TAPTE MOT AVHENGIGHETEN: Familiens rørende minneord til avdøde Madelyn Ellen Lisenmeir går viralt. Foto: Privat
TAPTE MOT AVHENGIGHETEN: Familiens rørende minneord til avdøde Madelyn Ellen Lisenmeir går viralt. Foto: PrivatVis mer

Rekordmange dør av overdose i USA

Familiens rørende ord etter Madelyns død går verden rundt

- Når folk så avhengigheten, sluttet de å se henne som et menneske.

«Vår elskede Madelyn Ellen Linsenmeir døde søndag 7. oktober. Madelyn var stoffavhengig, og selv om hennes bortgang var uventet, fryktet vi i mange år at avhengigheten ville kreve livet hennes.»

Slik begynner familiens nekrolog til Madelyn Ellen Linsenmeir som gikk bort tidligere denne måneden. Den kan leses i sin helhet her. Hun ble bare 30 år, og etterlot seg en liten sønn, partneren og en hel familie i sorg.

Nekrologen har blitt omtalt av en rekke amerikanske og internasjonale medier.

«Det er umulig å tegne et komplett bilde av en person i en nekrolog. Spesielt for en person hvis voksne liv i stor grad var preget av stoffavhengighet», skriver de, og legger til:

«For noen var Maddie bare en misbruker - når de så avhengigheten, sluttet de å se henne som et menneske. For et tap for dem. Fordi Maddie var morsom. Hun var varm, fryktløs og tilpasningsdyktig. Hun kunne snakke med hvem som helst, og i hennes selskap ønsket man å bli værende.»

Kjempet mot rusen

Familien forteller at Madelyns første møte med rusen, den reseptbelagte smertestillende medisinen OxyContin, skjedde på en fest da hun var tenåring.

Da hun var 16 år, flyttet hun med familien for å studere utøvende kunst. Familien skriver at hun hadde en sangstemme som var så vakker at folk på gata stoppet for å lytte til den.

Men etter at hun oppdaget OxyContin, startet kampen som ville prege, og til slutt ende livet hennes. Heller ikke da sønnen Ayden kom til verden i 2014, klarte hun å komme over avhengigheten. Den hadde for sterkt grep om henne.

Videre skriver de om flere detaljer fra den avdøde 30-åringens liv, og bruker disse til å gjøre et større poeng av at også mennesker med avhengighetsproblemer fortjener respekt og medfølelse.

Omfattende problem

Madelyn var en av flere hundre mennesker som dør av overdose i USA, hver dag. I fjor døde 72 000 mennesker som følge av overdose etter inntak av narkotika. Til sammenlikning dør om lag 260 mennesker årlig av samme grunn i Norge.

De 72 000 dødsfallene representerer ti prosent økning fra året før. Landets kontrollorgan for sykdomsforebygging skriver at «epidemien stadig sprer seg - både geografisk og på tvers av demografiske grupper.»

Narkotika dreper flere enn både trafikkulykker og våpen i USA. To tredjedeler av overdosene er direkte koblet til opiater.

Trumps administrasjon har uttalt at de vil endre utviklingen. De skal senke etterspørselen og den overdrevne forskrivingen av opiater, stoppe tilgangen på illegale rusmidler og bedre behandlingstilbudet for avhengige.

- Å feile er ikke et alternativ. Avhengighet er ikke vår framtid, sa nylig Trump i Manchester i New Hampshire, staten med høyest forekomst av overdoser, ifølge The Independent.

Ingen av tiltakene nådde imidlertid fram til Madelyn. Etter at sønnen ble født, prøvde hun hardere enn noen gang, men til slutt mistet hun omsorgsretten for ham.

«Et uutholdelig tap», skriver familien, som ble starten på slutten for Madelyn. I stedet for blomster, ber de om donasjoner til avvenningsklinikker som hjelper rusmisbrukere å komme seg ut av avhengigheten.