Forbruk:

Familier med dårlig råd kutter på julegaver

- Klasseskillet blir gjerne tydeligere i julehøytiden, konstaterer forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

NY STUDIE: Husholdninger med inntekt på inntil 400 000 kroner planlegger å bruke 2750 kroner på julegaver, viser en studie YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NY STUDIE: Husholdninger med inntekt på inntil 400 000 kroner planlegger å bruke 2750 kroner på julegaver, viser en studie YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens lavinntektsgrupper planlegger å bruke 30 prosent mindre på julegaver i år enn i fjor, forventer folk med millioninntekt å øke sitt forbruk med 16 prosent.

Voksne i husholdninger med inntekt på inntil 400 000 kroner planlegger å bruke 2750 kroner hver på julegaver, viser en studie YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea. Det er en kraftig nedgang fra 3860 kroner i fjor.

- Klasseskillet blir gjerne tydeligere i julehøytiden, konstaterer forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

- Dette kan være en tung bør å bære for mange, spesielt for barna. Mye kan imidlertid gjøres dersom du snakker med barna om hvilke forventninger de har til jul og forklarer hvorfor det ikke er mulig å innfri alle ønsker, legger hun til.

Undersøkelsen avdekker at voksne i husholdninger med millioninntekt planlegger å spandere julegaver for nesten 9.000 kroner hver i år. Det er en kraftig oppgang fra fjorårets forbruk for personer i denne gruppen. Da lå gaveforbruket på 7.600 kroner.

- Julen er en forbruksdrevet og kapitalkrevende høytid. For mange kan det være krevende å innfri forventningene, både fra andre og seg selv, sier Reitan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer