«Familiens trøst er håp om et gjensyn»

ÅKREHAMN (Dagbladet): Olaug Synnøve Medhaug (48) og hennes tante Arna Judith Medhaug (65) gikk om bord i «Sleipner» for å besøke sin hjertesyke mor og svigerinne på Haukeland sykehus. Begge døde i de iskalde bølgene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deres hjemsted Åkra på Karmøy er ei bygd i sjokk, sorg og vantro. To av deres nærmeste er revet bort. Arna etterlater seg ektemann, to voksne sønner og barnebarn.

Synnøves bror, sjømannen Sigurd (52) var om bord på en av de første skipene som deltok i det desperate redningsarbeidet etter at «Sleipner» gikk ned fredag kveld. Han lette forgjeves etter sin søster.

Tette slektsbånd

På det lille stedet Medhaug ligger familien og slektens hus i en liten klynge. De to kvinnene bodde få meter fra hverandre. De har levd her hele sitt liv, Arna som husmor, mens Synnøve jobbet i den lokale banken.

Da Signe Ferkingstad kom til Fylkeshuset i Haugesund for å identifisere sin kjære, avdøde venninne Synnøve, fant hun venninnen med et smil om munnen.

Tung trøst

- Selv om hun døde på en grusom måte, var hun så trygg i sin kristentro at hun døde med et smil om munnen. Hun visste hvor hun gikk hen da hun skulle forlate jorda, sier Signe.

- Det er familiens eneste trøst nå - at de har et håp om et gjensyn med Synnøve. Det var en sterk opplevelse å se henne ligge der på den måten, sier Signe.

Sterke i troen

Kristentroen står sterkt i det lille lokalsamfunnet, og både Synnøve og Arna var trofaste medlemmer av menighet og bedehus. Synnøve og Signe sang sammen i koret Nye røster i ti år. Signe beskriver koret som en frisk gjeng på 40 menn og kvinner.

Lagde plate sammen

I mai spilte de inn sin første plate sammen. Synnøves bror spiller gitar. Signe er leder, Synnøve var kasserer.

- Det var naturlig for henne å være kasserer, siden hun jobbet i bank alle sine dager. Hun kommer til å bli savnet i Skudeneshavn og Åkra Sparebank. Hun hadde et godt hode, og var kjent for å huske kundenes kontonummer utenatt, sier Signe.

Bestevenninner

Sammen reiste de på lange og korte korturer i ti år. Savnet er enormt, og Signe er tydelig tynget av tapet.

- Hun vil bli voldsomt savnet, som menneske og i koret. Hun var et uvanlig trofast menneske, sier Signe.

I går kveld forberedte familien to gravferder. De sitter igjen med en rekke spørsmål om hvordan og hvorfor ulykken kunne skje. Og om hvorfor deres kjære ikke ble evakuert fra «Sleipner» i tide.

TROR PÅ GJENSYN: Signe Ferkingstad (43) leder koret der Synnøve Medhaug sang. Hun måtte identifisere sin kjære venninne.