16 minutter etter avgang fra Teheran styrtet det på et jorde nær byen Qazvin med 153 passasjerer og en besetning på 15 om bord.

Ifølge flere øyenvitner tok flyet fyr i lufta. Vrakdeler fra flyet er spredt over et stort område, og det er bare funnet tre biter som er lengre enn to meter, ifølge nyhetsbyrået Mehr.

Torsdag sa også Majidi at håpet om å få identifisert ofrene etter ulykken er små. Mohammad Ali Ahani, lederen for krisesenteret i Qazvin, sier ifølge den statlige iranske TV-kanalen Press TV at ofrene er på vei til Teheran, og flere pårørende skal også være på vei dit torsdag.

VRAKRESTER: Deler fra flyet, som ifølge vitner tok fyr før det styrtet, er spredt ut over et stort område. Foto:AFP/SCANPIX
VRAKRESTER: Deler fra flyet, som ifølge vitner tok fyr før det styrtet, er spredt ut over et stort område. Foto:AFP/SCANPIX Vis mer

Godkjent i juni
USA er blant landene som har uttrykt sin kondolanse til Iran etter flyulykken, på tross av at landene ikke har noen diplomatiske forbindelser med hverandre.

Det har vært mange flyulykker i Iran, og flyene i landet er generelt er gamle og vanskelige å vedlikeholde. Iran har i forbindelse med ulykken påpekt at USAs sanksjoner mot landet har gjort det vanskelig å kjøpe inn deler til flyene.

Mange av de russisk-produserte flyene som landets flyselskaper eier, stammer fra sovjettiden, og er også vanskelige å få tak i deler til. Flyet som krasjet i går, var imidlertid sjekket og godkjent kort tid i forveien.

- Tupolev-flyet hadde gjennomgått sikkerhetskontroll i Russland tidligere i juni. Det var sertifisert for å fly til slutten av 2010, opplyser armenske luftfartsmyndigheter til Press TV.

Femte store ulykke
Ulykken er den femte store flyulykken hittil i år. Colgan Air Flight 3407 styrtet 13. januar i delstaten New York i USA, og 48 personer mister livet. I Amsterdam mistet ni personer livet da  Turkish Airlines Flight 1951 styrtet ved Schipol 25.februar.

31. mai mistet 128 personer livet da Air France flight 447 styrtet i Atlanterhavet. En måned senere, 30. juni, styrtet Yemenia Flight 626 i Indiahavet. 152 personer mister livet, og en overlevde.

Grafikk: GOOGLE MAPS
Grafikk: GOOGLE MAPS Vis mer