Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Familiene og sårbare grupper taper

Opposisjonen mener oljefondet er vinneren i statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyre er sjokkert over regjeringens manglende satsning på forskning og arbeidsplasser.

- Regjeringen mangler ambisjoner og vilje til å investere i fremtiden. I forslaget til statsbudsjett kommer høyere utdanning og forskning igjen ut som den rødgrønne regjeringens taper. Regjeringen øker skattene på vanlige lønnsinntekter og satser ikke nok på investeringer i nye og bedre veier. De kutter i morgendagens velferd når de nedprioriterer nødvendige investeringer for fremtiden, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Trippelsmell for familier

Sanner mener lavere skatter har bidratt til flere lønnsomme arbeidsplasser og dermed høyere skatteinntekter. Han skjønner derfor ikke at regjeringen velger å øke skattene av gammel vane fremfor å foreslå vekstfremmende skattelettelser.

Høyre er også bekymret for vanlige familier, som de mener rammes av en trippelsmell.

- Mange mennesker med vanlige inntekter må belage seg på økte skatter neste år. Flere må betale toppskatt, det blir økt skatt på sparing og økt boligskatt. Statsbudsjettet demper ikke presset på renten eller strømprisene. Dette gir mange familier en trippelsmell. Økt skatt, økt rente og økte strømpriser, sier Sanner.

Rammer eldre og folk flest

KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen mener de sårbare gruppene er taperne i regjeringens statsbudsjett.

image: - Familiene og sårbare grupper taper

- Her mangler forpliktelsene for framtidens eldreomsorg, hjelp for rusavhengige og muligheter for dem som står utenfor arbeidslivet, sier Syversen som likevel roser regjeringen for at den trapper opp Norges bistand til verdens fattige.

Frp mener også at regjeringens budsjett rammer folk flest.

- Regjeringens forslag til statsbudsjett mangler politisk profil og er ikke et budsjett for folk flest, sier Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein.

Han er også overrasket over at regjeringen har valgt å ramme folk flest med å øke momsen på mat og øke ligningsverdien på bolig.

Frp mener at regjeringen har valgt å prioritere å holde handlingsregelen i stedet for å satse merkbart på utvalgte områder.

- Helse-Norge er den store taperen, mens oljefondet er den store vinneren. I løpet av 2007 vil oljefondet være på svimlende 2.182 milliarder kroner, mens sykehusene nesten ikke får en eneste ny krone neste år, sier Leirstein.

IKKE FORNØYDE: Opposisjonens finanspolitiske talsmenn er ikke fornøyd med regjeringes budsjett. Jan Tore Sanner (t.v.) fra Høyre, Lars Sponheim fra Venstre, Hans Olav Syversen, KrF og Ulf Leirstein, FrP.