Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne-Elisabeth Hagen antatt kidnappet:

Familiens bønn: - Ønsker å komme i kontakt med dem som har Anne-Elisabeth

Familien til Anne-Elisabeth Hagen håper at dagens offentliggjøring fører til livstegn.

VANSKELIG TID: Svein Holden er familiens bistandsadvokat i en svært vanskelig og utfordrende sak. Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne-Elisabeth Hagen (68) skal ha blitt kidnappet fra sitt eget hjem på Lørenskog 31. oktober i fjor. Siden den gang har kona til milliardær Tom Hagen (68) vært sporløst forsvunnet.

- Dette er en krevende situasjon for familien. De har levd i en uviss situasjon over svært lang tid nå. Det er klart at dette er utmattende og vanskelig, sier familiens bistandsadvokat, Svein Holden, til Dagbladet.

Utelukker ikke løsepenger

- Det gikk ti uker før dette ble offentliggjort. Er familien enige i den vurderingen?

- Politiet har hele tiden snakket med familien om at på et eller annet tidspunkt måtte denne saken bli offentlig. Familien har fått komme med sitt synspunkt på spørsmålet. Men når politiet nå mener dette er det riktige og nødvendige grepet i etterforskningen, forholder familien seg til dette på best mulig måte, svarer Holden.

Ønsket og målet er å komme i kontakt med motparten og at de gir familien et bevis på at Anne-Elisabeth har det bra i dag.

- Da vil familien være innstilt på å gå i en prosess for å få henne trygt hjem igjen.

På spørsmål om en slik prosess kan bety løsepenger, verken bekrefter eller utelukker Holden dette.

- Det betyr i hvert fall at man er innstilt på å gå i en prosess med motparten, svarer han.

BISTANDSADVOKAT: Svein Holden er bistandsadvokat for Hagen-familien. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT: Svein Holden er bistandsadvokat for Hagen-familien. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Vil opprette kontakt

- Det er ingen tvil om at familien opplever bortføringen som en grusom og umenneskelig handling, sa advokat Holden under en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Familien opplever at de blir godt ivaretatt og de er sikre på at politiet gjør en god jobb. Holden fortalte også at familien har fulgt politiets råd om å ikke utbetale noen løsepenger.

- Familien ønsker å komme i kontakt med dem som har Anne-Elisabeth i dag. De ønsker en bekreftelse på at hun har det bra og er i live, sa han.

De håper dagens offentliggjøring vil bidra til dette.

På spørsmål når familien skjønte at hun kunne være kidnappet, svarte Holden at han tror de ble raskt oppmerksomme på dette.

- Jeg antar at det kommer en rekke spørsmål knyttet mot sakens faktum, men her vil jeg peke på at politiet har ansvar for etterforskning, og da er det deres oppgave å vurdere om faktiske opplysninger offentliggjøres. Jeg kommer derfor ikke til å fortelle noe om hvordan Anne-Elisabeth ble bortført eller framsatte krav, sa han videre.

Økonomisk motiv

På spørsmål om familien kan se noen grunn til at Anne-Elisabeth Hagen ble kidnappet, sa Holden:

- Politiet ikke kjent med noe tenkelig motiv utover det rent økonomiske, og den oppfatningen deler jeg.

Han fortalte også at hans klienter har endevendt sine liv med tanke på å lete etter mulig motiv og personer som kan ha en rolle i dette. Alt dette er formidlet til politiet.

Saken etterforskes som frihetsberøvelse, og politiet antar at motivet skal være økonomisk vinning. I slutten av oktober ble det funnet et brev i ekteparets hjem i Lørenskog i Akershus. Ingenting skal tyde på at noen har brutt seg inn i boligen.

I brevet skal gisseltakerne ha framsatt et krav om løsepenger i form av 9 millioner i euro i kryptovalutaen Monero - rundt 85 millioner norske kroner. I tillegg er det blitt framsatt alvorlige trusler mot den savnede kvinnen.

Hagen har tjent stort på eiendoms- og kraftsalg, og har ifølge Kapital en formue på 1,7 milliarder kroner og er dermed Norges 172. rikeste.

Ekteparet Hagen bor i en enebolig i Lørenskog i Akershus, og fører en tilbaketrukket livsstil. Politiet mener hun ble bortført fra boligen på morgenen eller formiddagen 31. oktober, som også var datoen for Halloween.

BORTFØRT: Anne-Elisabeth Hagen (68) skal ha blitt bortført fra hjemmet sitt i Lørenskog i Akershus. Reporter: Audun Hageskal. Video: Malene Storrusten / Google Earth Vis mer

- Har hatt kontakt

Ifølge politiet har det vært kontakt mellom de mistenkte kidnapperne og Hagen-familien via en digital kommunikasjonstjeneste. Politiet har oppfordret familien til å ikke innfri kravet om løsepenger.

- Det har vært en svært begrenset kontakt med motpart. Gjerningsperson har valgt digital kommunikasjonsplattform som i svært liten grad muliggjør kommunikasjon. Det har ikke, fram til nå, vært noe muntlig kontakt, sier leder for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt, Tommy Brøske.

Politiet har per nå ingen mistenkte i saken.

- Det har ikke kommet livstegn fra fornærmede. Det har derimot heller ikke kommet tegn på at hun ikke er i live, sier Brøske.

Politiet har nå ingen indikasjon på hvor hun kan være, og sier hun både kan befinne seg utenfor og innenfor landets grenser. De vet ikke om hun har blitt holdt på det samme stedet i hele perioden.

Forsvunnet i ti uker

Det er gått ti uker siden forsvinningen, og politiet har drevet en omfattende og til dels hemmelig etterforskning av kidnappingen.

Nå ber de imidlertid om tips i etterforskningen.

Fornærmedes bolig ligger ved turområdet Langvannet på Fjellhamar i Lørenskog. Politiet ber personer som har vært i dette området på morgenen eller tidlig formiddag onsdag 31. oktober, i dagene i forveien eller de som går tur i dette området regelmessig, om å melde seg til politiet.

Politiet ønsker tips og opplysninger fra personer som kan ha registeret aktivitet, ikke nødvendigvis mistenkelig, i området eller i nærheten.

- Vi minner om at dagen var Halloween og at mange kanskje kan huske dagen på grunn av dette, sier Brøske.

Øst politidistrikt har ansvaret for etterforskningen. De får bistand av Kripos, Økokrim, Europol og Interpol. I tillegg er politiets spesialavdeling for gisselforhandlinger, som ligger under Oslo politidistrikt, koblet inn.

Tips politiet på www.politiet.no/tips eller på tipstelefon 64 81 95 99.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!