Familiene skal behandle ebola-pasienter hjemme

- Det er virkelig siste utvei.

BEHANDLING HJEMME:  En jente fyller opp bøtta med klorløsning for deisinfisering i Monrovia i Liberia. Fredag godkjente myndighetene planer om å la familiene behandle ebola-pasienter hjemme. Foto:AP Photo/Jerome Delay/NTB Scanpix
BEHANDLING HJEMME: En jente fyller opp bøtta med klorløsning for deisinfisering i Monrovia i Liberia. Fredag godkjente myndighetene planer om å la familiene behandle ebola-pasienter hjemme. Foto:AP Photo/Jerome Delay/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Internasjonale og nasjonale helsemyndigheter i Liberia godkjente fredag planer om å hjelpe familier med å behandle ebola-pasienter i sine egne hjem, skriver New York Times.

Årsaken er sprengt kapasitet ved behandlingssentrene, og at det er vanskelig å skaffe nok sengeplasser for å ta imot det stadig økende antallet smittede.

Myndighetene opplyser at de vil begynne å dele ut smertestillende, salt-sukker-løsninger for å unngå dehydrering og hansker til hjem i de ebola-rammede områdene i Sierra Leone.

- Det er som å innrømme nederlag. Det er nå blitt nasjonal politikk at vi skal ta oss av disse personene hjemme, sier Peter H. Kilmarz i CDC (Centers for Disease Control and Prevention) til New York Times.

Men han legger til at dette er et spørsmål om behov og kapasitet.

- Det er hundrevis av ebola-pasienter vi ikke får brakt til helsesentrene, sier han.

- En gråsone Et slikt behandlingsopplegg er åpenbart risikofylt, både for den rammede og for familien som skal behandle pasienten. Selv helsepersonell som er opplært til å behandle ebola-pasienter og har beskyttelsesdrakter har blitt smittet.

Ifølge Amanda McClelland i Røde Kors har organisasjonen allerede begynt å teste ut behandlingsopplegget i hjemmene i Monrovia. Det samme gjelder andre ideelle organsisasjoner.

- Vi opererer i en gråsone. Vi er nødt til å innføre ekstraordinære tiltak fram til helsesentrene klarer å ta imot det økende antallet pasienter. Vi og andre organisasjoner er under et stort press og må iverksette tiltak som hjemmebehandling. Som betyr å flytte risikoen for helsepersonell til familiene. Det er farlig, men det er ikke mange andre alternativer, sier McClelland til TIME.

- Siste utvei Røde Kors har utplassert frivillige hjelpearbeidere i alle de ebolarammede områdene. Om de mistenker at noen har fått ebola, skal de forsøke å få dem innlagt ved et behandlingssenter.

Hvis dette ikke er mulig å få til, vil de hjelpe familiene med å isolere pasienten hjemme. De skal også lære opp familiemedlemmene til å ta vare på pasienten så trygt de kan til vedkommende kan overføres til en klinikk eller et sykehus.

- Dette er ganske kontroversielt. Det er virkelig siste utvei, sier McClelland til Time.

USAs ambassadør i Liberia, Deborah Malac, understreker at behandling hjemme er en kortvarig løsning.

- Fram til noen har kapisitet til å ta imot den pleietrengende, så er du nødt til å beskytte deg selv og familiemedlemmene så godt som overhodet mulig, sier hun.